Skip to main content

”12. NOĆ ili kako hoćete” NA NOĆ KAZALIŠTA

Za 15. Noć kazališta, u subotu, 25. studenog, u Zagrebačkom kazalištu mladih na repertoaru je predstava 12. NOĆ ili kako hoćete, prema motivima drame Na tri kralja ili kako hoćete Wiliama Shakespearea

Izvedbu u Noći kazališta možete pogledati po posebnim cijenama ulaznica – uz 50% popusta. Predstavu možete pogledati i u nedjelju, 26. studenog po redovnim cijenama.

Na tri kralja u režiji renomiranog poljskog redatelja Grzegorza Jarzyne uprizorenje je jedne od najpoznatijih komedija Williama Shakespearea, čitano iz perspektive rodnih uloga. U Jarzyninoj interpretaciji renesansna komedija pogrešaka postaje suvremena priča o ljubavi koja prelazi granice spolova i spolnih preferencija, mijenjajući sve i svakoga. Kao što kaže jedan od likova, Olivia: Ljubav je poput kuge koja se neočekivano pojavi, ostavljajući ljude ranjivima.

Slično tome, nebinarna osoba je ranjiva na svoju pravu prirodu. Između redaka poetskih ljubavnih ispovijesti krije se drama onih koji traže jezik kojim bi izrazili svoje skriveno ja.

Što je seksualnost? Definira li spol ljubav i želju? Koliko smo sposobni iskoračiti iz društvenih uloga koje je kultura stvorila u nama? Pretvara li se sloboda koju su naše zemlje izborile u posljednjem desetljeću 20. stoljeća u slobodu pojedinaca da biraju tko su?

Glume: Dado Ćosić, Anđela Ramljak, Mia Melcher, Katarina Bistrović Darvaš, Petra Svrtan, Mateo Videk, Barbara Prpić, Doris Šarić Kukuljica,Toma Medvešek, Ivana Starčević