„OTHELLO: NEZAKONITA LITURGIJA“ TEATRA VERRDI U ZEKAEM-U - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

„OTHELLO: NEZAKONITA LITURGIJA“ TEATRA VERRDI U ZEKAEM-U

Objavljeno: 07.11.17.
„OTHELLO: NEZAKONITA LITURGIJA“  TEATRA VERRDI U ZEKAEM-U

Predstava „Othello: nezakonita liturgija“ u režiji Zlatka Pakovića i produkciji Teatra VeRRdi iz Zadra gostovala je u subotu i nedjelju - 11. i 12. studenoga u dvorani Polanec Zagrebačkog kazališta mladih.
O predstavi „Othello: nezakonita liturgija“ redatelj Zlatko Paković zapisao je: „Shakespeareovu tragediju ‘Othello’ držim najsuvremenijim dramskim komadom hic et nunc. Ona potiče na promišljanje ključnoga problema Europe i njezine politike spram afričkih i bliskoistočnih imigranata, poglavito muslimana, koji se, bježeći iz svojih domova od sigurne smrti u ratu – kojemu je stožer hegemonska ideologija bijelog kršćanina – pokušavaju domoći europskih, azurnih obala. (...) Othellova ljubomora nije uzrok, nego sredstvo njegova zločinstva. On mora biti ljubomoran da se ne bi sučelio s istinom da sam nije ništa drugo do javna mletačka kurva u generalskoj uniformi. On je konvertit – iz islama je prešao u katoličanstvo – ali, on je i kolaboracionist. S Venecijom, i za Veneciju, on ratuje protiv Osmanskog imperija, ali i protiv onih koje danas nazivamo Trećim svijetom. Njegova ljubomora samo je iracionalni, nesvjesni poriv kojim rukovode duboko potisnuti socijalni i politički razlozi, inkarnirani u Othellove emocije i u Othellovu čulnost. Pred nama je, dakle, velika priča o ideologijskom dresiranju čulnosti i emocionalnosti čovjeka. Zlatka Pakovića (1968.) predstavljaju kao srpsku inačicu Olivera Frljića, kazališnog autora, pisca, kritičara i angažiranog intelektualca koji svojim predstavama i javnim istupima već dva desetljeća provocira horde nacionalista, profašista i neoliberalnih kapitalista u Srbiji.” Glume: Juraj Aras, članica ZKM-a Hrvojka Begović, Vilim Matula i Zlatko Paković.

ZKM web vijesti_ZKM Gostovanje Othello ZKM web vijesti_ZKM Gostovanje Othello-2ZKM web vijesti_ZKM Gostovanje Othello-3 ZKM web vijesti_ZKM Gostovanje Othello-4ZKM web vijesti_ZKM Gostovanje Othello-5

Prijava na newsletter