Skip to main content

IZLOŽBA ”ZKM-VAŠE KAZALIŠTE U VAŠOJ KNJIŽNICI”

Od 8. siječnja do 13. veljače 2024. u Gradskoj knjižnici možete pogledati izložbu ZKM – vaše kazalište u vašoj knjižnici koja je ujedno i nastavak uspješne suradnje s Knjižnicama Grada Zagreba.

Nakon izložbi u Knjižnici Savica, Knjižnici Ivane Brlić Mažuranić, Knjižnici Staglišće te Knjižnici Božidara Adžije na kojima su uglavnom bili izloženi plakati i programske knjižice, uz tekstove o predstavama ili povijesti ZKM-a na red je došla malo drugačija izložba. Suradnja s Gradskom knjižnicom započela je izložbom ZKM – vaše kazalište u vašoj knjižnici, koja se razlikuje od prijašnjih izložbi u spomenutim knjižnicama. Osim plakata, programskih knjižica i tekstova o predstavama, na ovoj se izložbi mogu vidjeti i fotografije iz aktualnih predstava VišnjikMoj mužĆelava pjevačica12. noć i Euforija, kao i fotografije starijih predstava Monovid-19Pansion Eden te RURURURURURURURUR, čiji su kostimi također izloženi. Osim fotografija, uz kostime su izložene i originalne kostimografske skice koje se ne viđaju često na izložbama, baš kao i vrlo atraktivni rekviziti specijalno pripremljeni za ovu priliku. Jedinstven eksponat  na izložbi je i rekviziterska „plahta“ koja prikazuje sve rekvizite iz pojedine predstave te popisuje glumce i rekvizite koje koriste u određeno vrijeme. Ova je izložba novi korak prema izlasku ZKM-a u širu javnost, prije svega u knjižnice, što bi trebalo biti na radost i korist njihovih članova, knjižničara i općenito ljubitelja kazališta.

Autori izložbe su kostimografkinja Marta Žegura, rekviziter Leonardo Krakić i arhivarka Ozana Iveković iz ZKM-a te Sara Džapo iz Gradske knjižnice.