SRĐAN SANDIĆ NA TRADICIONALNOJ TRIBINI „ČITANJE KAZALIŠTA“ O NAJNASILNIJOJ SHAKESPEAREOVOJ DRAMI „TIT ANDRONIK“ - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

SRĐAN SANDIĆ NA TRADICIONALNOJ TRIBINI „ČITANJE KAZALIŠTA“ O NAJNASILNIJOJ SHAKESPEAREOVOJ DRAMI „TIT ANDRONIK“

Objavljeno: 08.03.18.
SRĐAN SANDIĆ NA TRADICIONALNOJ TRIBINI „ČITANJE KAZALIŠTA“ O NAJNASILNIJOJ SHAKESPEAREOVOJ DRAMI „TIT ANDRONIK“

Naši sugovornici ususret premijeri Shakespeareova “Tita Andronika”, u režiji Igora Vuka Torbice, koja će premijerno biti izvedena u petak 23. ožujka u Zagrebačkom kazalištu mladih, bit će teatrologinja dr. sc. Lada Čale Feldman i šekspirolog, teoretičar književnosti dr. sc. Tomislav Brlek, oboje s Odsjeka za komparativnu književnost zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Voditelj je i autor tribine Čitanje kazališta - kritičar i pisac Srđan Sandić, a tribina će se održati u utorak, 13. ožujka u 19 sati u dvorani Polanec ZKM-a.

Što je nasilje tragedije i o čemu govorimo kada upotrebljavamo tu sintagmu? Je li “Tit Andronik” najnasilnija Shakespeareova tragedija? Objelodanjuje li kazališna igra iskustvo tragike ili ga samo rastvara? Na tragu Menkea, pitat ćemo se jesu li tragično iskustvo i estetička forma u tragediji neodvojivo povezani? Raspravljat ćemo o trima ključnim segmentima teme – prvo, nasilju kao iskonu tragedije (Girard, Nietzsche, Freud), drugo, nasilju kao imaginariju tragedije (Seneka, Shakespeare, rasprave u vezi sa suvremenom dramatikom “krvi i sperme”) i treće, nasilju kao “kompromitaciji” tragedije za sve emancipacijski usmjerene (teorijske) projekte, a onda i indeksu njezine “konzervativnosti” ili “suvremenosti” (Eagleton, Felski, Menke, Lehmann). Nastojat ćemo analizirati (sporno) mjesto “Tita Andronika” u Shakespeareovu opusu.

Prijava na newsletter