ODLAZAK ISTAKNUTE KOREOGRAFKINJE I PLESNE PEDAGOGINJE - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

ODLAZAK ISTAKNUTE KOREOGRAFKINJE I PLESNE PEDAGOGINJE

Objavljeno: 08.12.21.
ODLAZAK ISTAKNUTE KOREOGRAFKINJE I PLESNE PEDAGOGINJE

Branka Petričević (1943.-2021.) u Zagrebačkom kazalištu mladih djelovala je cijeli svoj radni vijek, od 1964. godine do umirovljenja 2008. godine. Ova je istaknuta koreografkinja i plesna pedagoginja ovog kazališta od njegovih početaka pa do sazrijevanja, osjetila sve izazove koje teatar nosi u sebi. Za mladog koreografa to je pravi istraživački prostor. Pokret i ples bili su prijeko potrebni u razvoju ovog mladog teatra, gdje su nekadašnja djeca upravo stasala u osnivače profesionalnog ansambla. Zahtjevi koje nameću koreografski zadaci imaju svoju pripremu u studijskom radu. Zajedno sa svojom sestrom, Ivankom Cerovac, zaslužna je za uvođenje plesne pedagogije Rudolfa Labana i njegove učenice Ane Maletić. Obje su bile izravne učenice Ane Maletić.  Brojne generacije polaznika Plesnog studija zarazila je plesom, otkrila kreativnost u njihovom plesnom izričaju i utkala ljubav prema kazalištu. Posebno je važno istaknuti njezine koreografije u Plesnom studiju Učilišta ZKM-a: Peća i vuk (1985., 1989., 1995.), Petar Pan (1986., i 1993.), Čarobnjak iz Oza (1989. i 1994.), Mačak u čizmama (1993.) te Ukradena cipela u koautorstvu s Mirjanom Preis i Desankom Virant (2000.)
Bila je koreograf u brojnim ZKM-ovim predstavama, Učilišta ZKM-a (Na vjetru svirala, Ciganski romancero, Razigrano djetinstvo, Lutke u konačištu, Mačak Džingiskan i Miki Trasi, Hodl de Bodl...) kao i profesionalnog ansambla ZKM-a (Kvas bez kruha, Ježeva kuća, Zeko naduvenko, Sedmi kontinent, Pinocchio, Nećko Svojeglavečko, Čudnovate zgode šegrta Hlapića, Bajka o caru i pastiru, Robin Hood, Pepeljuga, Tri medvjedića, Vitezovi okruglog stola, Ferje u Moskvi, Ludi dani u Ludolandiji....).
Sa svojim je predstavama sudjelovala na brojnim festivalima u zemlji i inozemstvu. Branka je od osnivanja međunarodne organizacije Dance and the Child International (daCi) 1978. godine u Kanadi bila njezina aktivna članica. Svojim upečatljivim djelovanjem u Plesnom učilištu ZKM-a promovirala je ciljeve daCi-ja te kao predstavnica kazališta sudjelovala na svim međunarodnim konferencijama kao koreografkinja i predavačica od 1978. do 2006. Bila je predstavnica Jugoslavije, a onda i Hrvatske u toj organizaciji. Impozantan je popis daCi gradova u kojima je Branka predstavljala kreativni pristup pokretu i plesu koji je njegovala tijekom cijele profesionalne karijere: Edmonton, London, Dartford, Worcester, Leuven, Stocholm, Salt Lake City, Bedford, Eindhoven, Kuopio, Regina, San Salvador, Den Haag i naravno Zagreb.
Kao predstavnica ZKM-a suosnivačica je udruge Ples i dijete – daCi Hrvatska koja od 2006. godine djeluje kao hrvatski ogranak daCi Internationala, a po umirovljenju postaje njezinom počasnom predsjednicom.
Draga Brankice, uvijek si bila dobri duh plesnog studija, nesebično djelila svoja iskustva i znanja, pomagala svim naraštajima plesnih pedagoga kako stalnih tako i vanjskih suradnika, neumorno i nakon umirovljenja pratila sve naše produkcije i predstave uvijek dobronamjernom kritikom i savjetom. Postavila si visoke kriterije u radu plesnog studija i nećemo te iznevjeriti. Nedostajat ćeš nam u svim druženjima koja smo proveli s tobom.
Tvoje suradnice i prijateljice Desa, Mirjana, Marija, Iva i Ida.

Prijava na newsletter