ZKM, MONTAЖSTROJ I ADU - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

ZKM, MONTAЖSTROJ I ADU

Objavljeno: 23.01.19.
ZKM, MONTAЖSTROJ I ADU

Uskoro ćemo premijerno moći pogledati kazališnu predstavu koju će prema motivima romana Ödöna von Horvátha, redatelj Borut Šeparović postaviti 20. veljače 2019. u ZKM-u (koprodukcija ZKM, MONTAЖSTROJ i Akademija dramskih umjetnosti).  

Ususret premijeri predstave “Mladež bez boga” u Zagrebačkom kazalištu mladih u ponedjeljak je održana i  teatrološka tribina “Čitanje kazališta”, autora i voditelja Srđana Sandića. Gosti tribine: Boris Jokić  - Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Milka Car - Odsjek za germanistiku i Tomislav Brlek - Odsjek za komparativnu književnost sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta suočili su se s vrlo izazovnim pitanjima koje i u 2019. otvara roman “Mladež bez boga” austrijskog književnika Ödöna von Horvátha.

Autor kome su nacisti spaljivali knjige uspio je prikazati nastanak fašističkog čovjeka, odnosno uputiti na društvene snage iz kojih nastaje takav tip čovjeka. Njegov roman Mladež bez boga priča je o obrazovanju koje postaje političkom robom, o ideologijama utkanim u obrazovanje, o načinu na koji trgujemo vrijednosnim sustavom mladih radi političkih ciljeva.

Sugovornici teatrološke tribine su suglasni da bi „Mladež bez boga“, roman koji se čita u dahu, svakako bio izazovan i učenicima i učiteljima kao lektirni naslov u hrvatskim školama. Boris Jokić naglasio je da roman, pisan 1937., sjajno opisuje trenutak koji živimo u 2019. Priča o društvu kome je razmišljanje ono što učenici najviše mrze, o društvu u kome su - ubojstvo, palež, krađa, prijevara – vrijednosti - ako je to za našu stvar. Dojam dok čitate ovaj roman jest da je knjiga pisana i za Hrvatsku, i za SAD ili za europske zemlje u 2019.

Horvath govori o nama malograđanima i o tome koliko smo nespremni na suočavanje s onim s čime bi se trebali suočiti, nego se od toga sklanjamo u komforne zone nečinjenja, nereagiranja, a onda se kao društvo licemjera čudimo – otkud mržnja u javnom govoru i postupanju? Može li nas stoga roman Mladež bez boga nešto poučiti danas, 2019. u Hrvatskoj?  Što nam govori u kontekstu zaustavljene obrazovne reforme, ideoloških podjela i dnevnopolitičkog trgovanja školstvom? Pita li se itko o utjecaju tih procesa na vrijednosne sustave mladih?

„Pitanje je ne samo sadržaja u koji vjerujemo, nego i kako počinjemo vjerovati u neki sadržaj, od kojih smo ga autoriteta usvojili, kako preuzimamo fraze u komunikaciji“, istaknuo je Tomislav Brlek.

Učitelj u romanu je najočitiji predstavnik sitne buržoazije, one koja ima moralni sud, zna što je dobro, što zlo, ali se ne usudi upustiti u to da odijeli dobro od lošeg. Stalno nas kao čitatelja stavlja u poziciju razmišljanja - da reagiram?  Kad reagira, kad kaže rasistički indoktriniranim učenicima jednu jednostavnu rečenicu, „Svi crnci su ljudi“, napadnut je. Mladež bez boga mladež je bez orijentacije, bez stava, bez građanske hrabrosti, egoistična, ravnodušna i bezdušna, mladež koja raste u jezivoj hladnoći.

Što znači bog u naslovu? „Pisac se i sam lomio oko toga, ali nasparam ideologije koja je laž i manipulacija,  bog za Horvatha može biti samo istina. Roman je puno kasnije postao lektirni naslov u Njemačkoj i povezan je sa suočavanjem te države s prošlosti i odgovornosti. Pitanje boga u romanu je svakako i pitanje krivnje“, objasnila je Milka Car.

U Horvathovom romanu mladi se psihološki i fizički pripremaju za rat, a danas treniraju igrajući videoigre kako bi postali piloti vojnih dronova. Borut Šeparović, koji je tribinu pratio iz publike, na pitanje voditelja Sandića - kako će postaviti svoj autorski projekt prema motivima romana “Mladež bez boga” -  otkrio je da se i u njegovoj režiji radnja zbiva u neimenovanoj zemlji, ali da predstava počinje tamo gdje roman završava - s profesorom koji je otišao u Afriku crncima, i sve se zbiva u 2019.

ZKM web vijesti_ZKM Tribina Mladez bez Boga-11 ZKM web vijesti_ZKM Tribina Mladez bez Boga-12ZKM web vijesti_ZKM Tribina Mladez bez Boga-2 ZKM web vijesti_ZKM Tribina Mladez bez Boga-3ZKM web vijesti_ZKM Tribina Mladez bez Boga-7 ZKM web vijesti_ZKM Tribina Mladez bez Boga-8ZKM web vijesti_ZKM Tribina Mladez bez Boga-13

 

Prijava na newsletter