Ususret premijeri “Vječni malograđanin” - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

Ususret premijeri “Vječni malograđanin”

Objavljeno: 02.10.19.
Ususret premijeri “Vječni malograđanin”

PREMIJERA 10. listopada 2019.

Prema motivima romana Ödöna von Horvátha

VJEČNI MALOGRAĐANIN

redatelj: Anestis Azas

 

Europski ansambl / Koprodukcija ZKM-a, Schauspiela Stuttgart i Novog kazališta iz Varšave

Vječni malograđanin treća je ZKM-ova premijera u ovoj sezoni. U režiji Anestisa Azasa donosi priču o mladom muškarcu koji putuje Europom s ciljem da pronađe damu pokroviteljicu. No to je  samo okvir priče koja u svom središtu zapravo rastvara današnju Europu na rubu ralja fašizma, čija ju malograđanština gura preko granice.

Za pretpostaviti je kako se iznova probuđen interes za ovog austrijskog pisca iz prve polovice 20. stoljeća krije u činjenici da je riječ o autoru čija je snažna društveno kritička svijest u svim njegovim djelima zapravo predstavljala svojevrsno autorsko poslanje, koje je u vremenu u kojem danas živimo iznova postalo nevjerojatno aktualnim sredstvom za detektiranje svih naših društvenih devijacija i neuroza. Nije čudno da je grčki redatelj Anestis Azas, iza kojega je niz dokumentarnih kazališnih projekata, posegnuo za Horváthovim materijalom, malo poznatim romanom Vječni malograđanin (1930), koji će u njegovu autorskom čitanju zasigurno postati i snažnim političkim znakom. Horváth je roman organizirao kao podjednako brutalan i satiričan prikaz postupna ali neumitna pada Europe u ralje fašizma, s jasnim naznakama koje bi i današnjim društvima Europe morale poslužiti kao nedvojbena poruka upozorenja.

Glume: Tenzin Kolsch, Claudia Korneev, Tina Orlandini, Adrian Pezdirc, Jaśmina Polak, Jan Sobolewski.

 

Europski ansambl

Predstava Vječni malograđanin nastala je u okviru dvogodišnjeg projekta Europski ansambl koji je iniciralo Državno kazalište Stuttgart, a financirala Njemačka kulturna zaklada. U projekt je uključen i renomirani poljski Nowy Teatr iz Varšave, čiji je osnivač i umjetnički ravnatelj jedan od najvažnijih europskih redatelja Krzysztof Warlikowski, te Zagrebačko kazalište mladih. Europski ansambl zamišljen je kao platforma za propitivanje europskog identiteta u trenutku kad se društvena klima rapidno mijenja. Formiraju ga glumci triju navedenih ansambala.

Umjetnički je voditelj projekta Oliver Frljić

 

Ödön von Horváth

Austro-ugarski književnik Ödon von Horvath (1901. -1938.) u svojih je 37 godina života napisao dvadesetak drama, tri romana i nekoliko kratkih proznih tekstova. Rođen je u Rijeci, u austrougarskoj obitelji diplomata, a tijekom života je boravio još u Beogradu, Budimpešti, Bratislavi, Beču i Münchenu. Sam je za sebe izjavio da je nezavičajan - nikada se nije mogao poistovjetiti s nacionalsocijalističkim konceptom domovine. (...) U središtu Horvathovih djela su “mali ljudi” i njihov društveni habitus, često pripadnici srednjeg društvenog sloja koji svojim imovinskim statusom nalikuje proletarijatu, ali posjeduje aspiracije i manire bogatijeg, građanskog sloja. “Oni” su lako prijemčivi za ideologije svih predznaka, lako se unizuju, pokoravaju autoritetu i prilagođavaju idejama i političkim strujama svog vremena. (...) Za vrijeme vladavine nacionalsocijalizma, Horvath nestaje s pozornica diljem Njemačke, a njegova su djela javno spaljivana 1933., s djelima autora poput Ericha Kästnera, Bertholta Brechta, Franza Kafke i mnogih drugih. (...) Nakon dužeg razdoblja blagog do nikakvog interesa za njegova djela, Horvathov opus u šezdesetim i sedamdesetim godinama doživljava renesansu na pozornicama diljem Europe. U kazališnoj sezoni 1970/1971 djela su mu izvedena čak 39 puta, od čega 18 puta na pozornicama njemačkog govornog područja.

Imajući na umu Horvathovu preokupaciju ideološkom oduševljivošću i malograđanštinom, ne čudi što se tekstovi ovog pisca i dramatičara proteklih godina sve češće uprizoruju i (re)aktualiziraju i na hrvatskim pozornicama.  Nikolina Bogdanović, dramaturginja

Prijava na newsletter