Pozivamo vas na tribinu „Mržnja u književnosti“ - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

Pozivamo vas na tribinu „Mržnja u književnosti“

Objavljeno: 23.09.19.
Pozivamo vas na tribinu „Mržnja u književnosti“

Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust u Zagrebačkom kazalištu mladih organizira tribinu pod nazivom "Mržnja u književnosti". Tribina će se održati u ponedjeljak,  23.rujna 2019. u 19:00 sati u dvorani Istra. Pridružite nam se na putovanju u potrazi za tajnama mržnje.

 Riječ je o nastavku  ciklusa tribina Centra "Zašto se mrzimo?", govorimo o mržnji u književnosti, polazeći od pitanja postoje li knjige koje šire i potiču mržnju, u kojoj mjeri svjedočimo govoru mržnje u književnim djelima? Što nam u našim sredinama donosi postojanje kulture mržnje posredovane književnošću i književnim djelima? Mogu li se suvremena hrvatska, srpska, bosanskohercegovačka, slovenska književnost pohvaliti naracijom temeljenoj na toleranciji, razumijevanju različitosti, ljubavi, humanosti i međusobnom uvažavanju ili su književne vrste navedenih književnosti poligon za ispoljavanje i zagovaranje netolerancije, mržnje, diskriminacije, nasilja, majorizacije nad manjinama?

Moderator tribine je Seid Serdarević, nakladnik, književni kritičar, glavni urednik "Frakture" i niza časopisa za književnost i kulturu.

Na tribini će biti prikazani ulomci iz izuzetno uspješne predstave ZKM-a "Eichmann u Jeruzalemu", u režiji Jerneja Lorencija, nastale po motivima tekstova njemačke filozofkinje i spisateljice Hannah Arendt, francuskog dokumentarista Clauda Lanzmanna i talijanskog književnika Curzia Malapartea. Ali i glumačke ilustracije proze i poezije Ive Andrića, Tina Ujevića i Dušana Vasiljeva.

O obrascima i manifestacijama najezdi mržnje i straha, destrukcije i diskriminacije i mogućem uzmaku motiva ljubavi u književnosti, o odgovornosti pisaca za svoja djela, o velikoj literaturi i velikim, ali i malim ljudima koji su je stvarali, o književnoj prozi i poeziji kao ideološkim pamfletima, kroz iskustva, saznanja i dosege vodećih pisaca nacionalnih književnosti, govore ugledna imena naše književne scene:

Vladimir Arsenijević, srpski književnik, prevoditelj, urednik i publicist iz Beograda (romani "U potpalublju", "Anđela", "Ka granici", "Predator")

Ivana Šojat, hrvatska književnica i prevoditeljica iz Osijeka (romani "Ezan", "Unrerstadt", "Ničiji sin", "Jom Kipur")

Kristian Novak, hrvatski književnik i jezikoslovac iz Zagreba, profesor na Filozofskom fakultetu u Rijeci (romani "Črna mati zemla", "Ciganin, ali najljepši")

Prijava na newsletter