Kraj svijeta u tri čina

TRAJANJE: 180 minuta s pauzom Kristina Kegljen/Katja Gorečan/Tijana Grumić
Redateljica: Selma Spahić
Premijera: 17. svibnja 2024.

Koprodukcija Zagrebačkog kazališta mladih (Hrvatska), Festivala Borštnikovo srečanje – SNG Maribor (Slovenija) i Beogradskog dramskog pozorišta (Srbija)

Projekt  Skriveni glasovi iz sjene pandemije bavi se problemom nasilja nad ženama tijekom lockdowna za vrijeme covid-19 pandemije. O tom, umnogome prešućenom problemu, koji je i sam po sebi imao pandemijske obilježja, projekt progovara s tri razine: razine dramskog teksta, kazališne predstave te dramskih radionica za mlade na temu nasilja.

Projekt Skriveni glasovi iz sjene pandemije podržan je iz fonda Creative Europe Programme (CREA).

Omnibus predstava Kraj svijeta u tri čina nastaje prema tekstovima Pod suknjom Kristine Kegljen, Aktivistice Katje Gorečan i Svijet zaslužuje kraj svijeta Tijane Grumić. Sva tri teksta imaju snažan feministički i autorski pristup zadanoj temi iskustva nasilja nad ženama u pandemiji, stvarajući uzbudljiv univerzum značenjski bogat ženskim faktima i artefaktima, a aktivan u otporu neoliberalnom kapitalizmu i patrijarhatu. Otpor se ne odnosi samo na svijet tekstova već i na njihovu i našu poziciju autorica, kulturnih radnica, svjesnih da ovisimo stalno o nekom (rijetkom) natječaju, u ovom slučaju rigidnih odrednica europskog projekta. Aspekt kulturnih radnica proširen je i dokumentarnim materijalima u dijalogu s tekstom Aktivistice.

Otpor i ženska osveta otvaraju se kao ključna zajednička pitanja koja postaju režijska provodna nit, bilo da smo u svjetovima majki i kćeri, vještica i 18 prepariranih ptica, jedne svinje i 13 pupčanih vrpci, gromova i blata ili svijetu čisto bijele suvremene galerije ženske povijesti s trenutačnim postavom o radnicama u kulturi koje pozivaju na protest. Na kraju, sve je to jedan svijet, onaj onkraj patrijarhalnog, čiji proplamsaji katkad dobace i do kolektivne svijesti, a za koji ipak nismo sigurne postoji li zaista ili ga samo sanjamo. Taj svijet inzistira u usmjeravanju ogledala k nama samima – kako gledamo (na) žene dok se zauzimaju za svoje živote jest političko pitanje.

Kraj svijeta u tri čina suvremeni je dramski omnibus koji suverenom izvedbom pokazuje snagu ženskog iskustva od prasvijeta do danas, od univerzalnog do usko teatarskog, upozoravajući nas da je s aktualnim, vladajućim vrijednostima, kraj svijeta davno stigao.

 

Sljedeće izvedbe:

VIDI SVE IZVEDBE

Predstava trenutno nije na rasporedu

Plakat

Glumci

Pod suknjom:

Katarina Bistrović Darvaš

Anđela Ramljak

 

Aktivistice:

Petja Golec Horvat

Nina Kuclar Stiković

Rina Pleteršek

Barbara Polajnar

Milena Pučnik

Špela Setničar

Gaja Višnar

 

Svijet zaslužuje kraj svijeta:

Iva Ilinčić

Mirjana Karanović

Milica Stefanović

Bojana Stojković

Autorski tim

 

AUTORSKI TIM

Autorice: Kristina Kegljen, Katja Gorečan, Tijana Grumić

Redateljica: Selma Spahić

Dramaturginja: Ivana Vuković

Scenografkinja: Urša Vidic

Kostimografkinja: Belinda Radulović

Suradnica kostimografkinje za segment Pod suknjom: Marta Žegura

Skladatelj: Draško Adžić

Oblikovatelj svjetla: Aleksandar Čavlek

Suradnica za scenski pokret: Ana Dubljević

Inspicijentica: Dina Ekštajn

Grafički oblikovatelj: Antonio Dolić

Fotografkinja: Dragana Udovičić