Zkm-ov Robin Hood, u spomen Mustafi Nadareviću - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

Zkm-ov Robin Hood, u spomen Mustafi Nadareviću

Objavljeno: 23.11.20.
Zkm-ov Robin Hood, u spomen Mustafi Nadareviću

U nedjelju, 22.studenoga 2020.  napustio nas je velikan hrvatskog glumišta Mustafa Nadarević. Rođen 1943. godine u Banjoj Luci, diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti, i skoro je cijeli svoj radni vijek proveo u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, gdje je izvodio brojne uloge. Od 2006. u svom je matičnom kazalištu do umirovljenja 2011. bio nacionalni prvak, višestruko nagrađivan. Istaknuo se i kao filmski i televizijski glumac po čemu ga publika, vjerojatno, najbolje pamti. Ovih dana zacijelo će se spominjati sve ono po čemu je dobro poznat, a što se zna o njegovim počecima u Zagrebačkom kazalištu mladih? Po čemu Mustafu Nadarevića pamti ZKM?
Za Zagrebačko kazalište mladih Mustafu Nadarevića vežu sami počeci njegova profesionalnoga puta. Iako je u ZKM-u izvodio kratko, već je kao sasvim mlad glumac iskazao snagu svojega talenta. Naša umirovljena glumica Slavica Jukić,  dobro pamti glavnu ulogu koju je izveo u predstavi Robin Hood iz 1968. godine u režiji Zvjezdane Ladike. Njegovu sjajnu i kasnije općepoznatu sposobnost glumačke transformacije kritičari su opazili već tada, pa je Marija Grgičević u svojoj kritici predstave Robin Hood zapisala:
Naslovni junak u interpretaciji mladog Mustafe Nadarevića imao je sve odlike romantičnog junaka šervudske šume, kojeg je ostvario ležerno, prisno, s izrazom plemenita ponosa i djetinje radosti.
Ovih će se dana o Mustafi Nadareviću pisati dobro i puno, stručno i manje stručno. ZKM je imao tu čast da ovaj iznimni umjetnik svoju karijeru započne upravo na njegovim daskama i u njegovu ansamblu.

 

Robih-Hood-2 Robin-Hood-1

Prijava na newsletter