IN MEMORIAM ROBERT BUDAK (1992-2019) - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

IN MEMORIAM ROBERT BUDAK (1992-2019)

Objavljeno: 27.01.20.
IN MEMORIAM  ROBERT BUDAK (1992-2019)

Prošla je godina dana otkad smo se oprostili od našeg glumca, prijatelja i kolege Roberta Budaka.
Bio je jedan od najvažnijih glumaca mlađe generacije, ali zasigurno i čitavog hrvatskog glumišta, prekrasan i darovit mladić, dragi kolega i prijatelj.
Robert Budak rodio se 21. ožujka 1992. u Zagrebu. Studij glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu završio je 2017, a te iste godine postao je stipendist, potom i član ansambla Zagrebačkog kazališta mladih.

U matičnom je kazalištu nastupao u predstavama „Sherlock Holmes”, „Alisa u Zemlji čudesa”, „Tit Andronik”, „Zdrav i čisti dom, to je baš po mom”, „Proba orkestra” te „Huddersfield”. Glumio je i u drugim zagrebačkim kazalištima, velikom broju radijskih drama, televizijskim serijama „Stipe u gostima” i „Horvatovi” te filmovima među kojima je moguće izdvojiti „Zagreb Cappuccino”, „S one strane”, „F20”, „Buđenje u strahu”. Zapaženu, naslovnu ulogu ostvario je u predstavi „Romeo i Julija” na Dubrovačkim ljetnim igrama 2014.

Godine 2017. uručena mu je Nagrada hrvatskog glumišta za iznimno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina za niz likova koje je tumačio u predstavi „Taksimetar” u produkciji Teatra Exit iz Zagreba.

 Bio je glumac velikog srca, dječački zaigrane energije i neizmjerna talenta. Njegova glumačka snaga proizlazila je iz iskrene znatiželje prema ljudima, jednostavna ali nevjerojatno lucidna uvida u svijet koji ga okružuje te stalne želje da u prenošenju vlastitog iskustva, snage ili strahova bude do kraja i u potpunosti autentičan.

Robert se iskreno i bez ostatka radovao kazališnom stvaranju te je velikodušno dijelio to što bi sam pritom izgradio. No možda i važnije od toga, Robert je pritom svojim nesputanim veseljem podržavao i poticao izvedbe kolega s kojima je dijelio scenu, a upravo se u toj velikodušnosti prepoznaje istinski talent.

Pa ako je nakon svega zaista tek šutnja, nama ostaje uspomena na Robijev smijeh, da je svako toliko i bez oklijevanja barem na trenutak prekine.

Prijava na newsletter