U Stuttgartu održana premijera: The Clickworkers - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

U Stuttgartu održana premijera: The Clickworkers

Objavljeno: 09.03.20.
U Stuttgartu održana premijera: The Clickworkers

U Državnom kazalištu u Stuttgartu, Kammertheater 7. ožujka 2020. postavljen je četvrti projekt Europskog ansambla premijera The Clickworkers Dine Pešuta s njemačkim, poljskim i hrvatskim titlovima. Riječ je o koprodukciji Državnog kazališta Stuttgart, Novog teatra Varšava i Zagrebačkog kazališta mladih, uz potporu Njemačke savezne zaklade za kulturu.

Redateljica: Selma Spahić
Scenografkinja i kostimografkinja: Selena Orb
Skladatelj: Draško Adžić
Dramaturginja: Carolin Losch
Izvođači: Tenzin Kolsch, Claudia Korneev, Adrian Pezdirc, Jaśmina Polak, Anđela Ramljak, Jan Sobolewski
Prijevod na njemački: Mascha Dabić

Hrabri je novi svijet posla i šestero mladih ljudi angažirano je u pionirskom projektu na polju ekologije. Nudi se ugodno radno okruženje, izrabljivačko radno vrijeme i plaća tek nešto veća od minimalne. Ali tko ne bi želio sudjelovati u kovanju budućnosti rada i s njom utopijskog društva?

U svojoj novoj drami hrvatski dramski pisac Dino Pešut i bosanska redateljica Selma Spahić nude viđenje suvremenog svijeta u kojem je pojedinac žrtvovan na oltaru novih tržišta. Nakon predstava u Varšavi i Zagrebu, Europski ansambl vraća se u Stuttgart.

Što je to što nas potiče u Europi? Kakve umjetničke odgovore možemo dati na izazove i proturječja vremena u kojem živimo? U sezoni 2018/2019 Državno kazalište Stuttgart u suradnji s Novim teatrom u Varšavi i Zagrebačkim kazalištem mladih, uz partnerstvo Nacionalnog kazališta u Ateni, osnovalo je Europski ansambl pod umjetničkim vodstvom Olivera Frljića. U Frljićevu projektu Imaginarna Europa bavili smo se ključnim trenucima u europskoj povijesti; u Erazmu/Erasmusu francusko-poljska redateljica Anna Smolar istražila je važnost humanističke filozofije Erazma Roterdamskog; grčki kazališni umjetnik Anestis Azas je kroz Vječnog malograđanina Ödöna von Horvátha prikazao duboko nesigurnu generaciju usred društvenih previranja. 2020. godine još troje redatelja prihvatit će izazov propitivanja europskog projekta kroz svoje originalne produkcije. Selma Spahić započinje ovu drugu rundu s The Clickworkers.

Selma Spahić rođena je u Bosni 1986. i diplomirala je režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Režira u kazalištima u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, i predaje režiju na Akademiji u Sarajevo. Predstave su joj izvedene na brojnim međunarodnim festivalima. Selma Spahić umjetnička je ravnateljica međunarodnog kazališnog festivala MESS Sarajevo, koji se fokusira na međunarodni eksperimentalni teatar i promiče mlade umjetnike.

Dino Pešut rođen je 1990. u Sisku i završio je dramaturgiju, dramsko i filmsko pismo na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Radi kao dramaturg u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Njemačkoj. Sa svojom prvom dramom Pritisci moje generacije pozvan je na Forum mladih europskih pisaca kazališnog festivala Wiesbaden Biennale 2012. (Pret)posljednja panda ili statika izvedena je na Stückemarkt kazališnog festivala Berlin Theatertreffen 2016., a 2018. osvojila je njemačku kazališnu nagradu za mlade umjetnike i na repertoaru je bečkog Burgtheatera od rujna 2019. Drame Veliki hotel Bezdan i Stela, poplava nagrađene su nagradom Marin Držić hrvatskog Ministarstva kulture. Državno kazalište Stuttgart predstavit će praizvedbu drame The Clickworkers, četvrtog projekta Europskog ansambla u sezoni 2019/20.

THE CLICKWORKERS_1_Foto Bj-Ârn KleinTHE CLICKWORKERS_3_Foto Bj-Ârn KleinTHE CLICKWORKERS_5_Foto Bj-Ârn KleinTHE CLICKWORKERS_6_Foto Bj-Ârn KleinTHE CLICKWORKERS_10_Foto Bj-Ârn Klein

Prijava na newsletter