Uskoro na sceni BAKHE - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

Uskoro na sceni BAKHE

Objavljeno: 28.12.18.
Uskoro na sceni BAKHE

EURIPID: BAKHE

Režija: Lenka Udovički
Kazalište Ulysses i Zkm

Ansambl predstave čini 12 žena, koje se nalaze na grupnoj psihoterapiji, svaka sa svojim teretom i žudnjama, tražeći utočište od patrijarhalnog i kapitalističkog svijeta u kojem je postalo nedopustivo pokazati bilo kakvu slabosti ili izgubiti kontrolu. „Bakhe“ u ovome čitanju progovaraju o tome da nasilno potiskivanje nagona nužno u jednome trenutku rezultira pucanjem, eksplozijom, gdje pojedincu odnosno ženi  ne preostaje ništa drugo osim bijega u destrukciju, u nesreću potrage za vlastitim identitetima osuđenima na izgubljenost u globalizacijskim trendovima, još uvijek muškoga društva.

Upravo iz tog razloga, što ujedno predstavlja i posebnost ove predstave, podjela je isključivo ženska. U ono doba sve su uloge igrali muški glumci, premda je upravo Euripid bio prvi koji se najviše fokusirao na ženske likove i njihovu psihološku analizu te time obilježio dva i pol tisućljeća povijesti dramskog kazališta.

Dramaturgiju potpisuje Željka Udovičić Pleština, koreografiju Staša Zurovac, glazbu Nigel Osborne i Davor Rocco, kostimografiju i scenografiju Bjanka Adžić Ursulov, oblikovanje svjetla Andrej Hajdinjak, a oblikovanje zvuka Davor Rocco. Asistentica redateljice je Sendi Bakotić. Prijevod: Lada Kaštelan.

Glume: Katarina Bistrović Darvaš, Ivana Krizmanić, Dubravka Miletić, Lucija Šerbedžija, Senka Bulić, Urša Raukar, Barbara Prpić, Dora Polić Vitez, Milica Manojlović, Hrvojka Begović, Anđela Ramljak i Lucija Barišić.

Prijava na newsletter