IN MEMORIAM: JEDNOSTAVAN, DUHOVIT, PAŽLJIV – GLUMAC I REDATELJ SAŠA ANOČIĆ - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

IN MEMORIAM: JEDNOSTAVAN, DUHOVIT, PAŽLJIV – GLUMAC I REDATELJ SAŠA ANOČIĆ

Objavljeno: 06.05.21.
IN MEMORIAM: JEDNOSTAVAN, DUHOVIT, PAŽLJIV – GLUMAC I REDATELJ SAŠA ANOČIĆ

Glumci koje je životni put poveo u režijske vode, vrlo često upravo za glumca i njegovu umjetnost imaju poseban senzibilitet. Pristupaju glumcu s poštovanjem i u svojim predstavama čak i onda, a moglo bi se reći, posebno onda kada se radi o autorskom teatru. Tako nastaju predstave koje posebno očaravaju publiku i koje su pravi hitovi što nimalo ne umanjuje njihovu umjetničku vrijednost.
Prerano preminuli Saša Anočić jedan je od glumaca-redatelja čiji je pristup bio upravo takav. Za njega je rad na predstavi, čini se, bio uvijek nova avantura kojoj se iskreno radovao te nikad nije išao ustaljenim i provjerenim putovima, ziheraški. Iako je zadnjih godina češće režirao nego glumio, ipak ga je uvijek veselilo biti na sceni u glumačkoj suigri sa svojim kolegama i prijateljima iz glumačkog svijeta. Poštivao je publiku, posebno dječju koju je uvijek smatrao zahtjevnijom od odrasle, i bio je sretan kada bi do njega došle informacije da je gledateljima predstava bila zanimljiva i da ih je potaknula na razmišljanje.  Vjerojatno zato što ga je, kako je i sam više puta istaknuo, intrigirala ideja o umjetnosti koja mijenja svijet.
Višestruko nagrađivan, autor kultunih predstava poput Exitovih Kauboja, zaljubljenik u mjuzikl, član ansambla Zagrebačkog kazališta mladih bio je od kratko – od 2001. do 2003. godine. I u tom kratkom vremenu, stigao se istaknuti u predstavama Tillina kutija Tille Durieux u režiji Dubravke Crnojević-Carić te Susjeda Zorice Radaković u režiji Ivice Boban. Kritika ističe njegovu psihološki nijansiranu glumu kojom je pred očima publike stvarao konkretne ljude od krvi i mesa, s njihovim konkretnim problemima u realnim povijesnim okolnostima.
Hrvatskom kazalištu će nedostajati Saša Anočić, kao i svi drugi kazalištarci koje smo u protekle dvije godine izgubili, a koji su obilježili naš kazališni život. Mnogi od tih ljudi, pa i Saša Anočić, svojim su radom i talentom doprinijeli i Zagrebačkom kazalištu mladih.

Tillina-kutija-2---99kB

Prijava na newsletter