“PONOĆ” JOSIPA KULUNDŽIĆA U REŽIJI IVANA PLANINIĆA 10. OŽUJKA PREMIJERNO U ZKM-u - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

“PONOĆ” JOSIPA KULUNDŽIĆA U REŽIJI IVANA PLANINIĆA 10. OŽUJKA PREMIJERNO U ZKM-u

Objavljeno: 08.02.17.
“PONOĆ”  JOSIPA KULUNDŽIĆA U REŽIJI IVANA PLANINIĆA 10. OŽUJKA PREMIJERNO U ZKM-u

Predstava “Ponoć” u režiji Ivana Planinića nastala po tekstu Josipa Kulundžića nova je premijera Zagrebačkoga kazališta mladih čija će premijera biti 10. ožujka.

Dramski tekst “Ponoć” Josipa Kulundžića, 1921. godine nagrađen je Demetrovom nagradom, a iste godine, u režiji Branka Gavelle, praizveden je u HNK u Zagrebu. Otada, gotovo zaboravljen autor, kao i njegov dramski opus, koji po svojim umjetničkim dosezima nedvojbeno stoji uz bok dramskim suvremenicima, pa i Krleži, u pročišćenoj redateljskoj adaptaciji Ivana Planinića traži novi put do današnje kazališne publike. “Ponoć”, u podnaslovu navedena i kao groteska u tri čina, neskriveno inspirirana Shakespeareovim “Hamletom”, u ekspresionističkoj fakturi dubinski propituje granice neutaživog ljudskog htijenja za promjenom i poboljšanjem svijeta.

U predstavi glume Hrvojka Begović, Edvin Liverić, Frano Mašković, Krešimir Mikić, Anđela Ramljak i Lucija Šerbedžija. Predstava je koprodukcija ZKM-a i Akademije dramske umjetnosti, a Ivan Planinić osim režije potpisuje i dramaturgiju te adaptaciju. Scenografkinja je Katarina Perić, kostimografkinja Marta Žegura, suradnik za scenski pokret Edvin Liverić, oblikovatelj svjetla Alen Marin, producentica Romana Brajša, a asistentica produkcije Laura Vuksan.  

Ivan Planinić student je završne godine studija Kazališne režije na Akademiji dramske umjetnosti, a ovo je njegova druga režija u Zagrebačkom kazalištu mladih, nakon prošlogodišnje predstave “Elza hoda kroz zidove (koprodukcija ZKM-a i ADU). Osim toga njegova ispitna produkcija “Doviđenja, djeco” uvrštena je u program Eurokaza (koprodukcija Eurokaza i ADU) te je za ispitnu produkciju “Vjera iznenada” Marka Bruerevića nagrađen Dekanovom nagradom.

Prijava na newsletter