PRAIZVEDBA U ZKM-u: DOBRO JE DOK UMIREMO PO REDU IVORA MARTINIĆA - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

PRAIZVEDBA U ZKM-u: DOBRO JE DOK UMIREMO PO REDU IVORA MARTINIĆA

Objavljeno: 12.09.19.
PRAIZVEDBA U ZKM-u: DOBRO JE DOK UMIREMO PO REDU IVORA MARTINIĆA

Redatelj: Aleksandar Švabić

Praizvedba je u ZKM-u 21. rujna 2019. Ivor Martinić jedan od najvažnijih dramatičara mlađe generacije. U Zagrebačkom kazalištu mladih po drugi put praizvodi se njegova drama: nakon izvanrednog uspjeha predstave Moj sin samo malo sporije hoda u režiji Janusza Kice, autorski tim nove generacije u sastavu mladi redatelj Aleksandar Švabić i dramaturg Ivan Penović na scenu postavlja dramu Dobro je dok umiremo po redu. U središtu drame razvedeni je bračni par koji se sastaje za olujne noći kako bi ispratio sina u inozemstvo. Susret bivših supružnika, nove očeve djevojke i bivše sinove djevojke događa se u sjeni neuspjela otvaranja restorana koji je ocu Janku trebao biti novi početak. No sin se ne pojavljuje, a Janko doznaje da mu je otac na samrti.

„Dobro je dok umiremo po redu govori o poželjnom slijedu života. Ta rečenica trebala bi biti umirujuća, jer je istinita, no ta rečenica ne umiruje. Što mi je još otvorio taj naslov? To da se bavim smrću. Da se bavim likovima koji imaju uvid u obrasce ponašanja i življenja. Tko to umire po redu? Ljudi koji su nam srodni. Naslov me u isto vrijeme hranio i pozivao na pobunu. Htio sam se sukobiti s naslovom i reći – ne, nije dobro samo ako se umire po redu. U međuvremenu treba i živjeti, usuditi se, mijenjati, zaljubljivati. Živcirala me svedenost naslova, formalnost, živciralo me to „dobro je”, živciralo me to „po redu”. Živcirala me uglađenost, konvencija, trezvenost tog naslova. No tako valjda mora biti. Da se nisam svađao s naslovom, ove drame ne bi ni bilo. Katkad u obiteljskom zagrljaju sućuti čujete neku malu istinu, poput rečenice naslova, i ta vam se istina učini umirujućom. I taj veliki, strašni život najednom postane jednostavan.”

Ivor Martinić

 Glume: Pjer Meničanin, Doris Šarić-Kukuljica, Nataša Dangubić, Milica Manojlović, Kristijan Ugrina, Zoran Čubrilo, Maro Martinović.

 Autorski tim:

Redatelj: Aleksandar Švabić

Suradnica za scenski pokret: Petra Hrašćanec

Dramaturg: Ivan Penović

Scenografkinja: Ana Savić Gecan

Kostimografkinja: Marta Žegura

Autori glazbe: Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz

Oblikovatelj rasvjete: Aleksandar Čavlek

Prijava na newsletter