ZKM gostuje s predstavom Huddersfield u HNK Zadar - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

ZKM gostuje s predstavom Huddersfield u HNK Zadar

Objavljeno: 20.01.22.
ZKM gostuje s predstavom Huddersfield u HNK Zadar

Zagrebačko kazalište mladih gostuje večeras 20. siječnja 2022. u 20 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zadru s hvaljenom predstavom Huddersfield, Uglješe Šajtinca u režiji Renea Medvešeka i adaptaciji Tomislava Zajeca. 

Uglješa Šajtinac
HUDDERSFIELD
redatelj: Rene Medvešek / adaptacija: Tomislav Zajec

Uglješa Šajtinac (Zrenjanin, 1971) jedan je od najvažnijih suvremenih srbijanskih dramskih pisaca, dobitnik brojnih nagrada među kojima su Europska nagrada za književnost 2014. te Sterijina nagrada 2005. za dramu Huddersfield. Drama je tijekom desetogodišnjeg izvođenja u Jugoslavenskom dramskom pozorištu stekla kultni status, a po njoj je snimljen istoimeni višestruko nagrađivani film. Huddersfield donosi mračnu, duhovitu i veoma potresnu priču o generaciji tridesetogodišnjaka koji na prijelazu u novi milenij teško iza sebe ostavljaju posljedice rata, a pred sobom ne vide baš nikakvu naznaku bolje budućnosti. U takvim okolnostima i u vremenu potpune rasprodaje moralnih i materijalnih vrijednosti čak se i kišovito jorkširsko predgrađe čini obećanom zemljom.
Glume: Dado Ćosić, Adrian Pezdirc, Mateo Videk, Sreten Mokrović, Filip Nola, Tina Orlandini, Ugo Korani.

Nagrade:
Na 26. Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci nagrađeni su: Dado Ćosić  za najbolju mušku ulogu, Mateo Videk za najboljeg mladog glumca, Tomislav Zajec za najbolju dramaturgiju, a Nagradom Mediteran Novog lista nagrađen je Dado Ćosić.

 

Iz kritika:
Rene Medvešek se i u ovoj predstavi potvrdio kao redatelj koji izvanredno vodi glumce prema čvrstoj cjelini predstave, pa bi se čak moglo ustvrditi da je većina članova sjajnog ansambla upravo ovdje ostvarila svoje do sada najbolje uloge. Uz to, redateljeva je izvanredna zasluga i u tome da je uspostavio takav ritam predstave u kojem nema niti jednog suvišnog detalja i u kojoj je svaki trenutak nabijen emocijama, tako da svaki prizor savršeno funkcionira u svakom detalju, čak i kod neočekivanih obrata”, Tomislav Kurelec, Kazalište.hr.

Prijava na newsletter