USKORO NA SCENI ZKM: TRI X I JA - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

USKORO NA SCENI ZKM: TRI X I JA

Objavljeno: 07.05.19.
USKORO NA SCENI ZKM:  TRI X I JA

Filip Nola

TRI X I JA

redatelji: Arija Rizvić i Filip Nola

predstava u sklopu projekta Inkubator

 Premijera: 24.svibnja 2019.

 Projekt Inkubator osmišljen je kao platforma kojom članovi ansambla ZKM-a razvijaju vlastiti autorski izraz u širem izvedbenom kontekstu te time predstavlja prostor snažne kreativne energije i autorskog razvoja. Inkubator je dosad predstavljen dvjema veoma uspjelim predstavama, Velikom bilježnicom i predstavom za djecu Zdrav i čisti dom, to je baš po mom, čime se istodobno pokazala sva potencijalna širina izvedbenog promišljanja. U taj pretpostavljeni okvir sasvim sigurno ulazi i nova predstava Tri X i ja po tekstu Filipa Nole u zajedničkoj režiji Filipa Nole i Arije Rizvić.

 Filip Nola dugogodišnji je član glumačkog ansambla ZKM-a te cijenjeni filmski i televizijski glumac, ali i svestrani dramski umjetnik koji je svojim dramskim tekstovima dosad izborio posebno mjesto u prostoru hrvatske dramatike, osobito komediografije. Njegovi su dramski tekstovi rado izvođeni i nagrađivani, a za dramu Jukebox, Melita dobio je i Nagradu za dramsko djelo Marin Držić. Nola je kao dramski autor zaigran, nesputan, veoma često na granici političke i svake druge korektnosti, a uz to i žanrovski raznolik, što njegove tekstove čini živim i neposrednim svjedocima vremena u kojem živimo.

 Tako je i ovaj tekst Filipa Nole začudna naslova Tri X i ja zapravo komorni triler s elementima komedije apsurda, koji započinje nakon što djelatnik bogate i tajanstvene tvrtke zarobi dvije pametne i privlačne kandidatkinje za izmišljeni posao. Otmica se pretvara u neobičnu i čudnu igru koja razotkriva manipulaciju spolnih i drugih društvenih interakcija, suprotstavlja ženska i muška gledišta na najintimnije događaje i mjesta ljudskog bića, uspoređuje prekrasne i mračne strane spolnosti.

 U tom će smislu Tri X i ja potražiti odgovore na pitanja: kakve veze ima oznaka XXX s radnim sposobnostima i vještinama koje se ocjenjuju na razgovoru za novi posao, zašto se u tom slučaju ustraje na seksualnoj ovisnosti, a druge se ni ne spominje te koja je prava razlika između natječaja za posao i igre? Je li prva asocijacija na slovo x nepoznanica ili potpis nepismena čovjeka? XOXOX ili XX XY? Je li mi golem ili sam ja Golem? Je li to slabost, nastranost ili prirodno ponašanje ženke i mužjaka? Jesu li Adam i Eva brat i sestra?
Tomislav Zajec, dramaturg

 Glume: Anđela Ramljak, Petra Svrtan, Paško Vukasović, Mateo Videk.

Prijava na newsletter