PREMIJERNE PREDSTAVE U SEZONI 2016 – 2017 U ZAGREBAČKOM KAZALIŠTU MLADIH - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

PREMIJERNE PREDSTAVE U SEZONI 2016 – 2017 U ZAGREBAČKOM KAZALIŠTU MLADIH

Objavljeno: 14.09.16.
PREMIJERNE PREDSTAVE U SEZONI 2016 – 2017 U ZAGREBAČKOM KAZALIŠTU MLADIH

Zagrebačko kazalište mladih najavilo je premijerne naslove sezone na konferenciji za novinare koja se održala u utorak, 13. rujna u predvorju ZKM-a. Novu sezonu obilježava postavljanje naslova domaćih nagrađivanih dramskih i proznih pisaca, čime ZKM nastavlja tradiciju promoviranja hrvatskih autora te propitivanja aktualnih tema koje se tiču svih nas. Ravnateljica ZKM-a Snježana Abramović Milković naglasila je da ju raduje što će naši autori biti zastupljeni u tolikoj mjeri – dok su apsolutno premalo prisutni na hrvatskim pozornicama – koji će različitim izričajima progovoriti o hrvatskoj stvarnosti. "Nakon više nego intenzivne prošle sezone, obilježene novim naslovima, nizom nagrada, brojnim koprodukcijama i gostovanjima na inozemnim i domaćim festivalima, gdje nas je pogledalo preko pet tisuća gledatelja, te čak 227 izvedbi u matičnoj kući, gdje nas je vidjelo oko 30 tisuća gledatelja, u novoj sezoni ZKM za svoju publiku priprema četiri velike ansambl predstave", istaknula je Snježana Abramović Milković.

Sezonu će premijerno otvoriti 15. listopada predstava Sherlock Holmes u režiji Krešimira Dolenčića. Autorica predstave Ana Tonković Dolenčić napisala je djelo s novim zapletom prema proznim motivima i likovima opusa Arthura Conana Doylea, koristeći se njegovim pripovijetkama (njih 56) i četirima romanima. Dolenčić je naglasio da je Holmes opće mjesto zapadne literature, a analitička logika naslovnog junaka i ove predstave referentno mjesto i kulture i znanosti. „Predstava je za mladež, ali i starije koji vole dobar krimić”, kazao je Dolenčić, nastavivši s time da ZKM-ov Sherlock Holmes ima odličan zaplet, veoma kompleksan, igra se planovima, ruši četvrti kazališni zid. Ana Tonković Dolenčić dodala je da je kriminalistički roman u kazalištu težak žanr, no zbog toga veoma poticajan i zanimljiv. Radnja je smještena u viktorijansku Englesku, što im se činilo boljim izborom od suvremenog okvira, iako je takvih mnogo, kao i aktualnih kazališnih i televizijskih adapatacija.

Na repertoaru je i predstava Noćni život nastala po nagrađivanoj drami Ivana Vidića, koju će režirati slavni redatelj Paolo Magelli. O predstavi je redatelj Magelli, koji nakon sedam godina i Zagrebačkog pentagrama ponovno režira u ZKM-u, rekao: „Vidićev tekst progovara o noćnom Zagrebu, to je antiutopijski laboratorij u jednom mikrokozmosu, progovara o Europi koja zadnjih 20 godina nema snage za novu utopiju, o revolucionarima koji postaju malograđani, zarobljeni u financijskom ropstvu moćnika. To je pesimističan komad, maštovit, no s njim se nalazite u tunelu u kojem se bolje sutra ne vidi, a to je moj teren.” Dramaturginja predstave Željka Udovičić kazala je da je Vidić sjajan jer njegov krimić evoluira u intelektualnu satiru o pobunjenicima, potom reakcionarima i na kraju lopovima suočenima s unutarnjom borbom s besmislom, s utvarama neliberalnog društva.

Sljedeće godine bit će postavljena i predstava Črna mati zemla, po romanu Kristiana Novaka (roman je dobio književnu Nagradu T-portala za najbolji roman 2014. godine) u dramatizaciji Tomislava Zajeca i režiji Dore Ruždjak Podolski.Kristian Novak istaknuo je da je njegovo djelo postiglo velik uspjeh kod publike i kritike, a pretočeno na kazališne daske neće biti prepričan roman, dapače takvo dokida odnos prema prozi, donosi nova pitanja i stoga se nada da će donijeti i nove vrijednosti. „Črna mati zemla je za mene kao autora dramatizacije bio veliki izazov jer je riječ o izuzetnom, kultnom romanu, to je posao koji nosi odgovornost jer je to prvi izlazak romana u prostor adaptacije, nosi težinu praizvedbe. Ovaj predložak prati priču od hipsterskog Zagreba, vremena osamdesetih i devedesetih u Međimurju s fokalizacijom na lik koji nosi duboku traumu, a cijelo djelo otvara i teme pedofilije, odnosa s crkvom, bulinga...”, zaključio je Zajec, dodajući da je to topla i bolna priča.

Olja Lozica, talentirana mlada autorica koja je u ZKM-u s uspjehom postavila nagrađivanu predstavu Sada je, zapravo, sve dobro, o novom scenskom projektu koji će raditi u ZKM-u, radnog naslova Radnice u gladovanju po drami Gorana Ferčeca, istaknula je da ju veseli raditi tu socijalnu dramu o radnicama 21. stoljeća, nadahnutu štrajkom glađu radnica Kamenskoga. Drama koja je praizvedena i naručena za njemačko kazalište govori o nezaposlenosti, neplaćanju radnika i drugim nepoštivanjima radnih prava. „To je začudni materijal dokumentarne potke pisan u formi barokne pasije”, zaključila je Lozica o predstavi.

zkm-web-vijesti_pressica-sezona-2016_2017-5zkm-web-vijesti_pressica-sezona-2016_2017-8zkm-web-vijesti_pressica-sezona-2016_2017-11zkm-web-vijesti_pressica-sezona-2016_2017-12zkm-web-vijesti_pressica-sezona-2016_2017-13zkm-web-vijesti_pressica-sezona-2016_2017-16zkm-web-vijesti_pressica-sezona-2016_2017-17zkm-web-vijesti_pressica-sezona-2016_2017-19zkm-web-vijesti_pressica-sezona-2016_2017-22zkm-web-vijesti_pressica-sezona-2016_2017-23

 

Prijava na newsletter