Novo ČITANJE KAZALIŠTA u ZKM-u - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

Novo ČITANJE KAZALIŠTA u ZKM-u

Objavljeno: 23.09.19.
Novo ČITANJE KAZALIŠTA u ZKM-u

Na prvom ČITANJU KAZALIŠTA u Zagrebačkom kazalištu mladih u kazališnoj sezoni 2019/2020. razgovaralo se o novoj drami istaknutog dramatičara Ivora Martinića Dobro je dok umiremo po redu uoči njezine praizvedbe u ZKM-u. Sugovornice autoru i voditelju Srđanu Sandiću ovog su puta bile dramaturginja i urednica Željka Turčinović te prevoditeljica Martinićeva opusa Nikolina Židek.

„Ljudi koji čitaju repertoare premalo čitaju naše mlade dramske pisce, a praizvedba je za kazališta uvijek rizik. Martinićeva drama Mirjana najprije je 2010. izvedena u Beogradu, Ljubljani, tek onda u Hrvatskoj, a Hrvatska u regiji ima najbolje dramske pisce”, naglasila je Željka Turčinović koja je impresionirana i Martinićevim didaskalijama. „Poetske simbolične Ivorove didaskalije podsjećaju me na Ivu Vojnovića, za koje mi se čini da bi ih glumci nekad radije igrali nego tekst”, dodala je.

„Cijela Latinska Amerika prevela je Ivora Martinića. Zbog univerzalnosti svojih drama, a bavi se temom obitelji, uspio je i u zemljama s patrijarhalnim sredinama gdje se žene još više bore za svoju poziciju nego kod nas. S više se znatiželje u inozemstvu na španjolskom govornom području čekaju Ivorovi tekstovi nego ovdje”, istaknula je Nikolina Židek.

ZKM web vijesti_ZKM Tribina Dobro je dok umiremo po redu-2ZKM web vijesti_ZKM Tribina Dobro je dok umiremo po redu-10ZKM web vijesti_ZKM Tribina Dobro je dok umiremo po redu-12

Prijava na newsletter