JAVNA RASPRAVA „ umjetnost – kič – umjetnost ?!“ (h o r r o r v a c u i) – XVI. Pepelnica umjetnika - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

JAVNA RASPRAVA „ umjetnost – kič – umjetnost ?!“ (h o r r o r v a c u i) – XVI. Pepelnica umjetnika

Objavljeno: 03.02.16.
JAVNA RASPRAVA „	umjetnost – kič – umjetnost ?!“ (h o r r o r   v a c u i) – XVI. Pepelnica umjetnika

Javna rasprava - XVI. Pepelnica umjetnika - pod nazivom „umjetnost-kič-umjetnost“ (horor vacui) održat će se u srijedu, 10. veljače, u 18 sati u dvorani Polanec Zagrebačkog kazališta mladih.  

Na znakovit kršćanski dan početka korizmenog vremena (Pepelnica) taj forum otvorene rasprave želi upozoriti na nužnost i također uzajamnu korist dijaloga teologije i umjetnosti. U središtu rasprave bit će između ostalog pitanja. Što je zapravo umjetnost, a što kič? Tko odlučuje i što je presudno da se neki umjetnički izričaj prestaje smatrati umjetnošću i dobiva oznaku kiča?
Odnosno po kojim tzv. novim kriterijima kič odjednom postaje umjetnost?
Koje to praznine želi ukrasiti i popuniti kič i šund, a pred kojim izazovima odsutnosti smisla i uzvišenosti umjetničkog izričaja danas strahuje tzv. istinska umjetnost?

Sugovornici u raspravi bit će: povjesničarka umjetnosti Iva Körbler, pjesnik i povjesničar umjetnosti Zvonko Maković, zatim filozof i teolog Ivica Raguž te moderator diskusije i pokretač inicijative dijaloga teologije i umjetnosti Pepelnica umjetnika, dominikanac i teolog Frano Prcela.

Prijava na newsletter