PREDSTAVA „HINKEMANN“ APSOLUTNI POBJEDNIK 31. GAVELLINIH VEČERI - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

PREDSTAVA „HINKEMANN“ APSOLUTNI POBJEDNIK 31. GAVELLINIH VEČERI

Objavljeno: 12.10.16.
PREDSTAVA „HINKEMANN“ APSOLUTNI POBJEDNIK 31. GAVELLINIH VEČERI

Predstava 'Hinkemann' u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih i u režiji Igora Vuka Torbice proglašena je u utorak, 11. listopada, pobjednikom 31. izdanja festivala Gavelline večeri.  Igor Vuk Torbica osvojio je i Gavellinu nagradu za najbolju režiju dok je glumac Ozren Grabarić dobio nagradu za najbolju mušku ulogu i to za interpretaciju Majstora ceremonije u spomenutoj predstavi. Time je Zagrebačko kazalište mladih postalo apsolutni pobjednik festivala.
Nagrada 'Dr. Branko Gavella' za najbolju predstavu 31. Gavellinih večeri pripala je predstavi 'Hinkemann' po drami 'Njemački Hinkemann' njemačkoga dramatičara Ernsta Tollera, koju je prosudbeno povjerenstvo ocijenilo kao 'istinski kolektivni pothvat redatelja i ansambla u prenošenju na kazališne daske te hrabre, sirove i nebrušene studije društva, promatrane očima onoga kojeg je to isto društvo iskoristilo i na najgrublji mogući način odbacilo'.'Od fingiranja pastorale koju naglo zamjenjuju ratna stradanja na početku, pa sve do pasivnog pristajanja na gušenje u vlastitim traumama, promašajima i sljepilima na samome kraju, Igor Vuk Torbica sa svojom je autorskom ekipom vješto i precizno iskoristio predložak o osakaćenom vojniku negdje na obroncima Prvog svjetskog rata, kako bi ispričao priču o vremenu u kojem živimo i ideologijama koje neprestano manifestiramo, a da pritom nismo baš ništa naučili o sebi i svijetu koji nas okružuje', stoji u obrazloženju prosudbenog povjerenstva pročitanog na dodjeli.
Nagradu je primila ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović Milković, koja je zahvalila Gavellinim večerima na toj „prestižnoj nagradi, koja je za ZKM od velikog značaja“ te redatelju Igoru Vuku Torbici, autorskom timu i čitavom ansamblu, kojemu je nagradu i posvetila, na posredovanju te drame koja nas tjera da promišljamo o svijetu u kojemu živimo.
Razvedena režija, koja „sugerira da je riječ o redatelju propulzivnog talenta, koji mladenački hrabro otvara autentičan svijet s kojim se, pa i onda kad to nije osobito ugodno, jednostavno moramo identificirati“, Torbici je priskrbila i Gavellinu nagradu za najbolju režiju“, u kojoj se pronašavši u ansamblu ZKM-a, hrabrog i vrlo raspoloženog sugovornika, odvažio na istraživanje zahtjevnog materijala, pokazavši pritom hrabrost i vještinu u vođenju protagonista Tollerove drame širokim prostorom bezbrojnih manifestacija društvene okrutnosti“.
„Fizička kastracija pojedinca, koji u vlastitoj nemoći svoju izgubljenost prenosi na imanentnu okolinu, u Torbičinoj interpretaciji nailazi na podjednako tragičnu kastriranost društva, pri čemu je Torbica podjednako režijski uvjerljiv u intimnijim scenama obiteljske traume, kao i kolektivnim slikama društvenog rasapa“, mišljenje je prosudbenog povjerenstva. Torbica je zahvalio Gavellinim večerima na nagradi, ZKM-u na odluci u postavljanju te predstave te 'posebno Zagrebu, što je na taj način prihvatio tu predstavu'.

Prijava na newsletter