IN MEMORIAM MLADEN VASARY - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

IN MEMORIAM MLADEN VASARY

Objavljeno: 22.11.22.
IN MEMORIAM MLADEN VASARY

Umro je glumac Mladen Vasary, mnogima dragi kolega Vaske. Premda mediji najviše spominju njegovu ulogu Pere u klasiku Družba Pere Kvržice, u srcima publike ostao je po mnogobrojnim ulogama i predstavama u kojima su ga rado gledali, po maestralnoj ulozi Bažuleka u posljednjoj režiji velikana Georgija Para Dobri čovjek Bažulek, u ulozi mladog arhitekta koji je htio graditi naselja po mjeri čovjeka u Živi bili pa vidjeli, u režiji Brune Gamulina.

U kazališnim krugovima posebno ga pamtimo iz Pozdrava, kazališne radionice u kojoj je među najstalnijim izvođačima bio upravo Mladen Vasary, uveliko doprinijevši tome da Pozdravi postanu nezaobilazno mjesto kazališnih susreta.

Vasary je preminuo u 69. godini života u Zagrebu. Rođen je 9. svibnja 1954. u Lendavi u Sloveniji, diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1976., a potom i završio privatnu školu francuskog glumca Jacquesa Lecoqa u Parizu. Ostvario je i uspješnu inozemnu karijeru: glumio je u mnogim engleskim, njemačkim i francuskim kazališnim trupama ostvarivši veći broj uloga u djelima W. Shakespearea, Molièrea, M. de Cervantesa i Aristofana. Nastupao je na radiju, igrao u filmovima i TV serijama te je predavao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Glumio je u više zagrebačkih kazališta: u Teatru &TD, Gavelli, Malom kazalištu Trešnja, Komediji, na Dubrovačkim ljetnim igrama, Splitskom ljetu, u Teatru Ulysses, a pamtimo ga i po ulogama u Zagrebačkom kazalištu mladih. U Komediji zabluda kao tajna veza iz Efeza, 1984. (William Shakespeare u režiji Ivice Krajača) bio je Dromio iz Efeza, a u novije vrijeme u ZKM-u ga se sjećamo po ulozi dirigenta iz Probe orkestra 2018. (prema kultnom filmu Federica Fellinija/Brunella Rondija u režiji Edvina Liverića).

U tom duboko felinijevskom komadu, Mladen Vasary je drigent čija energija određuje zbivanje. Ta će nam energija nedostajati, ostaje nam u dragim sjećanjima sa svih proba i izvedbi, ali barem u sjećanjima sve možemo odvrtiti iz početka, nebrojeno puta, onako kako to i njegova česta replika u tome komadu kaže: „da capo“.

Mirno putuj Vaske, nedostajat će i nama tvoj zarazni osmijeh, nevjerojatna energija i znanje.

Obitelji i prijateljima izražavamo duboku sućut.

Zagrebačko kazalište mladih

Prijava na newsletter