ZAGREBAČKO KAZALIŠTE MLADIH: SOLIDARNO DOMA S PUBLIKOM ZA 72. ROĐENDAN - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

ZAGREBAČKO KAZALIŠTE MLADIH: SOLIDARNO DOMA S PUBLIKOM ZA 72. ROĐENDAN

Objavljeno: 28.03.20.
ZAGREBAČKO KAZALIŠTE MLADIH: SOLIDARNO DOMA S PUBLIKOM ZA 72. ROĐENDAN

Prošla je nešto više od dva tjedna otkako je Zagrebačko kazalište mladih, slijedeći preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite usmjerene na suzbijanja pandemije korona virusa, bilo prisiljeno privremeno obustaviti program, do daljnjeg. Tog 12. veljače održana je generalna proba predstave Cement kao zadnja izvedba, dok je premijera, zakazana za sljedeći dan, otkazana te čeka bolje vrijeme. Uoči svog rođendana 29. ožujka, za kojeg njegova publika mora ostati doma, iz ZKM-a nas podsjećaju na značaj solidarnosti i kulture, dviju sila iz kojih je nastalo i Zagrebačko kazalište mladih.

Cement-otkazana premijera

Tijekom sedamdesetdvije godine postojanja ZKM je prošao dalek put, od Pionirskog kazališta osnovanog 29. ožujka 1948. kao kazališnog učilišta u Frankopanskoj ulici sa stotinu polaznika pod vodstvom Božene Begović, preko rasta u Zagrebačko pionirsko kazalište, dobivanja današnjeg imena Zagrebačko kazalište mladih 1967. godine, stalne borbe za izvedbeni i životni prostor završene tek 1987. otvorenjem Omladinskog kulturnog centra u Teslinoj 7, te na kraju do proteklih trideset godina tijekom kojih je ZKM postao nezaobilaznim mjestom zagrebačkog kulturnog života, važnom kazališnom ustanovom u europskim razmjerima i prije svega – kazalištem u kojem se uvijek može pogledati dobra predstava. Jedno je sigurno, današnjeg ZKM-a ne bi bilo bez solidarnog rada velikog broja iznimnih umjetnika te svih onih koji su predano i s ljubavlju svoje znanje i trud ugradili u bogatu prošlost ovog kazališta. Što je najvažnije, ne bi ga bilo bez posebne povezanosti koju ima sa svojom publikom.

Repertoar ZKM-a nastaje na povezivanju razjedinjenog, smještanju u fokus drugog i drugačijeg te na pravu na slobodu mišljenja i djelovanja. Nerijetko je upravo ideja solidarnosti u srži ZKM-ovih predstava, kao što je to u predstavama Cement, Mi i oni, Eichmann u Jeruzalemu, Hinkemann, Noćni život. Zajedništvo i odgovornost su i ono na čemu će ZKM nastaviti graditi sebe, svoj program i, najvažnije, odnos s publikom.

Dok svi zajedno čekamo bolje vrijeme koje neminovno dolazi, evo poruke iz predstave Cement, koju za svoj rođendan ZKM šalje svojim gledateljima, sugrađanima te svim građanima Republike Hrvatske.

 

#solidarnost #ostanidoma #zajednosmojači

 

 zkm_-_gledaliste

Prijava na newsletter