POSVEĆEN DJECI I MLADIMA – JOŠKO JUVANČIĆ I ZKM - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

POSVEĆEN DJECI I MLADIMA – JOŠKO JUVANČIĆ I ZKM

Objavljeno: 26.03.21.
POSVEĆEN DJECI I MLADIMA – JOŠKO JUVANČIĆ I ZKM

Joško Juvančić, istaknuti kazališni redatelj i pedagog,  u kazališnom svijetu poznatiji kao Jupa, preminuo je u rodnom Dubrovniku, u srijedu 24.03.2021. u 85. godini života. Ovih dana o njemu je izašao velik broj tekstova koji svi redom analiziraju po čemu će ga se najviše pamtiti i čime je ponajviše zadužio hrvatsko kazalište. Piše se tako da je režirao u gotovo svim značajnijim hrvatskim kazalištima, što zacijelo podrazumijeva i njegov rad u ZKM-u koji ipak ni u jednom  nekrologu nije izrijekom spomenut.
A Joško Juvančić je tijekom dvaju desetljeća u ZKM-u postavio osam predstava namijenjenih djeci i mladima, a prva je među njima bila Pinocchio Carla Collodija i Thea Faverana iz 1966. godine. Upravo je ta predstava bila početak suradnje ZKM-a s profesionalnim redateljima, a uz profesionalne glumce su u predstavi nastupala i djeca iz Pionirskog i Omladinskog studija ZKM-a. Uslijedili su Don Quijote od Manče, Zeko naduvenko u dvjema postavama, Ježeva kuća odigrana čak 188 puta, Vitezovi otrulog stola, Čudnovate zgode šegrta Hlapića (predstava koja čak šest sezona nije silazila s repertoara), Ludi dani u Ludolandiji te napokon Osvajanje kazališta iz 1985. godine. U Čudnovatim zgodama…, kao i u Osvajanju kazališta također su, kao i u Pinocchiju, sudjelovala djeca i mladi iz Dramskog i Plesnog studija ZKM-a.
Juvančić je i u drugim kazalištima puno radio dječje predstave, a u ZKM-u su upravo one obilježile njegovo djelovanje i očito da mu nije smetalo raditi s profesionalnim glumcima i s djecom i mladima istodobno. Štoviše, u kritikama se može pročitati tvrdnja da su profesionalci i djeca  postizali izvanrednu sinergiju te da su odlično surađivali. Kritike također ističu razigranost, neposrednost i inventivnost predstava koje je Juvančić u ZKM-u napravio za mladu publiku.
Kao jedna od njegovih najznačajnijih režija šezdesetih godina 20. stoljeća spominje se i Tollerov Hinkemann kojeg je režirao u Gavelli 1965. godine. Usput rečeno, isti je tekst u našem kazalištu postavio pokojni Igor Vuk Torbica 2015. godine, a ta je višestruko nagrađivana predstava kontinuirano bila na repertoaru ZKM-a  do izbijanja pandemije prošle godine. U svakom slučaju, povijest ZKM-a bi bez Joška Juvančića Jupe sasvim sigurno izgledala drugačije budući da su njegove režije ostavile veliki trag i bile iznimno značajne za naše kazalište. Kako u trenutku kada su nastale, tako i danas kada se, s poštovanjem, prisjećamo njih i njihova redatelja.  

Prijava na newsletter