Mladež bez Boga gostuje na 56. Borštnikovom srečanju u Mariboru - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

Mladež bez Boga gostuje na 56. Borštnikovom srečanju u Mariboru

Objavljeno: 21.06.21.
Mladež bez Boga gostuje na 56. Borštnikovom srečanju u Mariboru

S uspješnicom  Mladež bez boga Zagrebačko kazalište mladih (koprodukcija ZKM-a, Montažstroja, ADU) gostuje u srijedu 23.lipnja 2021. u 19:00 sati na 56. Borštnikovom srečanju, međunarodnom kazališnom festivalu u Mariboru.

Kritike:

Od premijere u veljači 2019. u ZKM-u, predstava je naišla na odličan prijem publike i kritike. Izrazito izvedbeno zahtjevan komad, u potpunosti oslonjen na umjetničku vještinu izvođačke šestorke koju čine Bernard Tomić, Lucija Dujmović, Tina Orlandini, Ugo Korani, Ivan Pašalić i Toma Medvešek, uz virtualnu nazočnost ‘učitelja’ Rakana Rushaidata, oduševljenim ovacijama dočekala je i međunarodna publika: 2019. tijekom gostovanja na 44. međunarodnom kazališnom festivalu MOT u Skopju, te iste godine i na 53.Bitefu gdje je ovaj autorski projekt redatelja Boruta Šeparovića također ispraćen velikim pljeskom. 

Više o predstavi:
Šeparović u komadu »Mladež bez boga« preispituje europski identitet u 21. stoljeću, obilježen raspadom humanističke ideje zajednice, opsesijom samopromocijom i novom radikalizacijom.
Uzimajući kao ishodište istoimeni roman austrijskog književnika Odona von Horvatha iz 1937., čije motive i građu kombinira s elementima iz knjige »Heroji« talijanskog teoretičara marksizma i aktivista Franca Berardija ‘Bifa’, Šeparović u svojem novom autorskom projektu kao ‘mladež bez boga’ prokazuje suvremene mlade kao fašiste digitalne generacije, a Europu danas kao kraljevstvo nihilizma temeljeno na radikalizaciji i socijalnom darvinizmu.
Spajajući von Horvathovu mračnu genezu nastanka tzv. fašističkog čovjeka i Bifove psihološke portrete masovnih školskih ubojica, komad »Mladež bez Boga« razvija polemički diskurs o uzrocima, manifestacijama i posljedicama nasilja među mladima u današnjem svijetu, predstavljajući novu generaciju ‘milenijskih neonacista’ kao posljedicu ideje očuvanja hegemonije bijele kršćanske Europe.

https://www.borstnikovo.si/program-fbs/

Prijava na newsletter