U ZKM-u ponovno beskompromisni Oliver Frljić - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

U ZKM-u ponovno beskompromisni Oliver Frljić

Objavljeno: 02.12.19.
U ZKM-u ponovno beskompromisni Oliver Frljić

U Zagrebačkom kazalištu mladih  održana je izvedba nove predstave redatelja Olivera Frljića Imaginarna Europa (30. studenoga 2019.) nastala u sklopu projekta Europski ansambl.

„Je li Europa utopija? Je li nastala kao utopija ili je u svijetu današnjice svaka ideja zajedništva utopistička ideja? Ova su pitanja tek polazište s kojeg redatelj Oliver Frljić kreće u svoju predstavu Imaginarna Europa. (...) Kao i uvijek hrabar je Oliver Frljić i ne pristaje na kompromise. Takvi su i ljudi koji rade s njim: dramaturginja Carolin Losch, kostimografkinja Sandra Dekanić. Mladi glumci koji čine Europski ansambl baš u “Imaginarnoj Europi” idu do kraja. Neće se to nekima svidjeti, ali hvala im na tome. Oni su: (naši) Adrian Pezdirc i Tina Orlandini te: Tenzin Kolsch (zamislite priču o njegovu odrastanju: tata Nijemac i mama Tibetanka, a on je u Njemačku stigao kao petogodišnjak), Claudia Korneev, Jasmina Polak i Jan Sobolewski“, Bojana Radović, Večernji list
Cijelu kritiku možete pročitati ovdje:

https://www.vecernji.hr/kultura/goli-glumci-i-ogoljena-ideja-utopijske-europe-1363347

Dva dana ranije, 28.studenoga 2019., ZKM-ova publika je imala priliku iz istog projekta pogledati i predstavu Erasmu u režiji Anne Smolar.

Obje su predstave djelo Europskog ansambla, koprodukcije triju kazališta: Schauspila Stuttgart, ZKM-a i Nowy Teatra iz Varšave.

Dvogodišnji projekt Europski ansambl iniciralo je Državno kazalište Stuttgart, a financirala Njemačka kulturna zaklada. Uz Staatstheater Stuttgart u projekt je uključen i renomirani poljski Nowy Teatr iz Varšave, čiji je osnivač i umjetnički ravnatelj jedan od najvažnijih europskih redatelja Krzysztof Warlikowski, te Zagrebačko kazalište mladih, koje nastavlja tradiciju međunarodne suradnje i prezentacije nacionalne kulture u međunarodnom kontekstu. Umjetnički je voditelj projekta Oliver Frljić. Europski ansambl zamišljen je kao platforma za propitivanje europskog identiteta u trenutku kad se društvena klima rapidno mijenja, a formiraju ga glumci triju navedenih ansambala koji u suradnji s trima redateljima stvaraju po jednu predstavu u gradovima sjedištima kazališta uključenih u projekt (Stuttgart, Zagreb, Varšava). Nastale predstave prikazuju se u svakom od tih triju gradova u obliku mini festivala u kazališnoj sezoni 2019/2020. U ZKM-u je nedavno premijerno (10. listopada 2019.) izveden Vječni malograđanin Ödöna von Horvátha u režiji Anestis Azasa.

ZKM web vijesti_ ZKM web vijesti_-2ZKM web vijesti_-3 ZKM web vijesti_-4ZKM web vijesti_-5 ZKM web vijesti_-6ZKM web vijesti_-7 ZKM web vijesti_-8ZKM web vijesti_-9 ZKM web vijesti_-10

Prijava na newsletter