In memoriam Ivica Kunčević - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

In memoriam Ivica Kunčević

Objavljeno: 08.07.22.
In memoriam Ivica Kunčević

Veliki kazališni redatelj Ivica Kunčević preminuo je u Dubrovniku u 77. godini. U cijeloj povijesti hrvatskog kazališta Kunčević ima zasebno mjesto, a Zagrebačko kazalište mladih pamtit će ga po režiji predstava Malj koji ubija, Tomislava Bakarića (1976.), Ozračje, Ivana Bakmaza (1987.) Veliki bijeli zec, Ivana Vidića (2004.), kao i po njegovoj redateljskoj i prijateljskoj povezanosti s brojnim glumcima i glumicama našeg ansambla s kojima je stvarao mnoge predstave i na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Kunčević je nosio snažnu profesionalnu i životnu vezu s Dubrovnikom, osobito s Igrama na kojima je od 2002 – 2009. bio ravnatelj dramskog programa. Uz brojna uprizorenja klasičnih djela svjetske književnosti te suvremenih hrvatskih pisaca, Kunčević je ustrajno radio na scenskom promaknuću djela iz dubrovačke književne baštine.

Režirao je oko stotinu predstava različitih žanrovskih i stilskih odrednica, a na scenu je često postavljao djela Shakespearea, Čehova, Bulgakova i posebno Držića, Gundulića i Vojnovića.

Diplomirao je 1969. komparativnu književnost i jugoslavenske jezike i književnosti na Filozofskom fakultetu te studirao kazališnu režiju na Akademiji kazališne i filmske umjetnosti u Zagrebu, gdje je poslije predavao kazališnu režiju.

Za svoj rad dobio je brojne nagrade i priznanja, a nedavno, u 2021. i Nagradu za životno djelo Hrvatskog društva dramskih umjetnika, ove godine i nagrade Grada Dubrovnika i državnu Nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo.

Sa zahvalnošću pamtimo suradnju s Ivicom Kunčevićem i njegovo scensko djelo, koje kaže prije svega i nakon svega, da smo osuđeni na teatar. I sva tuga za njim je samo u jednoj riječi: teatar.

Obitelji Ivice Kunčevića izražavamo duboku sućut.

Zagrebačko kazalište mladih

Prijava na newsletter