OTKAZUJE SE PREDSTAVA „ALISA U ZEMLJI ČUDESA“

OTKAZUJE SE PREDSTAVA „ALISA U ZEMLJI ČUDESA“

Objavljeno: 14.12.17.
OTKAZUJE SE PREDSTAVA „ALISA U ZEMLJI ČUDESA“

OTKAZUJE SE PREDSTAVA „ALISA U ZEMLJI ČUDESA“

Predstava „Alisa u Zemlji čudesa“ redateljice Renate Carole Gatice koja se treba održati sutra 15. prosinca otkazuje se zbog bolesti u ansamblu. Ulaznice se na blagajni kazališta mogu zamijeniti za bilo koju drugu predstavu, ali  samo u produkciji ZKM (isključena su gostovanja i drugi programi) ili tražiti povrat novca. Hvala na razumijevanju.

read more

PREMINULA GLUMICA I DRAMSKA PEDAGOGINJA MIRJANA ROGINA

Objavljeno: 28.11.17.
PREMINULA GLUMICA I DRAMSKA PEDAGOGINJA MIRJANA ROGINA

PREMINULA GLUMICA I DRAMSKA PEDAGOGINJA MIRJANA ROGINA

Mirjana Rogina, glumica i dramska pedagoginja Zagrebačkog kazališta mladih  preminula je nakon duge i teške bolesti u ponedjeljak 27. studenoga u Zagrebu. Posljednji ispraćaj naše drage kolegice bit će u četvrtak, 30. studenoga u 10. 40 na Krematoriju. Komemoracija će se održati u četvrtak, 7. prosinca u 12 sati u Zagrebačkom kazalištu mladih. Mirjana Rogina rođena je u Zagrebu (1961), gdje je završila osnovnu te srednju školu za odgajatelje. Od 1975. do 1979. godine polazila je dramski studio ZKM-a kod dramskih pedagoginja Zvjezdane Ladike i Slavenke Čečuk. Od 1980. do 1993. radila je u dječjem vrtiću kao odgajateljica i tada se specijalizirala za dramski odgoj u predškolskoj dobi. U istom razdoblju honorarno je radila kao dramska pedagoginja u dramskim studijima ZKM-a i Kazališta Mala scena, a kao glumica surađivala s redateljima Ivicom Krajačem, Zoranom Vuletićem, Matkom Ragužem, Reneom Medvešekom te kao asistentica za rad s djecom glumcima s Ivicom Kunčevićem. Od 1993. stalno je zaposlena u Učilištu ZKM-a kao dramska pedagoginja. Godine 1990. počela je raditi na televiziji, vodeći vlastitu emisiju Mirčin lonac i glumeći u seriji za djecu Zlatko i detektivi. Glumila je u brojnim kinematografskim i televizijskim filmovima: Prepoznavanje i Tri muškarca Marije Žganjer, oba Snježane Tribuson, Novogodišnja pljačka Dražena Žarkovića, Blagajnica hoće ići na more Dalibora Matanića, Crna kronika Snježane Tribuson, Novo doba Hrvoja Hribara, Moja kućica, moja slobodica Tomislava Radića, Ne dao bog većeg zla Snježane Tribuson, Ispod crte Petra Krelje. Od 2000. do 2002. vodila je televizijsku emisiju Kruške i jabuke. Djelovala je i kao savjetnica u izboru i radu s djecom glumcima u filmovima i spotovima. Od 2002. do 2004. glumila je u ZKM-ovoj predstavi Jelka kod Ivanovih, a 2007. u filmu Tri ljubavne priče Snježane Tribuson asistirala u radu s glumcima te glumila ulogu Novinarke. Glumila je u televizijskim serijama Cimmer fraj Silvija Jesenkovića i Zaslužio si, odmori se Snježane Tribuson. Bila je pomoćnica redateljice Grozdane Lajić u predstavi Zabranjena vrata Učilišta ZKM-a.

read more

25. NAGRADA HRVATSKOG GLUMIŠTA

Objavljeno: 27.11.17.
25. NAGRADA  HRVATSKOG GLUMIŠTA

25. NAGRADA HRVATSKOG GLUMIŠTA

Najbolja dramska predstava u cjelini
ČRNA MATI ZEMLA
Kristian Novak / Tomislav Zajec
režija: Dora Ruždjak Podolski

Najbolja režija
Dora Ruždjak Podolski
za režiju predstave Črna mati zemla

Najbolja izvedba sporedne uloge
Urša Raukar
za ulogu Bake u  predstavi Črna mati zemla

Najbolja predstava za djecu i mladež
SHERLOCK HOLMES
režija Krešimir Dolenčić

read more

ZAGREBAČKO KAZALIŠTE MLADIH OVJENČANO ČETIRIMA NAGRADAMA HRVATSKOG GLUMIŠTA

Objavljeno: 25.11.17.
ZAGREBAČKO KAZALIŠTE MLADIH OVJENČANO ČETIRIMA NAGRADAMA HRVATSKOG GLUMIŠTA

ZAGREBAČKO KAZALIŠTE MLADIH OVJENČANO ČETIRIMA NAGRADAMA HRVATSKOG GLUMIŠTA

Zagrebačko kazalište mladih dobitnik je velikih četiriju Nagrada hrvatskog glumišta za sezonu 2016/2017. „Črna mati zemla” nagrađena je za najbolju dramsku predstavu u cjelini, a „Sherlock Holmes” za najbolju predstavu za djecu i mlade. To je druga godina za redom da je predstava Zagrebačkoga kazališta mladih proglašena najboljom predstavom u sezoni. Uz glavnu nagradu „Črna mati zemla” donijela je nagradu i Dori Ruždjak Podolski za najbolje redateljsko ostvarenje te Urši Raukar za sporednu žensku ulogu.

read more

Tribina „Homoseksualni identiteti u suvremenoj hrvatskoj drami“

Objavljeno: 24.11.17.
Tribina „Homoseksualni identiteti u suvremenoj hrvatskoj drami“

Tribina „Homoseksualni identiteti u suvremenoj hrvatskoj drami“

Tribina Čitanje kazališta pod nazivom „Homoseksualni identiteti u suvremenoj hrvatskoj drami“ održat će se u srijedu 6. prosinca u 19 sati u foyeru Zagrebačkog kazališta mladih. Autor koncepta tribine „Čitanje kazališta” i voditelj Srđan Sandić, ovoga puta ususret premijeri „Ono što nedostaje” Tomislava Zajeca, ugošćuje dr. sc. Darka Lukića i spisateljicu i dramaturginju Jasnu Jasnu Žmak kako bi problematizirali reprezentaciju homoseksualnih identiteta u suvremenoj hrvatskoj drami. Razgovarat će se i o njihovim odjecima, konstrukciji i funkciji likova koji su označeni homoseksualnošću te o razinama stereotipa i predrasuda s kojima se susrećemo, odnosno o afirmaciji ili negaciji homoseksualnog identiteta. Veselimo i ovom druženju!

read more

PREDSTAVA „VELIKA BILJEŽNICA“ GOSTUJE U TEL AVIVU

Objavljeno: 20.11.17.
PREDSTAVA „VELIKA BILJEŽNICA“ GOSTUJE U TEL AVIVU

PREDSTAVA „VELIKA BILJEŽNICA“ GOSTUJE U TEL AVIVU

„Velika bilježnica“ gostuje u subotu i nedjelju, 4. i 5. prosinca na desetom Međunarodnom festivalu originalnih dramskih djela u kazalištu Cameri u Tel Avivu u Izraelu. Junaci predstave, nastale po istoimenom romanu Ágote Kristóf, sudionici su i svjedoci krvava rata koji nije ekskluzivno vezan za prošlost, jer se već desetljećima vraća u obliku novih sukoba na različitim svjetskim teritorijima. Usamljeni i samima sebi prepušteni blizanci moraju odrasti preko noći. Pritom će izgubiti i nevinost i ideale, i nježnost i emocije, kao i svaku iluziju da je alternativa uopće moguća. Kraj te priče bez kraja zatječe ih u minskom polju, nad mrtvim tijelom vlastita oca, kao gotovo odrasle ljude koji su i sami postali upravo ono Zlo što ih je tako nepovratno promijenilo. „Roman je toliko dobro dramatiziran, djelo Lane Šarić, i režiran, da predstava točno udara sažet pripovjedni stil romana, ali i njegovu plastičnu preciznost.” (Jutarnji list) „Redatelj i scenograf Edvin Liverić odlično je povezao romanesknu atmosferu i dramski tekst, stvorivši vrlo sugestivnu cjelinu u kojoj je turobni sloj prepleo s dječje naivnim, na taj ga način dodatno pojačavši.” (Vijenac) „Uspjela i dojmljiva izvedba ‘Velike bilježnice’ značajna je i zbog činjenice što ona, osim rata, otvara i čitav niz aktualnih traumatičnih tema: zašto na primjer ima toliko nasilničkog adrenalina u Hrvatskoj danas, od škole do Sabora i natrag, i kako se on stvara?” „Zaključno, ‘Velika bilježnica’, ostvarena u minimalističkoj scenografiji, svedenih pokreta i ledene atmosfere, najzanimljivije je scensko ostvarenje ZKM-a (uz predstavu ‘Hinkemann’) u ovoj sezoni i svakako značajna potvrda autorskog rada Edvina Liverića.” (Novosti)

read more

OVACIJE ZA PREDSTAVU „ALISA U ZEMLJI ČUDESA”

Objavljeno: 20.11.17.
OVACIJE ZA PREDSTAVU „ALISA U ZEMLJI ČUDESA”

OVACIJE ZA PREDSTAVU „ALISA U ZEMLJI ČUDESA”

Spektakl predstava „Alisa u Zemlji čudesa”, za koju je izvorni tekst po predlošku romana Lewisa Carrolla napisao Ivor Martinić, u pomnoj dramaturškoj obradi Tamare Kučinović i Ivane Đule premijerno je s velikim uspjehom izvedena u subotu, 18. studenoga u Zagrebačkom kazalištu mladih. U prepunoj dvorani ZKM-a predstava je dobila ovacije publike i ansambl je nekoliko puta izlazio na poklon, zadovoljna je bila i kritika i kulturna javnost, ne štedeći komplimente na račun glumačke igre, režije, vizualnosti predstave. Posebne pohvale dobila je izvrsna Anđela Ramljak u naslovnoj ulozi te Rakan Rushaidat kao Bijeli Zec i Ožujski Zec, Petar Leventić koji je interpretirao Kraljicu te Edvin Liverić koji je tumačio Vojvotkinju, dok je Sreten Mokrović bio odličan kao Puh i Gusjenica, Dado Ćosić Ludi Klobučar, a glumili su još i Vedran Živolić, Mateo Videk, Robert Budak, Barbara Prpić, Marica Vidušić te Tina Orlandini. Fascinantne kostime kreirao je dvojac Decker i Kutić, a za glazbu su zaslužni Damir Martinović Mrle te Ivanka Mazurkijević, scenu su osmislili Isidora Spasić i Igor Vasiljev, a scenski pokret Staša Zurovac. Svjetlo je oblikovao Aleksandar Čavlek.

ZKM web vijesti_ Alisa premijera-2 ZKM web vijesti_ Alisa premijera-3ZKM web vijesti_ Alisa premijera-4 ZKM web vijesti_ Alisa premijera-5ZKM web vijesti_ Alisa premijera-6ZKM web vijesti_ Alisa premijera-8 ZKM web vijesti_ Alisa premijera-9ZKM web vijesti_ Alisa premijera-10 ZKM web vijesti_ Alisa premijera-11ZKM web vijesti_ Alisa premijera-12 ZKM web vijesti_ Alisa premijera-13ZKM web vijesti_ Alisa premijera-18 ZKM web vijesti_ Alisa premijera-19ZKM web vijesti_ Alisa premijera-14 ZKM web vijesti_ Alisa premijera-15ZKM web vijesti_ Alisa premijera-22 ZKM web vijesti_ Alisa premijera-23

read more

ODRŽANA ČETVRTA TRIBINA ČITANJE KAZALIŠTA: IZA ČUDESA: ALISA I PSIHOANALIZA

Objavljeno: 17.11.17.
ODRŽANA ČETVRTA TRIBINA ČITANJE KAZALIŠTA: IZA ČUDESA: ALISA I PSIHOANALIZA

ODRŽANA ČETVRTA TRIBINA ČITANJE KAZALIŠTA: IZA ČUDESA: ALISA I PSIHOANALIZA

Dr.sc.Tomislav Brlek i dr.sc.Andrea Milankov bili su gosti druge ovosezonske tribine Čitanje kazališta koja se bavila temom “Iza čudesa:Alisa i psihoanaliza” usuret premijeri “Alisa u zemlji čudesa” čiju dramatizaciju potpisuje Ivor Martinić, a režiju Renata Carola Gatica. Tribinu je vodio i njezin utemeljitelj Srđan Sandić.
Carrollovi romani odvajkada inspiriraju i one malčice zahtjevnije recipijente, uz djecu i one koji su djecom ostali, recimo, matematičare, ali i filozofe i umjetnike, a o refleksijama u popularnoj kulturi da se i ne govori. Je li Alisa zapravo samo priča o neobičnim zgodama male Alise, koja je jednog dosadnog britanskog popodneva odlučila požuriti za pedantnim bijelim zečićem, nervozno zagledanim u džepni sat, te se strmoglavila u podzemni svijet u kojem sve djeluje nekako naopako, nevjerojatno, pa i nemoguće, a nastanjuju ga nama danas znani i dragi likovi poput nacerene mačke ili gusjenice s nargilom, poludjela klobučara, ožujskog zeca  ili, pak, pustih vojski igraćih karata i šahovskih figura - ili je to ipak priča o nečemu drugome? Kako valja čitati ovaj komad? Što nam psihoanaliza nudi, kakve odgovore, kakva pitanja? Kako je kategorizirana ova priča? I zašto je važna, danas? Što se iz nje da učiti? Bila su neka od pitanja jučerašnje četvrte tribine Čitanje kazališta.

ZKM web vijesti_Tribina Alisa-2 ZKM web vijesti_Tribina Alisa-3ZKM web vijesti_Tribina Alisa-6ZKM web vijesti_Tribina Alisa-8 ZKM web vijesti_Tribina Alisa-9ZKM web vijesti_Tribina Alisa-4 ZKM web vijesti_Tribina Alisa-5

read more

ZKM NOMINIRAN U 10 KATEGORIJA ZA NAGRADU HRVATSKOG GLUMIŠTA

Objavljeno: 09.11.17.
ZKM NOMINIRAN U 10 KATEGORIJA ZA  NAGRADU HRVATSKOG GLUMIŠTA

ZKM NOMINIRAN U 10 KATEGORIJA ZA NAGRADU HRVATSKOG GLUMIŠTA

Zagrebačko kazalište mladih nominarano je u čak 10 kategorija za 25. nagradu hrvatskog glumišta koja se tradicionalno dodjeljuje svake godine 24. studenoga u zagrebačkom HNK, uz izravan prijenos na Hrvatskoj televiziji.
 Objavljeno je to na konferenciji za medije održanoj u Hrvatskom društvu dramskih umjetnika u Zagrebu u četvrtak, 9. studenoga, a o nagradama za dramu odlučivali su: Lela Margitić (predsjednica žirija) te Lada Džidić, Zijad Gračić, Sanja Marin i Enes Vejzović.  Za najbolju predstavu u cjelini u kategoriji drame nominirana je predstava „Črna mati zemla“ Kristijana Novaka/Tomislava Zajeca, za istu predstavu Dora Ruždjak Podolski nominirana je za najbolje redateljsko dramsko ostvarenje;  Adrian Pezdirc za ulogu Matije nominiran je za nagradu za glavnu mušku ulogu; Urša Raukar za ulogu Bake u kategoriji sporedne ženske uloge dok je Tomislav Zajec nominiran za autora dramatizacije istoimenog romana Kristijana Novaka i  dramaturga predstave „Črna mati zemla“ u kategoriji za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju.
Za najbolju lutkarsku predstavu ili predstavu za djecu i mlade u kategoriji drame nominarana je predstava „Sherlock Holmes“ Ane Tonković Dolenčić prema motivima i likovima pripovjetki i romana Arthura Conana Doylea u režiji Krešimira Dolenčića; za spomenutu predstavu i to žensku ulogu Dora Polić Vitez koja je interpretirala Gospođu Hudson te za mušku Filip Nola za kreaciju uloge Doktora Watsona u navedenoj predstavi. Za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave za predstavu Sherlock Holmes nominirana je Ana Tonković Dolenčić, a za najbolju kazališnu scenografiju u kategoriji drame opere i baleta nominirana je Tanja Lacko za dramu „Sherlock Holmes“.  

read more

„OTHELLO: NEZAKONITA LITURGIJA“ TEATRA VERRDI U ZEKAEM-U

Objavljeno: 07.11.17.
„OTHELLO: NEZAKONITA LITURGIJA“  TEATRA VERRDI U ZEKAEM-U

„OTHELLO: NEZAKONITA LITURGIJA“ TEATRA VERRDI U ZEKAEM-U

Predstava „Othello: nezakonita liturgija“ u režiji Zlatka Pakovića i produkciji Teatra VeRRdi iz Zadra gostovala je u subotu i nedjelju - 11. i 12. studenoga u dvorani Polanec Zagrebačkog kazališta mladih.
O predstavi „Othello: nezakonita liturgija“ redatelj Zlatko Paković zapisao je: „Shakespeareovu tragediju ‘Othello’ držim najsuvremenijim dramskim komadom hic et nunc. Ona potiče na promišljanje ključnoga problema Europe i njezine politike spram afričkih i bliskoistočnih imigranata, poglavito muslimana, koji se, bježeći iz svojih domova od sigurne smrti u ratu – kojemu je stožer hegemonska ideologija bijelog kršćanina – pokušavaju domoći europskih, azurnih obala. (...) Othellova ljubomora nije uzrok, nego sredstvo njegova zločinstva. On mora biti ljubomoran da se ne bi sučelio s istinom da sam nije ništa drugo do javna mletačka kurva u generalskoj uniformi. On je konvertit – iz islama je prešao u katoličanstvo – ali, on je i kolaboracionist. S Venecijom, i za Veneciju, on ratuje protiv Osmanskog imperija, ali i protiv onih koje danas nazivamo Trećim svijetom. Njegova ljubomora samo je iracionalni, nesvjesni poriv kojim rukovode duboko potisnuti socijalni i politički razlozi, inkarnirani u Othellove emocije i u Othellovu čulnost. Pred nama je, dakle, velika priča o ideologijskom dresiranju čulnosti i emocionalnosti čovjeka. Zlatka Pakovića (1968.) predstavljaju kao srpsku inačicu Olivera Frljića, kazališnog autora, pisca, kritičara i angažiranog intelektualca koji svojim predstavama i javnim istupima već dva desetljeća provocira horde nacionalista, profašista i neoliberalnih kapitalista u Srbiji.” Glume: Juraj Aras, članica ZKM-a Hrvojka Begović, Vilim Matula i Zlatko Paković.

ZKM web vijesti_ZKM Gostovanje Othello ZKM web vijesti_ZKM Gostovanje Othello-2ZKM web vijesti_ZKM Gostovanje Othello-3 ZKM web vijesti_ZKM Gostovanje Othello-4ZKM web vijesti_ZKM Gostovanje Othello-5

read more