IN MEMORIAM ZLATKO BOUREK - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

IN MEMORIAM ZLATKO BOUREK

Objavljeno: 15.05.18.
IN MEMORIAM ZLATKO BOUREK

Akademik Zlatko Bourek, istaknuti hrvatski slikar, kipar, kostimograf, scenograf, redatelj, autor crtanih i igranih filmova, umro je u petak u Zagrebu u 89. godini. Pamtit će se njegova likovna i intelektualna mnogostranost i marljivost kojom se nesebično davao likovnoj, kazališnoj i filmskoj umjetnosti, kao i njegov vedar i razigran duh – izvijestila je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.
ZKM sa zahvalnošću pamti suradnju sa Zlatkom Bourekom koji je u našem kazalištu radio scenografiju Krležine “Zastave” (1991), režiju I scenografiju lutkarske predstave “Meštar Pathelin” (1992), te i režiju, scenografiju te kostimografiju za “Priče mačka na grani” (2003).
Akademik Zlatko Bourek rodio se 4. rujna 1929. u Požegi, a djetinjstvo je proveo u Osijeku gdje je završio osnovnu i srednju školu. Od 1943. do 1945. sudjelovao je u antifašističkoj borbi. Godine 1955. diplomirao je kiparstvo i slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, kod prof. Koste Angelija Radovanija. Još za vrijeme studija s grupom istomišljenika osnovao je Zagrebačku školu crtanog filma koja je unijela novi koncept u stvaranje animiranih filmova i stekla svjetski ugled.
Zlatka Boureka pamti se kao scenografa svjetski poznate serije animiranih filmova “Profesor Baltazar” realizirane od 1967. do 1978. u kojoj je, po uzoru na Rijeku, likovno osmislio mjesto radnje Baltazar-grad. Surađivao je i kao scenograf i kostimograf s uglednim kazalištima u Njemačkoj, a od 1988. bio je stalni član kazališta Hans Wurst Nachfahren u Berlinu. Godine 2005. dobio je Nagradu “Vladimir Nazor” za životno djelo.

 

price_macka_na_grani3-2mestar_pathelin2price_macka_na_grani4-2mestar_pathelin1

Prijava na newsletter