Skip to main content

GLAZBENI ATRIJ: 75 GODINA ZKM-A

U srijedu 18.10. od 18h pridružite nam se na rođendanskoj proslavi pod nazivom Glazbeni atrij: 75 godina ZKM-a na kojoj ćemo obilježiti 75 godina postojanja našeg kazališta.

Od 18.00 sati u kazališnom prostoru možete razgledati radiofonijske instalacije kao podsjetnike na neke od predstava koje su obilježile povijest našeg kazališta te pritom i poslušati izjave glumaca, dijelove songova, sjećanja autora i publike na predstave: Mačak Džingiskan i Miki Trasi (1971. r. Zvjezdana Ladika), U koga se uvrglo ovo dijete? (1983. r. Zvjezdana Ladika), Knjiga o džungli ( 1991. r. Janusz Kica), Magic & Loss (1992. r. Eduard Miler), Hamper (1996. r. Rene Medvešek), Tri sestre (1997. r. Paolo Magelli), S druge strane (2006. r. Bobo Jelčić/Nataša Rajković), Moj sin samo malo sporije hoda (2011. r. Janusz Kica), Hinkemann (2015. r. Igor Vuk Torbica), Črna mati zemla (2017. r. Dora Ruždjak Podolski), Braća Karamazovi ( 2022. r. Oliver Frljić). U ovoj rođendanskoj proslavi našeg kazališta sudjeluju glumci ansambla, ali i mladi polaznici Učilišta ZKM-a na kojima ZKM, sa svom svojom poviješću i tradicijom, u budućnosti ostaje.

U 19:00 sati u ZKM-u je izvedba jedne od naših najgledanijih predstava Halo, halo, ovdje Radio Zagreb, autorskog projekta Pavlice Bajsić Brazzoduro o Boženi Begović, koja je ostala upamćena kao žena koja je izgovorila slavnu rečenicu iz naslova. Međutim, manje poznato je da je Božena 1948. osnovala ZKM, tada pod nazivom Pionirsko kazalište, te je dugi niz godina bila njegov spiritus movens. Njezin duh i dalje živi u ovom generacijama Zagrepčana omiljenom kazalištu, prije svega u kolektivnoj igri, ali i u zajedništvu s gledateljima, koje ZKM i danas njeguje. Dramatizaciju predstave potpisuje Tomislav Zajec, a glume: Sreten Mokrović, Rakan Rushaidat, Lucija Šerbedžija, Barbara Prpić, Toma Medvešek i Matija Antolić.

Ulaznice za predstavu preuzimaju se od 18:30 na blagajni kazališta, a trajanje izvedbe je 75 minuta.

Na kraju večeri pridružite nam se i u glazbenom dijelu programa na veselom rođendanskom druženju uz glazbeni nastup glumaca i glazbenika, Ivane Starčević i Matije Antolića, a koje je ZKM-ova publika mogla gledati i slušati u predstavama 12. NOĆ ili kako hoćete i Halo, halo, ovdje Radio Zagreb.

Autorski tim ovogodišnjeg Glazbenog atrija u ZKM-u, predvođen Pavlicom Bajsić Brazzoduro kao redateljicom i Tomislavom Zajecom kao dramaturgom, čine još Grozdana Lajić, Marta Žegura i Stefano Katunar.

Za sva događanja ulaz je slobodan.

Glazbeni atrij: 75 godina ZKM-a podržan je od Turističke zajednice grada Zagreba te se izvodi u sklopu programa Artupunktura 2023.