Jubilarna 50. izvedba HUDDERSFIELDA - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

Jubilarna 50. izvedba HUDDERSFIELDA

Objavljeno: 11.03.21.
Jubilarna 50. izvedba HUDDERSFIELDA

Još jedna ZKM-ova predstava proslavila je 50. izvedbu – Huddersfield - Uglješe Šajtinca, u režiji Renea Medvešeka, adaptaciji i dramaturgiji Tomislava Zajeca, jubilarnu izvedbu je imala 16. ožujka 2021, u utorak u 20:00 sati.
U iznimno teškim okolnostima obilježenim epidemiološkim mjerama i drastičnom smanjenju gledališta na 26 mjesta, Huddersfiled je dočekao proslavu 50. izvedbe.
Čestitke idu glumcima i autorskom timu, a zahvala publici!
Nakon izvedbe za fotografe medija omogućena je foto opcija s cijelim autorskim timom.
Glume: Dado Ćosić, Adrian Pezdirc, Mateo Videk, Sreten Mokrović, Filip Nola, Tina Orlandini, Ugo Korani.
Scenografkinja: Tanja Lacko/Kostimografkinja: Doris Kristić/Oblikovatelj zvuka: Kruno Miljan
Oblikovatelj svjetla: Aleksandar Čavlek/Izbor glazbe: Rene Medvešek/Likovni suradnik: Hrvoje Novaković/Asistentica redatelja: Nika Bokić/Asistentica scenografkinje: Ana Sarić / Asistentica kostimografkinje: Marta Žegura/Jezična savjetnica: Đurđa Škavić/Inspicijentica: Petra Prša.
Da će Huddersfield biti još jedna ZKM-ova uspješnica osjetilo se već na premijernoj izvedbi: 27. listopada 2018.
Od tada su osvojene i nagrade:
Nagrada hrvatskog glumišta 2019. za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika: Mateo Videk
Festival malih scena u Rijeci 2019:
Nagradu Veljko Maričić za najbolju mušku ulogu : Dado Ćosić
Nagrada Veljko Maričić za najboljega mladog glumca: Mateo Videk
Nagrada Darko Gašparović za najbolju dramaturgiju: Tomislav Zajec
Žiri Novog lista u sastavu: Kim Cuculić, Ivana Kocijan i Davor Mandić nagradu MEDITERAN dodijelio je Dadi Ćosiću za ulogu Ratka
Više o predstavi:
Uglješa Šajtinac (Zrenjanin, 1971.) jedan je od najznačajnijih suvremenih srpskih dramskih pisaca, dobitnik niza nagrada među kojima je Europska nagrada za književnost, kao i Sterijina nagrada za dramu Huddersfield 2005. godine. Spomenuta drama ujedno je bila predloškom predstave Jugoslavenskog dramskog pozorišta, koja je u svom desetogodišnjem izvođenju stekla kultni status, kao i istoimenog višestruko nagrađivanog filma.
Šajtinac je jednostavno sažeo radnju Huddersfielda: „Četiri muška lika iz istog razreda iste škole koji su se skupili u jednom stanu i eto, odvija se pred publikom muška drama s likovima koje nitko ne voli. Da Igor nakon deset godina nije došao iz Huddersfielda oni se ne bi sastali, a on je mamac da oni izgmižu iz svojih rupa i pokažu svoje pravo lice izgubljene generacije i lica muškaraca koji su inače patetičniji od žena…“.
 „Vidiš, meni Huddersfield zvuči sunčano“ – u toj jednostavnoj rečenici, koju negdje pri kraju drame Huddersfield kao repliku izgovori jedan od njezinih protagonista, smješten je čitav, brutalan ali nevjerojatno porozan, svijet ovog iznimnog komada. Onaj koji bez ikakve zadrške, iskreno i do kraja komunicira svu teškoću prisutnosti u prostoru nikad donesenih životnih odluka, ali i istodobno silne potrebe za neodustajanjem.
Huddersfield donosi mračnu, duhovitu i vrlo potresnu priču o generaciji tridesetogodišnjaka, koji na prijelazu u novi milenij teško iza sebe ostavljaju posljedice rata, a pred sobom ne vide baš nikakvu naznaku bolje budućnosti. U takvim okolnostima i u vremenu potpune rasprodaje moralnih i materijalnih vrijednosti, čak se i kišovito jorkširsko predgrađe čini obećanom zemljom. Upravo iz te zemlje vraća se jedan od junaka ove predstave, i svojim povratkom otvara nikad riješena pitanja i traume iz vremena za koje su svi mislili da je davno zaboravljeno.

ZKM web vijesti_ZKM Huddersfield 50ta izvedba-2 ZKM web vijesti_ZKM Huddersfield 50ta izvedba-3ZKM web vijesti_ZKM Huddersfield 50ta izvedba-4 ZKM web vijesti_ZKM Huddersfield 50ta izvedba-5 ZKM web vijesti_ZKM Huddersfield 50ta izvedba-11

Prijava na newsletter