Uloga je publike nezamjenjiva. Bili ste izvrsni! - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

Uloga je publike nezamjenjiva. Bili ste izvrsni!

Objavljeno: 02.07.19.
Uloga je publike nezamjenjiva. Bili ste izvrsni!

Hvala što ste bili među naših 44 242 gledatelja.

Draga publiko i prijatelji ZKM-a!

Iza nas je uspješna sezona 2018/19. u kojoj smo realizirali: osam premijera,

280 profesionalnih izvedbi u ZKM-u, na festivalskim pozornicama i drugim kazalištima, deset nagrada,

17 izvedbi predstava s titlovima na engleskom jeziku,

ukupno 44 242 gledatelja na vlastitim i gostujućim pozornicama.

 

ZKM se još ne odmara!

Na ljetnim gostovanjima očekuje nas i festivalska publika na:

  1. Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije,Tivat, Crna Gora
  2. Festivalu Grad teatar, Budva, Crna Gora
  3. Ohridskom ljetu, Ohrid, Sjeverna Makedonija
  4. Splitskom ljetu, Split
  5. Festivalu Shakespearea, Gdanjsk, Poljska

 

Očekuje nas još jedna premijera u Varšavi!

U Varšavi 11. srpnja 2019. u Nowy Teatru imamo premijeru predstave Erasmus u režiji Anne Smolar. Riječ je o projektu Europski ansambl, međunarodnoj koprodukciji ZKM-a, Schauspiela Stuttgart i Nowy Teatra iz Varšave.  

S tom posljednjom premijerom ZKM je u kazališnoj sezoni 2018/2019. realizirao osam novih naslova – Probu orkestra, Huddersfield, Pansion Eden, Mladež bez Boga (u koprodukciji s Montažstrojem), Eichmana u Jeruzalemu, Tri X i ja, a u Stuttgartu je premijerno izvedena Imaginarna Europa u režiji Olivera Frljića, također u sklopu projekta Europski ansambl. S Kazalištem Ulysses – i Euripidove Bakhe, u režiji Lenke Udovički, postale su dio repertoara ZKM-a.

 Sezona je, nažalost, obilježena i tugom jer nas je zauvijek napustio jedan od najtalentiranijih glumaca mlađe generacije, naš Robert Budak. Otad predstavu Huddersfield izvodimo njemu u sjećanje.

 Na gostovanjima u zemlji i inozemstvu publika je pogledala ZKM-ove stare i nove uspješnice: Huddersfield, Hinkemanna, Ono što nedostaje, Probu orkestra, Črnu mater zemlu, Pansion Eden, Tita Andronika, Bakhe, Alisu u Zemlji čudesa, Zdrav i čisti dom, to je baš po mom – za koje je ZKM i nagrađivan.

 Čak četiri ZKM-ove predstave proslavile su u ovoj sezoni 50. izvedbu: Črna mati zemla, Zdrav i čisti dom, to je baš po mom, Sherlock Holmes i Junaci Pavlove ulice.

 Novu kazališnu sezonu 2019/2020. predstavit ćemo 17. rujna,

a otvaramo je praizvedbom Dobro je dok umiremo po redu,

Ivora Martinića u režiji Aleksandra Švabića 21. rujna 2019.

Hvala što nas pratite

ZKM

 

POPIS NAGRADA u sezoni 2018/2019.

Na 58. Međunarodnom kazališnom festivalu MESS u Sarajevu BiH, 2018. Nagradu Rejhan Demirdžić za najboljeg mladog glumca dobio je Adrian Pezdirc za ulogu u predstavi Ono što nedostaje Tomislava Zajeca u režiji Selme Spahić

Nagradu hrvatskog glumišta za najbolje redateljsko ostvarenje (drama), Zagreb, 2018. dobio je Igor Vuk Torbica za režiju predstave Tit Andronik Williama Shakespearea.

Na 33. Gavellinim večerima u Zagrebu 2018. nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Rakan Rushaidat za Arona u predstavi Tit Andronik Williama Shakespearea u režiji Igora Vuka Torbice. Na 12. Gumbekovim danima u Zagrebu 2019. nagradu za najbolju predstavu dobila je ZKM-ova Proba orkestra Federica Fellinija, Brunella Rondija i Nine Mitrović u režiji Edvina Liverića.

Na 12. Festivalu hrvatske drame za djecu Mali Marulić, u Splitu, 2019. nagradu dječjeg žirija za najbolju predstavu dobila je naša predstava Zdrav i čisti dom, to je baš po mom autora i redatelja Kristijana Ugrine.

Na 26. Međunarodnom festivalu malih scena, u Rijeci, 2019. dodijeljene su četiri nagrade glumcima i dramaturgu predstave Huddersfield. Nagradu Veljko Maričić za najbolju mušku ulogu dobio je Dado Ćosić za ulogu Raca. Nagradu Veljko Maričić za najboljeg mladog glumca dobio je Mateo Videk za ulogu Ivana. Nagradu Darko Gašparović za najbolju dramaturgiju dobio je Tomislav Zajec za dramaturgiju predstave Huddersfield. Nagradu Mediteran Novog lista dobio je Dado Ćosić za ulogu Raca u predstavi Huddersfield.

 Na 21. Susretu profesionalno vođenih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJ u Bjelovaru, 2019. Nagradu za najbolju predstavu dobila je Djevojčica koja je previše čitala dramskog studija Učilišta ZKM-a pod umjetničko-pedagoškim vodstvom Kristine Jakšić Balaž.

Prijava na newsletter