ZKM-ov „Hinkemann“ na programu Mittelfest-a kao jedna od najznačajnih europskih predstava - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

ZKM-ov „Hinkemann“ na programu Mittelfest-a kao jedna od najznačajnih europskih predstava

Objavljeno: 11.05.18.
ZKM-ov „Hinkemann“ na programu Mittelfest-a kao jedna od najznačajnih europskih predstava

Predstavljajući na konferenciji za medije u ZKM-u program Mittelfesta 2018., novi umjetnički direktor tog uglednog srednjoeuropskog festivala izvedbenih umjetnosti, Haris Pašović, istaknuo je da je u repertoar uvrstio same vrhunce suvremene europske umjetničke produkcije te da se festval u Cividaleu snažno bavi temom multikulturalnosti. Među njima je i  ZKM-ova višestruko nagrađivana predstava “Hinkemann”, u režiji Igora Vuka Turbice, koju Pašović označava kao jednu od najznačajnijih europskih predstava današnjice.
„Hinkemann je besprijekorna predstava u režiji Igora Vuka Torbice,  i u dramaturškom smislu što je zasluga Katarine Pejović, ali je to nezaboravna predstava svakako zaslugom i glumačkog ansambla ZKM-a koji je dajući život likovima iskazao snažnu umjetničku estetiku, izuzetnu osjećajnost i glumačku energiju. Također, Snježana Milković Abramović, kao ravnateljica ZKM-a hrabro je ušla u rizik ovog projekta s mladim režiserom Torbicom.  Takav rizik povlače samo ozbiljni kazališni ravnatellji, a bez rizika i hrabrosti nema velike umjetnosti i kazališne energije. Hinkemann je velika predstava o kojoj se daleko čuje, a mladi režiser Igor Vuk Torbica na velika je vrata ušao na europsku kazališnu scenu. Dugo me ta predstava nije napuštala, jer je upravo sjajno ispričano sve što nam se dogodilo na Balkanu i drugdje u svijetu“, naglasio je Pašović odajući priznanje i prisutnim glumcima iz predstave Miji Biondić i Frani Maškoviću.
Ovim su Zagreb i ZKM prva europska promocija ovogodišnjeg programa Mittelfesta 2018., jednog od najuglednijih kazališnih festivala koji se održava u Cividaleu, a nakon Zagreba slijede promocije u Milanu, Budimpešti, Ljubljani, Sarajevu.
Dok se stara „MittelEuropa“ suočava s krizom identiteta, pitanjima globalizacije, imigracija, multikulturalnosti, Mittelfestu je ove godine u fokusu tema „Milenijalci“ (Millennials), generacija koja je rođena i odrasla s EU kao svojim prirodnim državnim okruženjem, koja nije opterećena europskom prošlošću nego je otvorena prema budućnosti, odrasta s novim tehnologijama, i uglavnom s prijateljskim globalnim pogledom na svijet.

press 2

Prijava na newsletter