Scensko čitanje – Nikaragva - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

Scensko čitanje – Nikaragva

Objavljeno: 14.06.22.
Scensko čitanje – Nikaragva

Budućnost je ovdje program je Zagrebačkog kazališta mladih, osmišljen u svrhu razvijanja, poticanja i afirmacije suvremenog hrvatskog dramskog pisma te najmlađih hrvatskih dramskih autora.
Ove godine mladi i svestrani umjetnik Vid Adam Hribar, sa svojim dramskim tekstom Nikaragva, i u vlastitoj režiji, ima izvedbeno predstavljanje kroz scensko čitanje u suradnji s ansamblom ZKM-a, 21.lipnja u 20 sati.

Vid Adam Hribar
NIKARAGVA
21. lipnja 2022., utorak, u 20 sati u ZKM-u

ulaz slobodan

Mentor: Tomislav Zajec
Redatelj i autor glazbe: Vid Adam Hribar

Čitaju:
KATARINA BISTROVIĆ DARVAŠ
ZORAN ČUBRILO
PJER MENIČANIN
TINA ORLANDINI
JASMIN TELALOVIĆ
TOMA MEDVEŠEK

O dramskom tekstu:
Nikaragva je tekst koji svojim diskretnim i gotovo neprimjetnim postupcima, na temeljima nečega što uvjetno možemo nazvati obiteljskom dramom najavljuje jednu potpuno novu dramsku paradigmu koja poznati obiteljski prosede u toj poznatoj formi okreće u potpunosti, pripisujući mu elemente koji gotovo predstavljaju uspostavu novog žanra. Hribar je u svom jeziku istovremeno oštar, neugodno iskren i silno duhovit, a sve su to odlike originalnog autorskog izraza. U skučenim, gotovo asketskim uvjetima jednog prostora u četiri različita vremenska kontinuiteta, a koji gotovo da simuliraju elemente stilske vježbe, Hribar ispisuje genealogiju jedne obitelji, jednog vremena i jednog stanja, u kojem dramski pasivitet kroz insistiranje na trajanju unutar situacija nikad nije bio toliko uzbudljiv i poticajan.

 O projektu:
Budućnost je ovdje podrazumijeva mentorski rad s mladim dramskim piscima, koji u samom kazalištu osmišljavaju, razvijaju i oblikuju svoj dramski materijal te ga uz pomoć glumaca ansambla ZKM-a pretvaraju u cjeloviti dramski tekst. Na ovaj način mladi autori po prvi puta vlastite nove drame predstavljaju zagrebačkoj publici. Svake kazališne sezone jedan mladi autor dobije priliku u ZKM-u predstavljanje svog dramskog teksta. Nakon scenskog čitanja tekstova Your Love Is King Espija Tomičića (2020.) u režiji Hrvoja Korbara te U pakao, lijepo molim Nikoline Rafaj (2021.), u režiji same autorice, scensko čitanje 2022. pripalo je Vidu Hribaru za tekst Nikaragva u vlastitoj režiji.

 O autoru:
Vid Hribar je primjer nove generacije totalnih umjetnika. U svom umjetničkom radu podjednako suvereno vlada dramskim materijalom u svim njegovim manifestacijama, scenaristikom dugih i kraćih formi, radiodramskim projektima, a još za vrijeme studija istaknuo se i svojim dramaturškim radom, kojim je autorski hrabro ulazio i u prostor kazališne izvedbe, predstavivši se kao umjetnik koji nema straha od konkretnog promišljanja izvedbenih aspekata umjetničkog projekta te od kojeg se i u smislu redateljskog iskaza uskoro mogu očekivati zanimljivi i uzbudljivi rezultati. Uz to, Hribar je vrhunski glazbeni umjetnik i kompozitor; još za vrijeme studija autorski je potpisao glazbu za velik broj kazališnih, filmskih i televizijskih projekata, u kojima vrlo često sudjeluje i kao izvođač.

ZKM web vijesti_Vid Hribar - scensko čitanje NIKARAGVA 21.06.2022-5 ZKM web vijesti_Vid Hribar - scensko čitanje NIKARAGVA 21.06.2022-6ZKM web vijesti_Vid Hribar - scensko čitanje NIKARAGVA 21.06.2022-7 ZKM web vijesti_Vid Hribar - scensko čitanje NIKARAGVA 21.06.2022-8

Prijava na newsletter