DRUGOVI, JA SE NI SADA NE STIDIM SVOJE KOMUNISTIČKE PROŠLOSTI

DRUGOVI, JA SE NI SADA NE STIDIM SVOJE KOMUNISTIČKE PROŠLOSTI

Objavljeno: 18.10.17.
DRUGOVI, JA SE NI SADA NE STIDIM SVOJE KOMUNISTIČKE PROŠLOSTI

DRUGOVI, JA SE NI SADA NE STIDIM SVOJE KOMUNISTIČKE PROŠLOSTI

Izvođena na mnogim europskim pozornicama i festivalima kao što su Theater Spektakel u Zürichu, Beursschouwburg u Bruxellesu, Scenes d’Europe u Reimsu, predstava Drugovi, ja se ne stidim svoje komunističke prošlosti gostuje i u Zagrebačkom kazalištu mladih i to u ponedjeljak, 23. listopada 2017, au okviru Europskog kazališta u ZKM-u.

Predstava se bavi pitanjem što je izgubljeno u periodu tranzicije i kako se dvoje izvođača nosi s osjećajem gubitka? Kako su socijalističke obitelji propale zajedno sa socijalističkim poduzećima i kako je to utjecalo na dvoje protagonista? Dijalogom između kazališta i filma te primjenom niza strategija – od zvučnog komentara i simultane sinkronizacije do fizičkih rekonstrukcija i fiktivnih teza – razmatra se odrastanje izvođača i njihova sadašnja situacija, vrijednost njihovih života i rada i teret izbora koje su napravili, kako osobnih tako i profesionalnih. Možemo li se i u današnjem društvu držati vrijednosti naslijeđenih iz države koja je nestala? Udružujemo li se samo da bismo žalili i protestirali? Ili je moguće ostati dosljedan idealima u koje smo vjerovali i ustrajati u njihovoj realizaciji? Sučeljavajući osobna sjećanja izvođača i prizore iz nacionalne kinematografije, predstava istražuje što ostaje od solidarnosti i društvene pravde u vremenu materijalističkog individualizma. Koncept i izvedba: Sanja Mitrović i Vladimir Aleksić. Režija: Sanja Mitrović u suradnji s Vladimirom Aleksićem. Dramaturgija: Olga Dimitrijević, Jorge Palinhos. Oblikovanje scene i kostima: Frédérick Denis. Oblikovanje svjetla: Giacomo Gorini. Glazba: Vladimir Pejaković. Produkcija: Jelena Knežević, Tamara Pović.

read more

OTKAZUJE SE PREDSTAVA „ČRNA MATI ZEMLA“

Objavljeno: 12.10.17.
OTKAZUJE SE PREDSTAVA „ČRNA MATI ZEMLA“

OTKAZUJE SE PREDSTAVA „ČRNA MATI ZEMLA“

Predstava „Črna mati zemla“ redateljice Dore Ruždjak Podolski koja se trebala održati u četvrtak 12. listopada otkazuje se zbog bolesti u ansamblu. Ulaznice se na blagajni kazališta mogu zamijeniti za bilo koju drugu predstavu, ali  samo u produkciji ZKM (isključena su gostovanja i drugi programi) ili tražiti povrat novca. Hvala na razumijevanju.

read more

Poziv na tribinu Čitanje kazališta s temom: Roman u raljama drame

Objavljeno: 12.10.17.
Poziv na tribinu Čitanje kazališta s temom: Roman u raljama drame

Poziv na tribinu Čitanje kazališta s temom: Roman u raljama drame

Dr.sc.Anera Ryznar i pisac Tomislav Zajec gosti su naše prve ovosezonske tribine ČITANJE KAZALIŠTA koju autorski potpisuje i vodi kritičar Srđan Sandić, a održat će se u petak, 20. listopada u 19 sati u dvorani Polanec Zagrebačkog kazališta mladih.
Tema kojom je otvaramo  "Roman u raljama drame" gdje ćemo propitati izazove adaptacije suvremenog romana na recentnim primjerima („Črna mati zemla“, „Čarobni brijeg“ itd )posebno stavljajući naglasak na hrvatski suvremeni roman. Razgovarat ćemo i o interdiskurzivnosti, ulozi i funkciji suvremenog pak dramskog teksta u hrvatskom teatru i još ponekim srodnim temama na koje će nas (nadamo se) i naša publika usmjeriti.

read more

Premijerno izvedena prva predstava u sezoni Zagrebačkog kazališta mladih – Zdrav i čisti dom, to je baš po mom

Objavljeno: 11.10.17.
Premijerno izvedena prva predstava u sezoni Zagrebačkog kazališta mladih – Zdrav i čisti dom, to je baš po mom

Premijerno izvedena prva predstava u sezoni Zagrebačkog kazališta mladih – Zdrav i čisti dom, to je baš po mom

Veseli višestruki pljesak na otvorenoj sceni i ovacije na finalu – tako je popraćena predstava autora i redatelja Kristijana Ugrine – premijerno je izvedena u utorak navečer u Zagrebačkom kazalištu mladih.
Predstava za djecu od vrtićke dobi do kraja nižih razreda osnovne škole oduševila je prepunu dvoranu Polanec – nastale u okviru ZKM-ova projekta INKUBATOR.
Oduševljenje su izazvale interpretacije najmlađih glumaca – odličan Mislav Mirković te sigurna Maria Lola Vukušić te naravno jakih glumačkih snaga ZKM-a u sastavu: Jasmin Telalović, Milica Manojlović, Nataša Dangubić, Robert Budak, Hrvojka Begović, Zoran Čubrilo, Filip Nola, Vedran Živolić.  Odlična je bila i glazba – Maria Mirkovića, scena i lutke Ane Sekulić, scenski pokret Zrinke Lukčec, te duhovite animacije Vedrana Štefana.
U projektu Zdrav i čisti dom, to je baš po mom tema jest čistoća, zdrave navike čemu svojim osebujnim stilom Ugrina prilazi s mnogo simpatičnih likova koji vrlo brzo osvajaju dječja srca. Konfrontacijom dviju obitelji različitih higijenskih navada i standarda, u poučnom zapletu, vodi djecu dedukacijskim postupkom do zaključka da je obitelj koja uredno čisti svoju kuću daleko zdravija i sretnija nego obitelj koja živi kaotično. Osim čišćenja i održavanja kuće, Zdrav i čisti dom – to je baš po mom progovara i o zdravim prehrambenim navikama, na ležeran način bez dociranja. Predstave Kristijana Ugrine interaktivno potiču razumijevanje i prihvaćanje različitosti, odgovorno ponašanje prema drugom čovjeku, prirodi i okolišu, usvajanje higijenskih navika, vrijednost komunikacije, ujedno progovarajući i o suvremenim, tehnološkim načinima komunikacije, postajući svojevrsnim putokazom u svijetu u kojem djeca odrastaju.

ZKM web vijesti_Zdrav Dom premijera-2 ZKM web vijesti_Zdrav Dom premijera-3ZKM web vijesti_Zdrav Dom premijera-5 ZKM web vijesti_Zdrav Dom premijera-6ZKM web vijesti_Zdrav Dom premijera-7 ZKM web vijesti_Zdrav Dom premijera-8ZKM web vijesti_Zdrav Dom premijera-9 ZKM web vijesti_Zdrav Dom premijera-10ZKM web vijesti_Zdrav Dom premijera-11 ZKM web vijesti_Zdrav Dom premijera-12ZKM web vijesti_Zdrav Dom premijera-13 ZKM web vijesti_Zdrav Dom premijera-14ZKM web vijesti_Zdrav Dom premijera-15 ZKM web vijesti_Zdrav Dom premijera-16ZKM web vijesti_Zdrav Dom premijera-18

read more

„NOĆNI ŽIVOT“ DOBIO SPECIJALNU NAGRADU ŽIRIJA NA MESS-U

Objavljeno: 09.10.17.
„NOĆNI ŽIVOT“ DOBIO SPECIJALNU NAGRADU ŽIRIJA NA MESS-U

„NOĆNI ŽIVOT“ DOBIO SPECIJALNU NAGRADU ŽIRIJA NA MESS-U

Predstava „Noćni život“ nastala po tekstu Ivana Vidića, u režiji Paola Magellija, izvedena u petak 6. listopada na 57. međunarodnom kazališnom festivalu MESS, Sarajevo, Bosna i  Hercegovina , u produkciji Zagrebačkog kazališta mladih, dobila je specijalnu nagradu žirija koji je radio u sastavu:  dramski pisac, teatrolog, publicist i profesor, Darko Lukić;  teoretičar teatra, Pietro Valenti te redatelj, dramski pisac i glumac Miguel Oyarzun.
Na festivalu koji je trajao od 30. rujna do 8. listopada publika je u okviru glavnog programa imala priliku pogledati 29 predstava iz 15 zemalja,dok su u okviru MESS OFF programa održane i izložbe plakata, promocije knjiga i fotomonografije.
„Noćni život“ je dramsko djelo koji govori o sveopćem i raširenom stremljenju, gotovo pa čežnji današnjice – kako napraviti opću i sveobuhvatnu promjenu društvene, ekonomske, političke i duhovne stvarnosti. Zadatak koji je pred sebe postavljalo cjelokupno dvadeseto stoljeće, stoji pred ljudima i na početku dvadeset i prvog, samo promijenjen, multipliciran i proširen u svim smjerovima – i taj zadatak postaje zahtjev vremena, sve ogorčeniji, odrješitiji i odlučniji – da bi se opstalo na zemlji treba promijeniti cjelokupnu društvenu stvarnost. Je li način za to ustanak, pobuna, revolucija? Glasovi i ideje o tome dopiru sa svih strana, ciljevi mnoštva su različiti i traje opća i sveobuhvatna kakofonija. U Noćnom životu grupa nezadovoljnika zauzima gradski trg i tamo podiže barikadu. Revolucionari se učas pretvaraju u reakcionare kad su njihovi interesi u pitanju, tako da kad padne noć oni s lakoćom postaju i grupa sebičnih lopova koji razvlače istu barikadu da bi stvari prodali pod sekundarnu sirovinu. U ratu ideja i ideologija, u kovitlacu koji oponaša onaj revolucionarni, u brzim izmjenama visokog i niskog jezika, plemenitih i niskih strasti, traje komedija koja se učas može okrenuti u kaos i nasilje.
U sjajnoj predstavi za čiji je predložak Ivan Vidić dobio Držićevu nagradu  - glume: Pjer Meničanin, Katarina Bistrović Darvaš, Doris Šarić Kukuljica, Urša Raukar, Lucija Šerbedžija, Barbara Prpić, Vedran Živolić, Frano Mašković, Anđela Ramljak, Nataša Dangubić, Hrvojka Begović, Filip Nola,  Zoran Čubrilo, Milivoj Beader i Sreten Mokrović.

read more

OTKAZUJE SE PREDSTAVA „NOĆNI ŽIVOT“

Objavljeno: 03.10.17.
OTKAZUJE SE PREDSTAVA „NOĆNI ŽIVOT“

OTKAZUJE SE PREDSTAVA „NOĆNI ŽIVOT“

Predstava „Noćni život“ redatelja Paola Magellija koja se trebala održati u srijedu 4. listopada otkazuje se zbog bolesti u ansamblu. Ulaznice se na blagajni kazališta mogu zamijeniti za bilo koju drugu predstavu, ali  samo u produkciji ZKM (isključena su gostovanja i drugi programi) ili tražiti povrat novca. Hvala na razumijevanju.

 

read more

PREDSTAVLJENA NOVA KAZALIŠNA SEZONA 2017./2018. U ZKM-u

Objavljeno: 13.09.17.
PREDSTAVLJENA NOVA KAZALIŠNA SEZONA 2017./2018. U ZKM-u

PREDSTAVLJENA NOVA KAZALIŠNA SEZONA 2017./2018. U ZKM-u

„U ovoj sezoni Zagrebačko kazalište mladih obilježava 70. godišnjicu (29. ožujka 1948.) osnutka”, kazala je Snježana Abramović Milković na početku konferencije za novinare  koja je održana u srijedu u Zagrebačkom kazalištu mladih.  Stoga će umjetnički program činiti presjek onoga čime se ZKM bavio i što je promicao svih ovih godina, od predstave za djecu, predstave za tinejdžere, novog scenskog čitanja klasične literature, praizvedbe suvremenog hrvatskog dramskog teksta do autorskog teatra.  Pozvani su redatelji različitih autorskih poetika,  a teme kojima će se ZKM posvetiti ponovno su provokativne i u živom dosluhu sa stvarnošću koja nas se neposredno tiče u vremenima koja osiromašuju duh, a nude iluziju materijalnog posjedovanja.  
Abramović Milković kazala je da je u prošloj sezoni izvedeno 230 predstava koje je pogledalo 42.000 gledatelja te dodala da je njome iznimno zadovoljna jer je ZKM dobio čak 16 nagrada te gostovao na brojnim festivalima i u kazališnim kućama među kojima je istaknula ono u Poljskoj s predstavom „Hamlet”, u režiji Olivera Frljića, i to na Festivalu klasičnog teatra u Lodzu i na Shakespearovu festivalu u Gdanjsku. Uspješna su bila i gostovanja  predstave „Velika bilježnica“  u Budimpešti u kazalištu Radnoti Miklosz dok je hit-predstava „Hinkemann“ gostovala i na Festivalu bez prijevoda u Užicu, Narodnom pozorištu u Beogradu  i na Dubrovačkim ljetnim igrama. 
U sezoni koja je pred nama ZKM će i dalje promovirati hrvatsku kazališnu umjetnost u inozemstvu i to, među ostalim, na festivalu MESS u Sarajevu  s predstavom „Noćni život“ u režiji Paola Magellija te na Međunarodnom festivalu  - Cameri teatar u Tel Avivu u Izraelu s predstavom  „Velika bilježnica“ u režiji Edvina Liverića, a započeli smo i suradnju s TR teatrom u Varšavi te ABC Divadlo, gradskim kazalištem u Pragu.
Kristijan Ugrina, koji se dugi niz godina bavi stvaralaštvom za djecu, prvi će put režirati u ZKM-u i to predstavu za djecu od vrtićke dobi do nižih razreda osnovne škole „Zdrav i čisti dom, to je baš po mom”, za koju je napisao i tekst. Tom prigodom izradit će se i posebna slikovnica s radovima polaznika Učilišta koja će se prodavati kao programska knjižnica. Predstava je edukativna karaktera i povezuje članove Učilišta (u predstavi glume polaznici Učilišta) i profesionalni ansambl, što je i tradicija ZKM-a.
Renata Carola Gatica režirat će slavno djelo Lewisa Carrolla „Alisa u Zemlji čudesa” prema dramatizaciji Ivora Martinića, koju je zamislila kao obiteljsku predstavu koja će biti zanimljiva i djeci i odraslima, u prvom redu tinejdžerima. Njezina Alisa ne želi odrasti te joj je namjera ostati u nevinu vremenu djetinjstva.
O drami „Ono što nedostaje” govorio je njezin autor Tomislav Zajec, koji je istaknuo da se veseli suradnji s bosansko-hercegovačkom redateljicom Selmom Spahić, nazvavši je jednom od najvažnijih u svojoj generaciji iz regije. Posebno je istaknuo važnost praizvedbe domaćih tekstova za što autori rijetko imaju prigodu. Za spomenuti tekst Zajec je 2014. dobio Nagradu za dramsko djelo „Marin Držić”.
 
Srpski redatelj Bojan Đorđev postavit će u suradnji s dramaturgom Goranom Ferčecom monodramu „Ljudski glas”, u prijevodu Urše Raukar, nastale po djelu Jeana Cocteaua. Riječ je o drami iz 1930. usredotočenoj na govor žene koju je ostavio muškarac. „Ne znam režirati dijaloge, volim monologe jer je to zapravo dijalog između izvođača i teatra, no ovdje smo monolog razlomili na četiri dijela, dodali one koje su pisale žene i bit će zanimljivo usporediti misli muškog homoseksualnog autora i žena”, istaknuo je Đorđev.
Redateljska zvijezda u regiji Igor Vuk Torbica, koji je u ZKM-u s velikim uspjehom režirao „Hinkemanna”, po motivima drame Ernsta Tollera, ponovno će surađivati s dramaturginjom Katarinom Pejović i to na intrigantnoj ranoj tragediji Williama Shakespearea – „Tit Andronik”. Ravnateljica ZKM-a istaknula je da je posljednji „Tit Andronik” u Zagrebu postavljen 1992. u Teatru ITD u režiji Nenni Delmestre.
Igor Vuk Torbica naglasio je da se veseli ponovnoj suradnji sa ZKM-om u kojem se odlično osjeća, podsjetio je da će se ove sezone u Zagrebu raditi tri Shakespeareova teksta i da će biti to zanimljivo sučeljavanje. Izbor ovog komada polazi iz njegova osjećaja prema bavljenju uzvišenim, epskim, a sve to pronalazi u drami koja je brutalnija od stvarnosti. Katarina Pejović dodala je da je „Tit Andronik” dugo vremena bio zaboravljen, ali ga je 1955. na pozornice vratio Peter Brook.
Dugogodišnji glumac ZKM-a, redatelj i koreograf Edvin Liverić radit će komad „Proba orkestra” po tekstu Federica Fellinija i Brunella Rondija, odnosno filmu u Fellinijevoj režiji iz 1978. i to na sceni Istra. 
„Četrdesetak godina nakon premijere filma, radit ćemo kazališnu verziju uz pomoć Nine Mitrović, koja će dopisati tekst. Zanimljivo je da je film rađen kazališnom tehnikom, to je socijalna alegorija o društvu u kojem živimo, pregled društva kroz različite instrumente pokazuje i krizu društva u koju smo svi uključeni i za nju svi jednako odgovorni”, istaknuo je Liverić, naglasivši da ga u kazalištu zanimaju samo komadi koji korespondiraju sa sadašnjim vremenom, kao što je „Proba orkestra”. Također je dodao da mu je namjera da se uz pomoć glazbenice i svjetski poznate harmonikašice Merime Ključo na pozornici čuje i divna glazba Nina Rote.
U okviru konferencije Srđan Sandić najavio je i novu tribinu „Čitanje kazališta” s temom „Roman u raljama drame” koja će se održati 20. listopada.

ZKM Pressica sezona 17_181 ZKM Pressica sezona 17_182ZKM Pressica sezona 17_183 ZKM Pressica sezona 17_184ZKM Pressica sezona 17_187 ZKM Pressica sezona 17_188ZKM Pressica sezona 17_1813 ZKM Pressica sezona 17_1814ZKM Pressica sezona 17_1815ZKM Pressica sezona 17_1818 ZKM Pressica sezona 17_1819ZKM Pressica sezona 17_1821 ZKM Pressica sezona 17_1822ZKM Pressica sezona 17_1823 ZKM Pressica sezona 17_1824

read more

PREDSTAVA “NOĆNI ŽIVOT” U REŽIJI PAOLA MAGELLIJA GOSTUJE NA MESS-U

Objavljeno: 11.09.17.
PREDSTAVA “NOĆNI ŽIVOT” U REŽIJI PAOLA MAGELLIJA GOSTUJE NA MESS-U

PREDSTAVA “NOĆNI ŽIVOT” U REŽIJI PAOLA MAGELLIJA GOSTUJE NA MESS-U

Predstava  “Noćni život”, nastala po tekstu Ivana Vidića, u režiji Paola Magellija gostuje u petak 6. listopada  na 57. međunarodnom kazališnom festival MESS u Sarajevu, koji traje od 30. rujna do 8. listopada. Ovogodišnje, 57. MESS-a  otvorit će 30. rujna  predstava «Slijepi pjesnik» belgijske trupe Needcompany vrhunskog umjetnika i višestrukog festivalskog laureata Jana Lauwersa. U devet festivalskih večeri publika će imati priliku vidjeti 22 predstave iz 13 država, vrlo različite po sadržaju kako u teatarskim formama tako i po temama - od plesnog teatra do marionetske opera te teatra-predavanja i performansa. Više o festivalu pročitajte na str:   www. mess.ba.

read more

PREDSTAVA „RADNICE U GLADOVANJU“ U POVODU MEĐUNARODNOG DANA GLUHIH OSOBA

Objavljeno: 11.09.17.
PREDSTAVA „RADNICE U GLADOVANJU“  U POVODU MEĐUNARODNOG DANA GLUHIH OSOBA

PREDSTAVA „RADNICE U GLADOVANJU“ U POVODU MEĐUNARODNOG DANA GLUHIH OSOBA

Predstava „Radnice u gladovanju“ nastala po tekstu Gorana Ferčeca, u režiji Olje Lozica, bit će izvedena u utorak 26. rujna, povodom Međunarodnog dana gluhih osoba, s titlovima za gluhe, gluhonijeme te za osobe oštećenog sluha te s prevoditeljima na znakovni jezik.  Zagrebačko kazalište mladih time se pridružuje obilježavanju samog Dana jer u Hrvatskoj živi čak 13 tisuća gluhih, nagluhih i gluhonijemih osoba te time i dalje održava vlastiti projekt inkluzivnog kazališta.

read more

PREDSTAVA „VELIKA BILJEŽNICA“ U REŽIJI EDVINA LIVERIĆA GOSTUJE NA FESTIVALU MIT U CETINJU

Objavljeno: 06.09.17.
PREDSTAVA „VELIKA BILJEŽNICA“ U REŽIJI EDVINA LIVERIĆA GOSTUJE NA FESTIVALU MIT U CETINJU

PREDSTAVA „VELIKA BILJEŽNICA“ U REŽIJI EDVINA LIVERIĆA GOSTUJE NA FESTIVALU MIT U CETINJU

Predstava „Velika bilježnica“ nastala po romanu Agote Kristof, u režiji Edvina Liverića, gostovat će u utorak 19. rujna na festivalu MIT (Crnogorski međunarodni kazališni festival) koji traje od 14. do 28. rujna. Tijekom festivala bit će izvedeno deset predstava i tri koncerta iz Crne Gore, Makedonije, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Belgije i Italije.  Više detalja o festivalu na web stranici:

https://www.zetskidom.me/me/program-mit-festivala-2017

read more