ODRŽANA ČETVRTA TRIBINA ČITANJE KAZALIŠTA: IZA ČUDESA: ALISA I PSIHOANALIZA - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

ODRŽANA ČETVRTA TRIBINA ČITANJE KAZALIŠTA: IZA ČUDESA: ALISA I PSIHOANALIZA

Objavljeno: 17.11.17.
ODRŽANA ČETVRTA TRIBINA ČITANJE KAZALIŠTA: IZA ČUDESA: ALISA I PSIHOANALIZA

Dr.sc.Tomislav Brlek i dr.sc.Andrea Milankov bili su gosti druge ovosezonske tribine Čitanje kazališta koja se bavila temom “Iza čudesa:Alisa i psihoanaliza” usuret premijeri “Alisa u zemlji čudesa” čiju dramatizaciju potpisuje Ivor Martinić, a režiju Renata Carola Gatica. Tribinu je vodio i njezin utemeljitelj Srđan Sandić.
Carrollovi romani odvajkada inspiriraju i one malčice zahtjevnije recipijente, uz djecu i one koji su djecom ostali, recimo, matematičare, ali i filozofe i umjetnike, a o refleksijama u popularnoj kulturi da se i ne govori. Je li Alisa zapravo samo priča o neobičnim zgodama male Alise, koja je jednog dosadnog britanskog popodneva odlučila požuriti za pedantnim bijelim zečićem, nervozno zagledanim u džepni sat, te se strmoglavila u podzemni svijet u kojem sve djeluje nekako naopako, nevjerojatno, pa i nemoguće, a nastanjuju ga nama danas znani i dragi likovi poput nacerene mačke ili gusjenice s nargilom, poludjela klobučara, ožujskog zeca  ili, pak, pustih vojski igraćih karata i šahovskih figura - ili je to ipak priča o nečemu drugome? Kako valja čitati ovaj komad? Što nam psihoanaliza nudi, kakve odgovore, kakva pitanja? Kako je kategorizirana ova priča? I zašto je važna, danas? Što se iz nje da učiti? Bila su neka od pitanja jučerašnje četvrte tribine Čitanje kazališta.

ZKM web vijesti_Tribina Alisa-2 ZKM web vijesti_Tribina Alisa-3ZKM web vijesti_Tribina Alisa-6ZKM web vijesti_Tribina Alisa-8 ZKM web vijesti_Tribina Alisa-9ZKM web vijesti_Tribina Alisa-4 ZKM web vijesti_Tribina Alisa-5

Prijava na newsletter