Skip to main content

PREDSTAVE ''ANĐEO OD LEDA'' I ''KRAJ SVIJETA U TRI ČINA'' POČINJU U 19h

Poštovana publiko,

obavještavamo vas da se vrijeme početka predstave “Anđeo od leda” i ”Kraj svijeta u tri čina” promijenilo s 20h na 19h.
Ukoliko ste kupili ulaznice za izvedbu u 20h i zbog promjene satnice želite zamijeniti ili vratiti ulaznice, molimo da se javite na blagajnu kazališta, tel: 01 4872 554 ili na e-mail blagajna@zekaem.hr.

Hvala na razumijevanju!

PREMIJERA PREDSTAVE 12. NOĆ ili kako hoćete

12. NOĆ ili kako hoćete nastaje u koprodukciji ZKM-a i Dubrovačkih ljetnih igara, a prema motivima istoimene  Shakespeareove komedije, u nas poznate pod naslovom Na tri kralja ili kako hoćete. Premijera predstave održat će se u subotu, 23. rujna u 20 sati. Ususret premijeri održat će se i stalna tribina ZKM-a, Čitanje kazališta, a na temu predstave. Tribina je zakazana za 21. rujna u 18,30 sati, moderira ju novinar Srđan Sandić, a ulaz je slobodan.

Predstavu režira proslavljeni poljski redatelj Grzegorz Jarzyna kojemu je ovo prva režija u Hrvatskoj. U Europi i ostatku svijeta poznat je kao “majstor za klasike” koje interpretira u suvremenom ključu. Tako i u ZKM-ovoj predstavi 12. noć, Jarzyna, u suradnji s dramaturgom Romanom Pawlowskim, Shakespearea čita iz perspektive rodnih uloga. U redateljevoj interpretaciji renesansna komedija pogrešaka postaje suvremena priča o ljubavi koja prelazi granice spolova i spolnih preferencija, mijenjajući sve i svakoga. Kao što kaže jedan od likova, Olivia, ljubav je poput kuge koja se neočekivano pojavi, ostavljajući ljude ranjivima. Slično tome, nebinarna osoba je ranjiva na svoju pravu prirodu. Između redaka poetskih ljubavnih ispovijesti krije se drama onih koji traže jezik kojim bi izrazili svoje skriveno ja. Za ZKM kao progresivno kazalište koje se ne libi na scenu iznijeti aktualne teme koje zaokupljaju javnost, pa koje ju čak i polariziraju, ova predstava predstavlja dijalog i šalje poruku – u ljubav vjerujemo!

22. rujna održat će se pretpremijerna izvedba predstave, koja je otvorena za gledatelje, a ulaznice se mogu kupiti u webshopu ZKM-a.