ZKM-ovi Adrian Pezdirc i Tina Orlandini s Europskim ansamblom i Imaginarnom Europom u Varšavi - ZKM | Zagrebačko kazalište mladih

Vijesti

ZKM-ovi Adrian Pezdirc i Tina Orlandini s Europskim ansamblom i Imaginarnom Europom u Varšavi

Objavljeno: 02.10.20.
ZKM-ovi Adrian Pezdirc i Tina Orlandini s Europskim ansamblom i Imaginarnom Europom u Varšavi

Nakon premijere u Stuttgartu i zagrebačke izvedbe u ZKM-u Imaginarna Europa, predstava u režiji Olivera Frljića, u izvedbi Europskog ansambla, koprodukciji ZKM-a, Schauspiela Stuttgart i Nowy Teatr Varšava – bit će postavljena u nedjelju 04. listopada 2020. i na sceni Teatr Nowy u Varšavi. Među glumcima koji čine Europski ansambl u “Imaginarnoj Europi” su i ZKM-ovi Adrian Pezdirc i Tina Orlandini te: Tenzin Kolsch Claudia Korneev, Jasmina Polak i Jan Sobolewski.

„Frljićeva Imaginarna Europa dolazi od riječi „imago”, slika. Možda bismo ju morali objasniti na sljedeći način: ako nedostaju prave riječi, jer bi riječi koje su zapravo nužne trebale pripovijedati nešto o utopiji, a jezik, svejedno koji, to ne omogućava, slike nude ljekovito utočište. Frljić, drski scenski berseker, urgentnu političnost svog misaonog svijeta u Stuttgartu uspješno spaja s neposrednom osjetilnošću. Govor prepušta slikama. Iza svih jarkih kostima, golotinje, glasne dernjave i ciničnih primjedbi stoji pitanje: može li Europa i nešto drukčije od EU-a? Odgovor daje kartonski Isus: u utopiji, kaže on, nema mjesta za religiju i privatno vlasništvo.( iz kritike Ekaterina Kel, „Utočište u slikama Süddeutsche Zeitung, 12. travnja 2019.)
Predstavu je kritika ocijenila kao komad koji "umije munjevito potezati sve registre europskog kazališta i ironizirati ih u isti mah: nakon ekskursa nalik na izvedbeno predavanje, slijede naglašeni zabavljački dijelovi prema motu 'we wish to entertain you'".
Dvogodišnji projekt Europski ansambl iniciralo je Državno kazalište Stuttgart, a financirala Njemačka kulturna zaklada. Uz Staatstheater Stuttgart u projekt je uključen i renomirani poljski Nowy Teatr iz Varšave, čiji je osnivač i umjetnički ravnatelj jedan od najvažnijih europskih redatelja Krzysztof Warlikowski, te Zagrebačko kazalište mladih, koje nastavlja tradiciju međunarodne suradnje i prezentacije nacionalne kulture u međunarodnom kontekstu.  Umjetnički je voditelj projekta Oliver Frljić. Europski ansambl zamišljen je kao platforma za propitivanje europskog identiteta u trenutku kad se društvena klima rapidno mijenja, a formiraju ga glumci triju navedenih ansambala koji u suradnji s trima redateljima stvaraju po jednu predstavu u gradovima sjedištima kazališta uključenih u projekt (Stuttgart, Zagreb, Varšava). Nastale predstave prikazuju se u svakom od tih triju gradova u obliku mini festivala u kazališnoj sezoni 2019/2020.  U ZKM-u je osim Imaginarne Europe i Erasmusa u sklopu ovog projekta u prošloj kazališnoj sezoni premijerno izveden i Vječni malograđanin Ödöna von Horvátha u režiji Anestis Azasa.

Prijava na newsletter