PREDSTAVA ‘EICHMANN U JERUZALEMU’ OD NEDJELJE NA SCENI U 19 SATI - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

PREDSTAVA ‘EICHMANN U JERUZALEMU’ OD NEDJELJE NA SCENI U 19 SATI

Objavljeno: 27.03.19.
PREDSTAVA ‘EICHMANN U JERUZALEMU’ OD NEDJELJE  NA SCENI U 19 SATI

Sve izvedbe predstave 'Eichmann u Jeruzalemu' - autorski projekt Slovenca Jerneja Lorencija – od nedjelje 31. ožujka 2019.  počinju u 19 sati u ZKM-u.  Evo što pišu kazališne kritičarke o predstavi i o trajanju predstave.

(...) Predstava traje tri i pol sata, s pauzom to je skoro četiri sata, a da ni na trenutak nije dosadna, čitavo vrijeme jako vas zanima što će biti iduće.  Do pred sam kraj. Nisam izašla zadovoljna iz kazališta, nedostajao mi je kraj, katarza. Par dana kasnije to mi izgleda kao smiješno zanovijetanje kazališnog gledatelja koji želi katarzu kao iskupljenje od strahota kojima je prisustvovao ta tri i pol sata. Kao da se holokaust može jednom kazališnom katarzom isprati. (...) Svakoga se tiče, tko god od nas ovdje zagrebe po obiteljskom stablu naći će pokojeg logoraša, žrtve, krvnike i neobilježene grobove.

(Snježana Pavić, Volim kazalište)

Društveno angažirani autorski projekt slovenskog redatelja Jerneja Lorencija 'Eichmann u Jeruzalemu' (...) više je od kazališne predstave: on je na javnu scenu Hrvatske donio sjećanja na pakao holokausta i poruku ljubavi, što je u današnjem miljeu relativiziranja ustaškog pozdrava i logora Jasenovac pitanje od prvorazrednog značaja.

(Nina Ožegović, tportal)

 

Redatelj Jernej Lorenci napravio je predstavu s malim, ali odlično odabranim timom ZeKaeM-ovih glumaca (na prvom mjestu ističem posvećenost Pjera Meničanina i Dade Ćosića), koji odlaze veoma daleko u istraživanju osobnih povijesti i vlastite etičke pozicije unutar konteksta nekadašnjeg i sadašnjeg fašizma. (…) Lorencijeva predstava vrlo uspješno demonstrira koliko je glumac koji uči i istražuje kvalitetniji od glumca koji samo slijedi svoje »impulse«.

(Nataša Govedić, Novi list)

 

Prijava na newsletter