PREDSTAVLJENA NOVA KAZALIŠNA SEZONA 2017./2018. U ZKM-u - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

PREDSTAVLJENA NOVA KAZALIŠNA SEZONA 2017./2018. U ZKM-u

Objavljeno: 13.09.17.
PREDSTAVLJENA NOVA KAZALIŠNA SEZONA 2017./2018. U ZKM-u

„U ovoj sezoni Zagrebačko kazalište mladih obilježava 70. godišnjicu (29. ožujka 1948.) osnutka”, kazala je Snježana Abramović Milković na početku konferencije za novinare  koja je održana u srijedu u Zagrebačkom kazalištu mladih.  Stoga će umjetnički program činiti presjek onoga čime se ZKM bavio i što je promicao svih ovih godina, od predstave za djecu, predstave za tinejdžere, novog scenskog čitanja klasične literature, praizvedbe suvremenog hrvatskog dramskog teksta do autorskog teatra.  Pozvani su redatelji različitih autorskih poetika,  a teme kojima će se ZKM posvetiti ponovno su provokativne i u živom dosluhu sa stvarnošću koja nas se neposredno tiče u vremenima koja osiromašuju duh, a nude iluziju materijalnog posjedovanja.  
Abramović Milković kazala je da je u prošloj sezoni izvedeno 230 predstava koje je pogledalo 42.000 gledatelja te dodala da je njome iznimno zadovoljna jer je ZKM dobio čak 16 nagrada te gostovao na brojnim festivalima i u kazališnim kućama među kojima je istaknula ono u Poljskoj s predstavom „Hamlet”, u režiji Olivera Frljića, i to na Festivalu klasičnog teatra u Lodzu i na Shakespearovu festivalu u Gdanjsku. Uspješna su bila i gostovanja  predstave „Velika bilježnica“  u Budimpešti u kazalištu Radnoti Miklosz dok je hit-predstava „Hinkemann“ gostovala i na Festivalu bez prijevoda u Užicu, Narodnom pozorištu u Beogradu  i na Dubrovačkim ljetnim igrama. 
U sezoni koja je pred nama ZKM će i dalje promovirati hrvatsku kazališnu umjetnost u inozemstvu i to, među ostalim, na festivalu MESS u Sarajevu  s predstavom „Noćni život“ u režiji Paola Magellija te na Međunarodnom festivalu  - Cameri teatar u Tel Avivu u Izraelu s predstavom  „Velika bilježnica“ u režiji Edvina Liverića, a započeli smo i suradnju s TR teatrom u Varšavi te ABC Divadlo, gradskim kazalištem u Pragu.
Kristijan Ugrina, koji se dugi niz godina bavi stvaralaštvom za djecu, prvi će put režirati u ZKM-u i to predstavu za djecu od vrtićke dobi do nižih razreda osnovne škole „Zdrav i čisti dom, to je baš po mom”, za koju je napisao i tekst. Tom prigodom izradit će se i posebna slikovnica s radovima polaznika Učilišta koja će se prodavati kao programska knjižnica. Predstava je edukativna karaktera i povezuje članove Učilišta (u predstavi glume polaznici Učilišta) i profesionalni ansambl, što je i tradicija ZKM-a.
Renata Carola Gatica režirat će slavno djelo Lewisa Carrolla „Alisa u Zemlji čudesa” prema dramatizaciji Ivora Martinića, koju je zamislila kao obiteljsku predstavu koja će biti zanimljiva i djeci i odraslima, u prvom redu tinejdžerima. Njezina Alisa ne želi odrasti te joj je namjera ostati u nevinu vremenu djetinjstva.
O drami „Ono što nedostaje” govorio je njezin autor Tomislav Zajec, koji je istaknuo da se veseli suradnji s bosansko-hercegovačkom redateljicom Selmom Spahić, nazvavši je jednom od najvažnijih u svojoj generaciji iz regije. Posebno je istaknuo važnost praizvedbe domaćih tekstova za što autori rijetko imaju prigodu. Za spomenuti tekst Zajec je 2014. dobio Nagradu za dramsko djelo „Marin Držić”.
 
Srpski redatelj Bojan Đorđev postavit će u suradnji s dramaturgom Goranom Ferčecom monodramu „Ljudski glas”, u prijevodu Urše Raukar, nastale po djelu Jeana Cocteaua. Riječ je o drami iz 1930. usredotočenoj na govor žene koju je ostavio muškarac. „Ne znam režirati dijaloge, volim monologe jer je to zapravo dijalog između izvođača i teatra, no ovdje smo monolog razlomili na četiri dijela, dodali one koje su pisale žene i bit će zanimljivo usporediti misli muškog homoseksualnog autora i žena”, istaknuo je Đorđev.
Redateljska zvijezda u regiji Igor Vuk Torbica, koji je u ZKM-u s velikim uspjehom režirao „Hinkemanna”, po motivima drame Ernsta Tollera, ponovno će surađivati s dramaturginjom Katarinom Pejović i to na intrigantnoj ranoj tragediji Williama Shakespearea – „Tit Andronik”. Ravnateljica ZKM-a istaknula je da je posljednji „Tit Andronik” u Zagrebu postavljen 1992. u Teatru ITD u režiji Nenni Delmestre.
Igor Vuk Torbica naglasio je da se veseli ponovnoj suradnji sa ZKM-om u kojem se odlično osjeća, podsjetio je da će se ove sezone u Zagrebu raditi tri Shakespeareova teksta i da će biti to zanimljivo sučeljavanje. Izbor ovog komada polazi iz njegova osjećaja prema bavljenju uzvišenim, epskim, a sve to pronalazi u drami koja je brutalnija od stvarnosti. Katarina Pejović dodala je da je „Tit Andronik” dugo vremena bio zaboravljen, ali ga je 1955. na pozornice vratio Peter Brook.
Dugogodišnji glumac ZKM-a, redatelj i koreograf Edvin Liverić radit će komad „Proba orkestra” po tekstu Federica Fellinija i Brunella Rondija, odnosno filmu u Fellinijevoj režiji iz 1978. i to na sceni Istra. 
„Četrdesetak godina nakon premijere filma, radit ćemo kazališnu verziju uz pomoć Nine Mitrović, koja će dopisati tekst. Zanimljivo je da je film rađen kazališnom tehnikom, to je socijalna alegorija o društvu u kojem živimo, pregled društva kroz različite instrumente pokazuje i krizu društva u koju smo svi uključeni i za nju svi jednako odgovorni”, istaknuo je Liverić, naglasivši da ga u kazalištu zanimaju samo komadi koji korespondiraju sa sadašnjim vremenom, kao što je „Proba orkestra”. Također je dodao da mu je namjera da se uz pomoć glazbenice i svjetski poznate harmonikašice Merime Ključo na pozornici čuje i divna glazba Nina Rote.
U okviru konferencije Srđan Sandić najavio je i novu tribinu „Čitanje kazališta” s temom „Roman u raljama drame” koja će se održati 20. listopada.

ZKM Pressica sezona 17_181 ZKM Pressica sezona 17_182ZKM Pressica sezona 17_183 ZKM Pressica sezona 17_184ZKM Pressica sezona 17_187 ZKM Pressica sezona 17_188ZKM Pressica sezona 17_1813 ZKM Pressica sezona 17_1814ZKM Pressica sezona 17_1815ZKM Pressica sezona 17_1818 ZKM Pressica sezona 17_1819ZKM Pressica sezona 17_1821 ZKM Pressica sezona 17_1822ZKM Pressica sezona 17_1823 ZKM Pressica sezona 17_1824

Prijava na newsletter