Uspješno završeno gostovanje predstave „Hamlet“ redatelja Olivera Frljića u Łodźu – ovacije za ansambl - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

Uspješno završeno gostovanje predstave „Hamlet“ redatelja Olivera Frljića u Łodźu – ovacije za ansambl

Objavljeno: 24.10.16.
Uspješno završeno gostovanje predstave „Hamlet“ redatelja Olivera Frljića u Łodźu – ovacije za ansambl

Predstava „Hamlet“ u adaptaciji i režiji Olivera Frljića i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih gostovala je u petak i subotu, 21. i 22. listopada, na 4. Međunarodnom festivalu svjetskih klasika u kazalištu Stefan  Jaracz u poljskom gradu Łodźu. Obje večeri ansambl je izveo predstavu pred prepunim gledalištem, pet puta izlazilo na poklon i bio nagrađen dugim pljeskom. U tradiciji Festivala su razgovori poslije predstave u okviru kojeg je ravnateljica Snježana Abramović Milković izrazila veliko zadovoljstvo nazočnošću na Festivalu kao i činjenicom da ZKM dolazi s sasvim drukčijem Hamletom. Potvrdu za ove riječi dobila je iz publike koja je zaključila da su imali osjećaj da su vidjeli sve moguće interpretacije klasičnog Shakespearovog djela, no izvedba ZKM-a u režiji Olivera Frljić ih je iznenadila i otvorila novi pogled na predložak, koji odlično korespondira sa sadašnjim vremenom. Podsjetimo, Festival je bienalnog karaktera, ove godine je započeo 15. listopada i traje do 9. studenoga i bit će pored hrvatske izvedene predstave iz - Poljske, Brazila i Francuske. Nagrađivana izvedba „Hamleta“ ansambla Zagrebačkog kazališta mladih (premijera 8. ožujka 2014.) u osebujnoj i u pojedinim dijelovima dramaturški drastičnoj preradbi Shakesperovog predloška Olivera Frljića zainteresirala je iz više razloga izbornika Festivala Romana Pawlowskog, poznatog poljskog kazališnog kritičara i novinara.

Pawlowski ističe o redatelju, koji je itekako poznat poljskim kazališnim krugovima: „Frljić koristi Shakespearov klasik kao bazu za gradnju suvremenog političkog trilera u kojem nitko nije nevin“, te dodaje da se u predstavi obnavljaju sjećanja na bivši rat u zemljama bivše Jugoslavije, kao i njegove posljedice. Izbornik, također, parafrazira Frljića koji je o svom viđenju Hamleta zapisao da“ suvremeno doba u kojem živimo priziva novog Hamleta, kao ni jedno do sada“. S druge strane Pawlowski naglašava da je Hamlet nastao u kazalištu koje predvodi nove trendove u hrvatskom teatru, što mu je posebno intrigantno. „Hamlet“ Zagrebačkog kazališta mladih našlo se tako, među inim, u selekciji s predstavom „Bojno polje“ velikog britanskog redatelja i kazališnog inovatora Petera Brooka koji u svojoj zadnjoj predstavi reintrepretira legendarni indijski ep Mahabharatu, velikim djelom svjetske književnosti s kojim se počeo baviti prije više od 30 godina.Na kraju, podsjetimo da je Oliver Frljiće uoči premijere u ZKM-u zabilježio: „I na kraju, da bih osvježio recentna traume iz Poljske (zabrana premijere Nebožanska komedija u Krakowu 2013.) nekoliko redova iz teksta o "Hamletu" Stanislava Wyspianskog napisanog 1904. (u prijevodu Julija Benešića):"O dvorcu u Elsionoru pozitivno znademo svi toliko, koliko i Shakespeare, kad je pisao Hamleta, to jest, nemamo baš ni pojma kakav je bio Hamletov dvor u Elsinoru i u kojem stilu. To nam dakle može biti posve svejedno. Je li Shakespeare imao kakav jasan pojam o stilovima? Može se reći, da je imao, ali da si time nije razbijao glavu i nije se time bavio kao s kakvom posebnom naukom, no koliko je puta došao u dodir sa stvarnošću, već je potpun i gotov stil našao tamo i prihvativši jednom teren, držao se samo jednog. Imao je dakle, pišući tragediju Hamletova dvora u Elsinoru, neki pravi dvor na umu."

U predstavi naslovnu ulogu tumači Krešimir Mikić, a Ofeliju i Gertrudu Nina Violić. U ostalim ulogama su: Sreten Mokrović, Pjer Meničanin, Jasmin Telalović, Goran Bogdan, Vedran Živolić, Petar Leventić i Milivoj Beader. Kostimografkinja je Sandra Dekanić, a scenografkinja Petra Veber.

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 

Prijava na newsletter