Skip to main content

ODRŽAN DRŽIĆ U ZKM-U

Održan je još jedan uspješan i u velikom broju posjećen program ”Držić u ZKM-u” koji se u dvorani Polanec održao od 14. do 16. rujna 2023.
Sada već gotovo tradicionalni program ”Držić u ZKM-u” u formi malog festivala scenskih čitanja predstavlja nove laureate nagrade ”Marin Držić” – najvažnije hrvatske nagrade za neobjavljeni suvremeni dramski tekst koju od 1991. dodjeljuje Ministarstvo kulture i medija RH u svrhu poticanja dramskog stvaralaštva.
Na ovogodišnjem scenskom čitanju predstavljena su tri teksta: prvonagrađeni Žena himna Davora Špišića te dva ravnopravno drugonagrađena teksta Vulnera urbis, Vulnera orbis (Rane grada, rane svijeta) Edija Matića i Ples na broju 60 Espija Tomičića.

Sve tri režije scenskih čitanja, pod mentorstvom Tomislava Zajeca, potpisuje Gabrijel Lazić, a dramaturgiju Emma Kliman dok su dramske tekstove čitali glumci ZKM-ovog ansambla

Ovim programom ZKM se na najbolji način pridružuje afirmaciji suvremene drame, ali i mladih redatelja i dramaturga koji je scenskim izvedbama oblikuju i predstavljaju.

Sva scenska čitanja održana na ovogodišnjem ”Držiću u ZKM-u” bit će uskoro dostupna na ZKM-ovom YouTube kanalu.