POZIV NA DRAMATURŠKI KOLEGIJ - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

POZIV NA DRAMATURŠKI KOLEGIJ

Objavljeno: 21.11.22.
POZIV NA DRAMATURŠKI KOLEGIJ

U okviru projekta Shadow Pandemic: Hidden Voices  / Sjene pandemije: Skriveni glasovi u kojem sudjeluju Zagrebačko kazalište mladih, Hrvatska, Slovensko narodno kazalište Maribor - Festival Boršnikovo srečanje, Slovenija i Beogradsko dramsko kazalište, Srbija, kao partneri i producenti, raspisan je  natječaj za tri nova dramska teksta te njegovu praizvedbu na široko postavljenu temu zlostavljanih i zanemarenih žena u pandemiji Covida – 19.

Projekt Skriveni glasovi iz sjene pandemije  financiran je od programa Kreativna Europa (Creative Europe Programme (CREA) sufinanciran od strane Europske komisije i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Prema propozicijama projekta održat će se nekoliko dramskih radionica i dramaturški kolegiji u Zagrebu, Mariboru i Beogradu.

Brojke pokazuju da je nasilje nad ženama u porastu i, kako kazališta igraju važnu društvenu ulogu, želimo kroz projekt podići svijest mladih o ovoj važnoj temi i pružiti im priliku da kroz radionice nauče o procesu stvaranja kazališne predstave. Promičemo i dajemo priliku ženskim tekstopiscima i kazališnim umjetnicima, jer su  i dalje u neravnopravnom položaju u kazališnim profesijama.

Pozivamo vas na dramaturški kolegij u Zagrebu koji će se održati 28. studenog 2022. u Zagrebačkom kazalištu mladih u dvorani Miško Polanec u 16 sati.

Sudionice kolegija su:
Ivana Vuković, dramaturginja projekta
Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova
Anita Lauri Korajlija, psihologinja Autonomne ženske kuće
Ivana Bodrožić, spisateljica
Snježana Pavić, novinarka Jutarnjeg lista

Zahvaljujemo na Vašem dolasku.

U nastavku teksta podsjećamo na propozicije natječaja:

Rok za slanje dramskih tekstova je do 18. siječnja 2023. do ponoći, a rezultati će biti objavljeni najkasnije do 28. veljače 2023. na web stranici projekta Shadow Pandemic https://shadowpandemic.eu/javni-pozivi/  gdje se može preuzeti tekst natječaja s propozicijama za prijavu.

Tekstove na hrvatskom, srpskom ili slovenskom jeziku treba slati u Word ili PDF formatu na adresu e-pošte: shadow.pandemic@zekaem.hr

Svaki od odabranih tekstova biti će honoriran u bruto iznosu od 4.400,00 €, uz napomenu da spomenuti iznos sadrži sve poreze i davanja.

Na natječaj  se mogu prijaviti autorice dramskih tekstova, odnosno, prema općim propozicijama natječaja, ženske osobe koje borave u zemljama  EU kao i onih obuhvaćenih programom Kreativna Europa (Island, Norveška, Albanija, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Gruzija, Moldavija, Ukrajina, Tunis, Armenija, Kosovo*)

*Ova oznaka ne dovodi u pitanje stajališta o statusu, i u skladu je s Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1244/1999 i mišljenjem ICJ-a o Deklaraciji o neovisnosti Kosova.

Neobjavljeni dramski tekst može biti napisan na hrvatskom, slovenskom ili srpskom jeziku. Odabrani tekstovi bit će prevedeni na engleski jezik, objavljeni u online obliku i nagrađeni, a praizvedbu nagrađenih tekstova, predstavu u formi omnibusa, režirat će redateljica Selma Spahić. Predstave će biti izvedene u Zagrebu, Beogradu i Mariboru.

Dvogodišnji projekt financiran je u okviru programa Kreativna Europa u iznosu od

200 000 eura od strane Europske komisije i sufinanciran od Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Projektom se podiže svijest o nasilju nad ženama tijekom pandemije koronavirusa u široj javnosti i među mladima.

U pripremu i provedbu projekta bit će uključeno 30 umjetnika i 60 mladih, koji će sudjelovati na radionicama, produkcijama predstava s najmanje 11 ponavljanja u partnerskim kazalištima u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Poljskoj i Češkoj.

Prijava na newsletter