TRIBINA „ČITANJE KAZALIŠTA“ O FELINIJU I ZKM PREMIJERI „PROBA ORKESTRA“

TRIBINA „ČITANJE KAZALIŠTA“ O FELINIJU I ZKM PREMIJERI „PROBA ORKESTRA“

Objavljeno: 21.05.18.
TRIBINA „ČITANJE KAZALIŠTA“ O FELINIJU I ZKM PREMIJERI „PROBA ORKESTRA“

TRIBINA „ČITANJE KAZALIŠTA“ O FELINIJU I ZKM PREMIJERI „PROBA ORKESTRA“

U ZKM-u je održana svibanjska tribina „Čitanje kazališta“ SCREEN – TO – STAGE posvećena slavnome Federicu Felliniju i rujanskoj premijeri predstave “Proba orkestra”, koju prema istoimenom kultnom Fellinijevu filmu, za ZKM priprema glumac i redatelj Edvin Liverić. Voditelj tribine kritičar i pisac Srđan Sandić razgovarao je s filmologom dr.sc.Brunom Kragićem iz „Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža“ te s dr.sc.Tomislavom Brlekom s Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Sugovornici su se dotaknuli i velikog izazova za režisera Liverića u prijenosu Fellinijeva filma u kazalište, pa je time kod njih znatiželja za premijeru ZKM-ove predstave još veća.

ZKM web vijesti_ZKM citanje kazalista Screen to Stage-3ZKM web vijesti_ZKM citanje kazalista Screen to Stage-5ZKM web vijesti_ZKM citanje kazalista Screen to Stage-7 ZKM web vijesti_ZKM citanje kazalista Screen to Stage-8ZKM web vijesti_ZKM citanje kazalista Screen to Stage-12ZKM web vijesti_ZKM citanje kazalista Screen to Stage

 

read more

NOVA TV O MLADOM GLUMCU IZ PREDSTAVE “JUNACI PAVLOVE ULICE”

Objavljeno: 17.05.18.
NOVA TV O MLADOM GLUMCU IZ PREDSTAVE “JUNACI PAVLOVE ULICE”

NOVA TV O MLADOM GLUMCU IZ PREDSTAVE “JUNACI PAVLOVE ULICE”

Hvala Nova tv, emisiji Provjereno, na priči o našem kazalištu gdje gluma pomaže u životu dječaku Jeanu, mladom glumcu Učilišta ZKM. Jeanova svakodnevica nije nimalo laka, ali je u kazalištu pronašao svoju ulogu i sad zna što žarko želi u životu. Jean glumi u ZKM-ovoj predstavi „Junaci Pavlove ulice“, a pogledajte kakvu mu je podršku dao stariji kolega glumac Goran Navojec.

read more

ZKM tribina “Čitanje kazališta” posvećena Felliniju i predstavi “Proba orkestra”

Objavljeno: 16.05.18.
ZKM tribina “Čitanje kazališta” posvećena Felliniju i predstavi “Proba orkestra”

ZKM tribina “Čitanje kazališta” posvećena Felliniju i predstavi “Proba orkestra”

U petak, 18.svibnja 2018., u Zagrebačkom kazalištu mladih, u 19:00 sati  (FOYER) organiziramo svibanjsku tribinu „Čitanje kazališta“ SCREEN – TO – STAGE posvećenu slavnome Federicu Felliniju i rujanskoj premijeri predstave “Proba orkestra”, koju prema istoimenom kultnom Fellinijevu filmu, za ZKM priprema glumac i redatelj Edvin Liverić.
Gosti tribine su filmolog dr.sc.Bruno Kragić iz Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža te naš čest sugovornik dr.sc.Tomislav Brlek s Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
Autor i voditelj tribine je kritičar i pisac Srđan Sandić.
Nikica Gilić u Filmskomu leksikonu o “Probi orkestra” ističe: ”Često tumačen kao film o političkim prilikama u Europi (s naglaskom na talijansku političku situaciju), od najtipičnijih ostvarenja struje političkog filma razlikuje se suptilnim, no grotesknim smislom za humor, najočitijim u ponašanju i izjavama nekih glazbenika –  jedan tako sluša nogometni prijenos na tranzistoru, drugome ubace kondom u trubu, a pijanistica se ispod svojega instrumenta upušta u erotski čin. Orkestar se može shvatiti kao prikaz društva u malom (sa sindikatima, sluganstvom i drugim prepoznatljivim fenomenima), pa je kritika u tom smislu tumačila i odnos svirača i dirigenta – isprva se glazbenici opiru stezi, a kada strašna crna kugla poruši zidove, pobuna prestaje. Za film je važan i kontrast između tradicije i suvremenosti, očit u usporedbi uvoda, u kojemu se dinamičnom kamerom i komentarom jednoga lika opisuje ljepota kripte s orkestralnim kaosom te sukobom - dijelom prouzročenim i dolaskom tv ekipe.”
S našim gostima razgovor ćemo probati odvesti u smjeru toga što znači baviti  se adaptacijom filma, koje su sve očite i manje očite interpretativne zamke ovog klasika  te što eventualno teatar može ponuditi ovoj temi, u ovom vremenskom i prostornom kontekstu.

read more

IN MEMORIAM ZLATKO BOUREK

Objavljeno: 15.05.18.
IN MEMORIAM ZLATKO BOUREK

IN MEMORIAM ZLATKO BOUREK

Akademik Zlatko Bourek, istaknuti hrvatski slikar, kipar, kostimograf, scenograf, redatelj, autor crtanih i igranih filmova, umro je u petak u Zagrebu u 89. godini. Pamtit će se njegova likovna i intelektualna mnogostranost i marljivost kojom se nesebično davao likovnoj, kazališnoj i filmskoj umjetnosti, kao i njegov vedar i razigran duh – izvijestila je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.
ZKM sa zahvalnošću pamti suradnju sa Zlatkom Bourekom koji je u našem kazalištu radio scenografiju Krležine “Zastave” (1991), režiju I scenografiju lutkarske predstave “Meštar Pathelin” (1992), te i režiju, scenografiju te kostimografiju za “Priče mačka na grani” (2003).
Akademik Zlatko Bourek rodio se 4. rujna 1929. u Požegi, a djetinjstvo je proveo u Osijeku gdje je završio osnovnu i srednju školu. Od 1943. do 1945. sudjelovao je u antifašističkoj borbi. Godine 1955. diplomirao je kiparstvo i slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, kod prof. Koste Angelija Radovanija. Još za vrijeme studija s grupom istomišljenika osnovao je Zagrebačku školu crtanog filma koja je unijela novi koncept u stvaranje animiranih filmova i stekla svjetski ugled.
Zlatka Boureka pamti se kao scenografa svjetski poznate serije animiranih filmova “Profesor Baltazar” realizirane od 1967. do 1978. u kojoj je, po uzoru na Rijeku, likovno osmislio mjesto radnje Baltazar-grad. Surađivao je i kao scenograf i kostimograf s uglednim kazalištima u Njemačkoj, a od 1988. bio je stalni član kazališta Hans Wurst Nachfahren u Berlinu. Godine 2005. dobio je Nagradu “Vladimir Nazor” za životno djelo.

 

price_macka_na_grani3-2mestar_pathelin2price_macka_na_grani4-2mestar_pathelin1

read more

ZKM-ov „Hinkemann“ na programu Mittelfest-a kao jedna od najznačajnih europskih predstava

Objavljeno: 11.05.18.
ZKM-ov „Hinkemann“ na programu Mittelfest-a kao jedna od najznačajnih europskih predstava

ZKM-ov „Hinkemann“ na programu Mittelfest-a kao jedna od najznačajnih europskih predstava

Predstavljajući na konferenciji za medije u ZKM-u program Mittelfesta 2018., novi umjetnički direktor tog uglednog srednjoeuropskog festivala izvedbenih umjetnosti, Haris Pašović, istaknuo je da je u repertoar uvrstio same vrhunce suvremene europske umjetničke produkcije te da se festval u Cividaleu snažno bavi temom multikulturalnosti. Među njima je i  ZKM-ova višestruko nagrađivana predstava “Hinkemann”, u režiji Igora Vuka Turbice, koju Pašović označava kao jednu od najznačajnijih europskih predstava današnjice.
„Hinkemann je besprijekorna predstava u režiji Igora Vuka Torbice,  i u dramaturškom smislu što je zasluga Katarine Pejović, ali je to nezaboravna predstava svakako zaslugom i glumačkog ansambla ZKM-a koji je dajući život likovima iskazao snažnu umjetničku estetiku, izuzetnu osjećajnost i glumačku energiju. Također, Snježana Milković Abramović, kao ravnateljica ZKM-a hrabro je ušla u rizik ovog projekta s mladim režiserom Torbicom.  Takav rizik povlače samo ozbiljni kazališni ravnatellji, a bez rizika i hrabrosti nema velike umjetnosti i kazališne energije. Hinkemann je velika predstava o kojoj se daleko čuje, a mladi režiser Igor Vuk Torbica na velika je vrata ušao na europsku kazališnu scenu. Dugo me ta predstava nije napuštala, jer je upravo sjajno ispričano sve što nam se dogodilo na Balkanu i drugdje u svijetu“, naglasio je Pašović odajući priznanje i prisutnim glumcima iz predstave Miji Biondić i Frani Maškoviću.
Ovim su Zagreb i ZKM prva europska promocija ovogodišnjeg programa Mittelfesta 2018., jednog od najuglednijih kazališnih festivala koji se održava u Cividaleu, a nakon Zagreba slijede promocije u Milanu, Budimpešti, Ljubljani, Sarajevu.
Dok se stara „MittelEuropa“ suočava s krizom identiteta, pitanjima globalizacije, imigracija, multikulturalnosti, Mittelfestu je ove godine u fokusu tema „Milenijalci“ (Millennials), generacija koja je rođena i odrasla s EU kao svojim prirodnim državnim okruženjem, koja nije opterećena europskom prošlošću nego je otvorena prema budućnosti, odrasta s novim tehnologijama, i uglavnom s prijateljskim globalnim pogledom na svijet.

press 2

read more

Otišao je velikan hrvatskoga kazališta Georgij Paro

Objavljeno: 04.05.18.
Otišao je velikan hrvatskoga kazališta Georgij Paro

Otišao je velikan hrvatskoga kazališta Georgij Paro

Umro je Georgij Paro. Proslavljeni kazališni redatelj režirao je više od sto pedeset predstava u zemlji i inozemstvu, a za kazališnu je scenu adaptirao brojna prozna djela iz domaće i svjetske literature, od kojih su mnoga odavno stekla status antologijskih. Zapažen je po inovativnim interpretacijama Krležinih drama („U agoniji”, „Maskerata”, „Gospoda Glembajevi”) te dramatizacijama i prilagodbama drugih Krležinih tekstova („Banket u Blitvi”, „Zastave”, „Povratak Filipa Latinovicza”, „Ratni dnevnici”).

Među kultne predstave našega glumišta uvrštene su i ZKM-ove Krležine Zastave (1991), u obradi i režiji Georgija Para. S Parom smo svi živjeli povijest hrvatskog, ali i svjetskog kazališta i nismo jedino kazalište koje ga se danas s tugom prisjeća. Uz proslavljene „Zastave” u našem je kazalištu režirao i „Alpsko rumenilo” Petera Turrinija, „Šimuna Cirenca” Ivana Bakmaza, „Mačka u čizmama” Ivana Ivanca i dr. Georgij Paro učenik je velikog Branka Gavelle, Krležin sugovornik, kao redatelj, pedagog i nositelj brojnih institucionalnih funkcija oblikovao je fizionomiju hrvatskoga kazališta druge polovice 20. stoljeća.

Deset godina djelovao je kao intendant zagrebačkog HNK-a, umjetnički ravnatelj Dubrovačkih ljetnih igara i Sterijinog pozorja, redatelj na Radio Zagrebu, dramaturg u Zora filmu, redatelj u zagrebačkome HNK-u, dramaturg u Zagrebačkom gradskom kazalištu „Komedija”, redatelj i predavač na američkim sveučilištima, režirao je mnoge dokumentarce, televizijske i radio drame, bio je umjetnički savjetnik Jadran filma u Zagrebu. Dobitnik je Nagrade „Vladimir Nazor” za životno djelo 2007.

Kao redoviti profesor predavao je režiju naraštajima studenata na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti i mnogi ga pamte kao najdražeg profesora.

Georgij Paro rođen je u Čačku 1934. godine, osnovnu školu i gimnaziju završio je u Karlovcu, diplomirao filozofiju i anglistiku, a potom i režiju na zagrebačkoj akademiji.

Za scenu je adaptirao tekstove „Idiot (s B. Violićem) i Ujakov san F. M. Dostojevskoga te Zajedničku kupku R. Marinkovića. Revitalizirao je više drama iz hrvatske dramske baštine, poput Dunda Maroja Marina Držića i Ljubice Augusta Šenoe, režirao je praizvedbu djela Malo pa ništa A. G. Matoša i Sveti Aleksi T. Brezovačkoga, a postavio je i mnogobrojna djela suvremenih hrvatskih pisaca: M. Matkovića (Heraklo, Na kraju puta), R. Marinkovića (Glorija), S. Kolara (Svoga tela gospodar), F. Hadžića (Političko vjenčanje) i D. Jelačića Bužimskoga (Gospodar sjena).

U devedesetima je režirao raskošne predstave prema romanima N. Fabrija „Vježbanje života” i „Berenikina kosa” te adaptaciju Gundulićeva epa „Osman”. Uprizorio je i djela engleskih pisaca elizabetanskoga razdoblja (W. Shakespeare, C. Marlowe, J. Ford, J. Webster) i druge polovice 20. stoljeća (J. Osborne, H. Pinter), potom djela francuskih starijih i modernih klasika („Advokat Pathelin”, Molière, G. Feydeau, J. Giraudoux, J. Anouilh, A. Camus, J.-P. Sartre, J. Genet), nordijskih autora H. Ibsena i A. Strindberga te B. Brechta.

Režirao je i operna djela W. A. Mozarta, P. I. Čajkovskoga i M. P. Musorgskoga.

 

zastavezastave8zastave11

read more

ZA VAS U SVIBNJU

Objavljeno: 02.05.18.
ZA VAS U SVIBNJU

ZA VAS U SVIBNJU

I svibanj je u ZKM-u bogat događanjima. Da biste mogli pogledati što više repertoarnih naslova, ZKM nudi povoljne pakete: četiri ulaznice za ovosezonske predstave. Cijena paketa iznosi 140 kuna, a za umirovljenike, studente i učenike 100 kuna. Ostale pogodnosti: na poklon dobivate knjižicu predstave i plakat po izboru. Akcija traje do 1. lipnja 2018. Paketi se kupuju na blagajni ZKM-a u Teslinoj 7, svakim radnim danom od 10 do 20 sati i subotom od 10 do 14 sati. Za više informacija možete nam se obratiti i na brojeve telefona 01/4872 554 (blagajna) i 01/4876 721 (promocija i prodaja) ili e-poštom: blagajna@zekaem.hr.

read more

Pet europskih gimnazija – i zagrebačka XVI – na sceni ZeKaeM-a

Objavljeno: 02.05.18.
Pet europskih gimnazija – i zagrebačka XVI – na sceni ZeKaeM-a

Pet europskih gimnazija – i zagrebačka XVI – na sceni ZeKaeM-a

Međunarodni projekt LaMêlé Europeana, nastao prema tekstu Patrika Ouředníka, “Europeana, kratka povijest 20. stoljeća”, u kojem je sudjelovalo šezdesetak mladih iz pet europskih gimnazija i škola te četiriju kazališta, među ostalim i Zagrebačko kazalište mladih, nakon izvedbe u Théâtreu d’O u Montpellieru, gostuje sutra, četvrtak, 03.svibnja, 2018. na sceni ZeKaeM-a.

U umjetničkoj izvedbi sudjeluju i učenici iz XVI gimnazije iz Zagreba, Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija iz Ljubljane, Gimnazija Jean Mermoz iz Montpelliera, Gimnazija Léonard de Vinci iz Montpelliera, Osnovna škola Ambrussum iz Lunela, Zagrebačko kazalište mladih, Théâtre Jean Vilar i Théâtre Humain trop humain i CDN iz  Montpelliera.

U sklopu Erasmus + projekta La Mêlée je proces razmjene, jačanja kulturnih veza i razvoja umjetničkih praksi  (dramska umjetnost, oblikovanje zvuka i slike, scenografija) tijekom školske godine 2017-2018. u kojem sudjeluje gotovo 60 učenika različitih nacionalnosti iz pet obrazovnih ustanova u suradnji s četiri kazališta-partnera iz tri zemlje  (Francuska, Slovenija i Hrvatska) s ciljem zajedničkog stvaranja kazališne predstave na tri jezika te njezinog izvođenja u sve tri zemlje. Projekt su  osmislili i predstavu režirali Stefan Delon i Mathias Beyler iz U-StructureNouvelle.

read more

Trijumf ZKM-a na 28. Marulićevim danima

Objavljeno: 30.04.18.
Trijumf ZKM-a na 28. Marulićevim danima

Trijumf ZKM-a na 28. Marulićevim danima

Na festivalu hrvatske drame, na 28. Marulićevim danima, nagrada Marul za najbolju predstavu u cjelini dodijeljena je predstavi Črna mati zemla, redateljice Dore Ruždjak Podolski, u izvođenju Zagrebačkog kazališta mladih. Tako je nakon triju Nagrada hrvatskog glumišta ZKM-ova Črna mati zemla osvojila još jednu vrijednu nagradu za najbolju predstavu na upravo završenom festivalu hrvatske drame u Splitu. Uz to, redateljica Dora Ruždjak Podolski nagrađena je Marulom za režiju predstave Črna mati zemla u izvedbi ZKM-a, a Tomislav Zajec za dramatizaciju istoimena romana Kristiana Novaka. Tomislav Zajec nagrađen je Marulom i za najbolji suvremeni dramski tekst, Ono što nedostaje, koji je praizveden upravo na pozornici ZKM-a. Kostimografkinja Doris Kristić nagrađena je Marulom za umjetničko ostvarenje za oblikovanje kostima u četirima predstavama, među ostalim i u objema ZKM-ovim prikazanim na Festivalu, Črnu mater zemlu i Ono što nedostaje. A nagradu generalnog medijskog pokrovitelja Festivala, dnevnog lista Slobodna Dalmacija, za glumačko ostvarenje, koju dodjeljuje žiri čitatelja Slobodne Dalmacije, dobila je glumica ZKM-ova ansambla Urša Raukar za ulogu Bake u predstavi Črna mati zemla.

Prema službenom festivalskom priopćenju u selekciji izbornice Festivala Mire Muhoberac, na 28. Marulićevim danima, u konkurenciji za nagrade izvedeno je 12 hrvatskih drama u produkciji kazališta iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, a jedna od prikazanih predstava koprodukcija je hrvatskog i mađarskog kazališta. Predstave u Splitu vidjelo je više od 4 000 gledatelja. O festivalskim nagradama Marul odlučivao je ocjenjivački sud u sastavu: glumica Marija Sekelez, redatelj Dražen Ferenčina, dramaturg, teatrolog i glazbenik Matko Botić, teatrologinja Višnja Kačić Rogošić te kostimografkinja Ivana Bakal.

read more

1 + 1 za KULTURU

Objavljeno: 26.04.18.
1 + 1 za KULTURU

1 + 1 za KULTURU

Neka vam praznični vikend bude kulturni vikend u ZKM-u. Tit Andronik je predstava koja ostavlja dojam! Pogledajte i vi! Uz kupljenu ulaznicu – drugu darujemo za vikend izvedbe. Dođite u subotu ili nedjelju, 28. i 29 travnja u 20 sati.

read more