Skip to main content

PREDSTAVE ''ANĐEO OD LEDA'' I ''KRAJ SVIJETA U TRI ČINA'' POČINJU U 19h

Poštovana publiko,

obavještavamo vas da se vrijeme početka predstave “Anđeo od leda” i ”Kraj svijeta u tri čina” promijenilo s 20h na 19h.
Ukoliko ste kupili ulaznice za izvedbu u 20h i zbog promjene satnice želite zamijeniti ili vratiti ulaznice, molimo da se javite na blagajnu kazališta, tel: 01 4872 554 ili na e-mail blagajna@zekaem.hr.

Hvala na razumijevanju!

SVRATITE NA IZLOŽBU ”AKTUALNO U ZAGREBAČKOM KAZALIŠTU MLADIH”

Naša suradnja s Knjižnicama grada Zagreba se nastavlja!
 
Do 27. ožujka svratite u Knjižnicu Ivane Brlić Mažuranić (Laurenčićeva 8, Folnegovićevo naselje) na izložbu Aktualno u Zagrebačkom kazalištu mladih, koju su postavile knjižničarka Dora Čižmek i naša arhivarka Ozana Iveković, i provjerite koje su predstave, ali i teme aktualne u ZKM-u.

Zašto ovakav naziv izložbe? Ne samo zato da bismo vam dali uvid u nove predstave iz prošle i ove sezone koje su na aktualnom repertoaru, iako ni taj aspekt aktualnosti nije nevažan.  Aktualnost u ZKM-u vidimo i u temama i problemima suvremenog društva i kulture koje naš aktualan repertoar nudi.

Pasivnost i nesposobnost Čehovljevih likova da išta promijene u svom životu te mogu samo gledati kako propadaju tema je predstave Višnjik, a očita je prisutnost tog motiva i u drugim autorovim djelima. Današnji tehnološki napredan svijet, premda  nam je svima znatno olakšao život, s druge strane kao da je posve preuzeo čovjeka koji se ne može nositi s njegovim zahtjevima i opasnostima. Zapravo svjedoči kako mu sve to što je stvorio stalno izmiče i okreće se protiv njega.

Još jedna aktualna tema u našem i svim drugim europskim i vaneuropskim društvima je položaj žene u braku, obitelji i svijetu rada, a time se bavi predstava Moj muž napravljena prema zbirkama priča makedonske autorice Rumene Bužarovske. Žene su žrtve patrijarhalnog sistema koji nigdje nije zapravo nestao, ali i vlastitih strahova i sumnji što ih čini dodatno slabima i ranjivima.

Ćelava pjevačica, legendarni tekst Eugènea Ionesca prikazuje nemoć današnjih ljudi da uspostavljaju autentične međusobne odnose. Stalno su zaokupljeni svojim materijalnim prosperitetom i vlastitim strastima tako da i ne zamjećuju išta i ikoga  u svome okruženju. U svijetu obilja i stalnog tehnološkog napretka oni su bezumni automati nesposobni dati svojim životima bilo kakav viši smisao.

Hrvatsko društvo se poprilično polarizira i dijeli po pitanju seksualnosti, roda i spola odnosno općenito LGBTQ problematike. Predstava 12. NOĆ ili kako hoćete nastala prema motivima Shakespeareove drame Na tri kralja ili kako hoćete postavlja pitanje imaju li ljubav i žudnja veze sa spolom ili je to samo privid. Možda se zapravo uvijek radi o istoj žudnji i istoj ljubavi ili jednostavnije – kako hoćete.

Matura se često naziva ispitom zrelosti jer figurira kao ulaznica u svijet odraslih. Činjenica je da su današnji srednjoškolci sve usamljeniji i sve otuđeniji i pitanje je jesu li istinski spremni za život u svijetu kojeg obilježavaju ekonomske krize, ratovi i klimatske promjene. Predstava Euforija kroz posebnu glumačku tehniku gradi likove mladih na njihovoj maturalnoj zabavi. Oni su maturu savladali, no hoće li i kako preživjeti sve što ih poslije čeka, ostaje otvorenim pitanjem.

ZKM je kazalište koje vjeruje da mu je zadatak ići ukorak s društvenim promjenama, ali ne pasivno i podilazeći, nego aktivnim kritičkim stavom ući u sve pore današnjeg kompliciranog i sve manje humanog društva. Zato je uvijek aktualno i u aktualnim i u prošlim predstavama, a isto se može očekivati i od onih budućih.