ZKM gostuje na 67. Sterijinom pozorju u Novom Sadu s predstavom Ja sam ona koja nisam - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

ZKM gostuje na 67. Sterijinom pozorju u Novom Sadu s predstavom Ja sam ona koja nisam

Objavljeno: 26.05.22.
ZKM gostuje na 67. Sterijinom pozorju u Novom Sadu s predstavom Ja sam ona koja nisam

Zagrebačko kazalište mladih gostuje u petak, 27. svibnja 2022. u 20 sati na 67. Sterijinom pozorju u Novom Sadu, u Srbiji, sa svojom hit predstavom Ja sam ona koja nisam, Mate Matišića, u režiji Paola Magellija i dramaturgiji Željke Udovičić Pleština.

U sigurnom rukopisu Paola Magellija i njegovog autorskog tima suradnja s Matišićem rezultirala je uzbudljivom i provokativnom predstavom koja je u Hrvatskoj dobila najveću medijsku nagradu Zlatni studio, Jutarnjeg lista, za najbolju kazališnu predstavu. I dvoje glumaca iz istoimene predstave osvojilo je nagradu Zlatni studio za najbolju žensku kazališnu ulogu (Lucija Šerbedžija), te za najbolju mušku kazališnu ulogu (Filip Nola).

Publika ovogodišnjeg 67. Sterijinog pozorja, danas stalnog festivala nacionalne drame i kazališta Srbije, između petnaest predstava u različitim selekcijama, pogledat će i ZKM-ovu predstavu Ja sam ona koja nisam i upoznati se s Matišićevim pismom, koje je dobro poznato hrvatskoj kazališnoj publici.

Sterijino pozorje ustanovljeno je 1956., a u definiranju programa i statusa ovog značajnog kazališnog festivala sudjelovale su najistaknutije ličnosti tadašnjeg društva, kulture i umjetnosti: Josip Vidmar, Ivo Andrić, Milan Bogdanović, Branko Gavella, Velibor Gligorić, Dimitar Kjostarov, Mladen Leskovac, Veljko Petrović, Tomislav Tanhofer, Radomir Radujkov, Miloš Hadžić i mnogi drugi koji su Sterijino pozorje postavili kao stalni festival koji unaprjeđuje kazališnu umjetnost i stimulira razvoj dramske književnosti.

Više o ZKM-ovoj predstavi Ja sam ona koja nisam

Praizvedba: 22.listopada 2021.

Humorom osjenčane situacije i duhoviti dijalozi Matišićeva teksta Ja sam ona koja nisam, sa žanrovskim odrednicama komedije ili crne komedije, prepoznatljivi su svakome i predstava izaziva smijeh kojime se rugamo sebi samima gledajući pred sobom tu jadnu procesiju likova koji prolaze svoju životnu kalvariju, a u kojoj žene i dalje plaćaju najvišu cijenu. Kroz tri jednočinke predstava progovara o tri generacije žena. Svaka od tih žena ima svoj problem, svoju priču, svoj način borbe sa životom prokazujući okruženje u kojem žive i koje je još dominantno muško društvo.  

Glume (u tri jednočinke): Anđela Ramljak, Maro Martinović, Barbara Prpić, Milivoj Beader, Doris Šarić Kukuljica, Hrvojka Begović, Filip Nola, Lucija Šerbedžija, Frano Mašković, Ugo Korani, Urša Raukar, Zoran Čubrilo, Dado Ćosić, Katarina Bistrović Darvaš

Prijava na newsletter