ZKM-a NA 65.STERIJINOM POZORJU S PREDSTAVOM EICHMANN U JERUZALEMU - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

ZKM-a NA 65.STERIJINOM POZORJU S PREDSTAVOM EICHMANN U JERUZALEMU

Objavljeno: 01.10.20.
ZKM-a NA 65.STERIJINOM POZORJU S PREDSTAVOM EICHMANN U JERUZALEMU

Zagrebačko kazalište mladih gostuje večeras 1. listopada 2020. na 65.Sterijinom pozorju u Novom Sadu u Srbiji s predstavom Eichmann u Jeruzalemu. Predstava počinje u 20:00 sati, a više o programu možete pročitati ovdje https://bit.ly/353KoTN
Ujedno je ovo i prvo ZKM-ovo gostovanje u godini pandemije, u kojoj su se posvuda zatvarale međunarodne granice i privremeno zaustavljao rad kazališta, pa je večerašnja izvedba hvaljene i značajne predstave Eichmann u Jeruzalemu, u režiji Jerneja Lorencija, na 65.Sterijinom pozorju veliko zadovoljstvo za ZKM i organizatora.
Predstava je premijerno izvedena 22.ožujka 2019. i mnogi su je kazališni kritičari proglasili i najvažnijim kulturnim događajem 2019. Eichmann u Jeruzalemu emotivno je snažna dokumentarističko-izvedbena predstava koja je premijerno izvedena u trenutku jačanja ne samo desnice u Europi, nego i istovremenog revizionističkog odnosa prema hrvatskom antifašističkom povijesnom nasljeđu.
Kroz vrstu dokumentarističkog teatra bavi se najvećim zlom 20. stoljeća nacizmom i holokaustom. Inspirirana je filozofskim tekstom Hannah Arendt  „Eichmann u Jeruzalemu“, dokumentarnim filmom Claude Lanzmanna „Shoah“, knjigom Curzia Malapartea „Koža“. I glumci ZKM-a u radu na ovoj predstavi proučavali su obilan dokumentaristički materijal sa suđenja Eichmannu, Artukoviću, istraživali dio arhiva u Jasenovcu te otkrivali i osobne priče o svojim obiteljima kroz proces rada. Glume: Katarina Bistrović Darvaš, Pjer Meničanin, Frano Mašković, Vedran Živolić, Lucija Šerbedžija, Rakan Rushaidat, Dado Ćosić, Mia Melcher.
Predstava je u međuvremenu dobila preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za odgoj i obrazovanje, koji su ju prepoznali kao važnu polugu u senzibiliziranju mladih generacija za različite oblike netolerancije i diskriminacije te poticanje na promišljanje i djelovanje u svijetu u kojem žive.
„Glumci potreseni tekstom koji izgovaraju, potresu i nas. Međutim, predstava eto nije o banalnosti zla, o Eichmannu, o običnim ljudima koji pristaju uza zlo, nego je ovo predstava o posljedicama takvoga zla. Što se dogodi kad zlo pobijedi. Taj nezamisliv u normalnosti užas se i ne može nego dakle prepričavati i tek simbolično prikazivati, kako je ovdje vješto i učinkovito učinjeno. (…) Ne mogu a ne pozvati publiku na predstavu. Kad zlo prevlada, i u nas često izviruje, uvijek se dječji leševi gomilaju, i zlo se ne može relativizirati. Prvi će dio predstave zapamtiti za cijeli život, a ako su uporni, izdržat će i drugi. Glumci se zbilja trude, što se kaže, najviše u životu.” Tomislav Čadež, Jutarnji list

Prijava na newsletter